Koroška gospodarska zbornica

Podelili smo priznanja najboljšim koroškim inovacijam 2011


Uporabniki Apple naprav si lahko ogledate fotogalerijo preko povezave. 

 Video galerija


Mojca Kert, Petrol Energetika, do.o.o.
predsednica UO GZS-OZ Koroška
 

Tatjana Kupnik
direktorica GZS-OZ Koroška
 

Janez Bijol
Bijol, d.o.o.
 
 

Hidravlični pogon stroja za izdelavo sekancev na menjalni nadgradnji, Bijol d.o.o.
 

Matjaž Aberšek, Fonaterm, d.o.o.
 

Univerzalni računalniško voden indukcijski kalilni stroj, Sistemska tehnika, d.o.o. 
 

Kontrola vsebnosti vodika v jeklu
Metal Ravne, d.o.o.

Koroška - regija, kjer je doma tradicija.

Tudi naše inovacije so že tradicija, saj je razpis za leto 2011 že 9. po vrsti. S ponosom ugotavljamo, da smo v tem času podelili preko 200 priznanj in nagradili skoraj 700 inovatorjev. Ja, Korošci smo na inovacijskem področju tradicionalno odlični. Kvaliteta inovacij se iz leta v letoizboljšuje, vedno več je sodelovanja med podjetji in razvojno-raziskovalnimi ustanovami, predvsem fakultetami, navdušuje pa podatek, da je inovacijska klima prisotna v vedno več podjetjih, tudi mikro in ne samo velikih.

Inovativnost je za koroško gospodarstvo tudi pomemben dejavnik konkurenčnosti. To se navsezadnje kaže tudi v uspešnosti regijskega gospodarstva, ki je bilo lani med tistimi šestimi regijami v Sloveniji, ki je poslovno leto zaključilo pozitivno, kar je glede na izjemno kritične razmere nedvomno uspeh.

ZNANJE JE DOBILO IME IN PRIIMEK je moto naše vsakoletne podelitve. Ocenjevalna komisija je inovacije za leto2011 nagradila z 6 zlatimi, 13 srebrnimi in3 bronastimi priznanji.

V tekmo za najboljšo slovensko inovacijo smo prijavili štiri najvišje ocenjene »zlate« inovacije iz podjetij:

 1. Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem,
 2. Bijol d.o.o. Vuzenica
 3. Fonaterm d.o.o. Slovenj Gradec in
 4. Sistemska tehnika d.o.o. Ravne na Koroškem

   
 • Bronasto priznanje so prejeli inovatorji Aziz Khalaf, Matjaž Jeromelj, Igor Krenker, Andrej Ledinek, Natalija Pšeničnik, Bojan Blažun, Benjamin Kocjančič in Didier Marchal iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo RTO.

Prvo priznanje za Johnson Controls dobi »okoljska« inovacija, ki je bila investicijsko in finančno zahtevna, saj so celotna vlaganja v inovacijo presegla 360.000€. Inštalacija RTO je izboljšava, ki je zmanjšala izpuste hlapnih organskih spojin na precej nižjo ravenod dopustne, to pa je dobro za zaposlene in okolje.

 • Bronasto priznanje je prejel inovator Jože Knez iz podjetja Grammer Automotive Slovenija d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Dodatno varnostno varovalo pri vstavljanju sornika v pokrov predalnika.

Inovacija predvsem zmanjšuje nevarnost poškodb zapestja, povečuje produktivnost in predstavlja zanesljiv in hitrejši proces. In kaj so naredili? Na montažno napravo so vgradili pritrdilni element – zaporo in s tem zagotovili zanesljivo vstavljanje sornika. Pričakujejo, da bo to dobra praksa za ostala Grammerjeva podjetja, ki montirajo sorodne izdelke.

 • Bronasto priznanje je prejel inovator Jurij Perše iz podjetja Grammer Automotive Slovenijad.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Optimiranje procesa montaže komolčnika LR30.

Ostajamo pri avtomobilski industriji. Množica materialov in polizdelkov pri posamezni montažni liniji ni omogočala hitrega pretoka materiala in doseganje planirane produktivnosti, zato je inovator Perše zadevo rešil tako, da je drugače postavil montažne mize in regale s potrebnimi materiali, zmanjšalo se je kopičenje zalog, izboljšala se je tudi ergonomija dela, delavci ob montažni liniji so izboljšave prav veseli.

 • Srebrno priznanje so prejeli inovatorji Aziz Khalaf, Matjaž Jeromelj, Igor Krenker, Andrej Ledinek, Natalija Pšeničnik, Bojan Blažun, Didier Marchal, Dragan Cesar, Igor Cokan, Zvonka Oiclj, Jože Sušec, Iztok Svečko, Janez Knez in Boris Grm iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Več komponentna nalivna glava – obrat K3.

Tehnično zahtevna prilagoditev in nastavitev opreme na novi liniji za penjenje dejansko pomeni, da so uporabili postopek dveh nalivnih glav – male in velike in s tem dosegli optimalno sposobnost nalivanja. Če so hoteli pridobiti nove posle za prestižne avtomobile VW Tuareg in Porsche Cayenne, je bila inovacija nujna, super pa je, da je omogočila kar nekajnovih delovnih mest.

 • Iz podjetja Grammer Automotive Slovenija d.o.o. Slovenj Gradec so prejeli srebrno priznanje inovatorji Viktor Poberžnik, Primož Mihev in Janko Kogelnik za inovacijo Uvedba »Crosscheck« sistema za kontrolo vgrajenih komponent.

V podjetju izdelujejo komolčnike in DVD zglavnike za fine avtomobile znamke Jaguar. In ravno tu, kjer je najmanj zaželeno, je prihajalo do reklamacij, ki so bile posledica ponavljajočih se napak pri vgradnji materialov. Po uvedbi novega sistema »crosschek« reklamacij enostavno ni več.

 • Inovacija Avtomatska naprava za zarisovanje profilov je bila nagrajena s srebrnim priznanjem, ki ga je prejel inovator Tomaž Žvikart iz podjetja Prevent Moduli d.o.o. Slovenj Gradec.

V podjetju izdelujejo profile, ki se v nadaljevanju vgradijo v avtomobilske sedežne prevleke. Za lažje pozicioniranje profila na prevleki, so s pomočjo šablon ročno zarisovali markerje – črte, po zaslugi inovatorja pa je to vlogo prevzela avtomatska naprava, s katero so kar 4x zmanjšali čas zarisovanja, za 40% znižali strošek storitve in zelo olajšali delo operaterju.

 • Prav tako so dobili srebrno priznanje inovatorji Milan Večko, Andrej Kupčič in Boris Šivec iz podjetja Fonaterm d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Povečan izkoristek predelave z dodajanjem aditivov direktno v rezalno cono.

Izolacija Fonaterm je kot never ending story. Vsako leto inovatorji z izboljšavami nadgrajujejo to izolacijo in ji s tem povečujejo uporabno vrednost. S posebno tehnologijo so podvojili kapaciteto mletja oz. razreza blaga, ki je osnova izolacije fonaterm. Ob 100% dvigu kapacitete so zmanjšali porabo električne energije za 40%,celoten prihranek zaradi nove tehnologije znaša skoraj 100.000€, posledično so zaradi tega postali še bolj konkurenčni.

 • Srebrno priznanje je dobil inovator Blerim Kabaši iz podjetja Elza Blerim Kabaši s.p. Mislinja za inovacijo Izdelava vodnoakumulacijske zemljine z vmešavanjem fonaterma.

Kot gradbinci se seveda ukvarjajo tudi z urejanjem okolic bivalnih objektov. Vsakdo si želi, da je travica okrog hiše hitro in vedno zelena, pot do tega ni enostavna ali pač. Če se uporabi prava zemljina, je vse mogoče. Zemljina z vmešano Fonaterm izolacijo akumulira vodo, ki jo kontinuirano oddaja v zemljino, voda ne odteka več skozi prodnato zemljino, konec je z vsakodnevnim zalivanjem, zadošča enkrat mesečno. Danes, ko na vseh koncih primanjkuje vode, je to idealna rešitev, ki je še kako uporabna tudi za »zelene strehe« ali pa za vzgojo paradižnika.

 • Inovatorji Anton Hofbauer, Marko Smrtnik, Samo Veršnik in Jože Gaberšek iz podjetja Kopur d.o.o. Slovenj Gradec so dobili srebrno priznanje za inovacijo Postopek izdelave 3D zvočne izolacije za stroje in opremo.

S posebnim postopkom so predelali, reciklirali in oblikovali poliuretansko peno tako, da so dobili 3D izdelek, ki visoko vpojno absorbira zvok in zmanjšuje vibracije strojev. Pena je po novem postopku ognjevarna, toplotno in zvočno izolativna, vodoodporna in paropropustna, kar zelo povečuje njeno uporabno vrednost.

 • Srebrno priznanje sta prejela inovatorja Drago Vezovnik in Andrej Štajner iz podjetja Lesna TIP Otiški vrh d.d. Šentjanž pri Dravogradu za inovacijo Rezkanje utora na negorljivih vratnih krilih.

Gre za inovacijo na obstoječi liniji robne obdelave vratnih kril. Dodatno so montirali agregat za rezkanje utora za negorljivi ekspanzijski trak in sedaj izdelava utora poteka istočasno z robno obdelavo vratnih kril. Inovacija je prinesla kup prihrankov – manjša poraba časa, večja produktivnost, izredna natančnost, predvsem pa ni več ročne manipulacije, ki je prej zahtevala delo 4 delavcev.

 • Srebrno priznanje so dobili inovatorji Klavdija Pušnik, Peter Skudnik, Janez Ogris, Bojana Lakovšek, Simona Zavratnik, Aziz Khalaf in Rok Majcen iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o.Slovenj Gradec za inovacijo Vizualna prepoznava vzglavnikov – Citroen B7.

Inovatorji so zelo olajšali delo tistim, ki v podjetju klasificirajo vzglavnike. Sedaj s pomočjo kamere prepoznavajo tip avtomobilske prevleke glede na šiv in material, a je to vinil, blago ali usnje, nič ni potrebno razmišljati. Uveden sistem Poka-Yoke v celoti preprečuje tudi napačno etiketiranje, zato so reklamacije iz tega področja zmanjšane na minimum.

 • Inovatorji dr. Primož Pogorevc, dr. Tadej Tasič in Aleš Krebl iz podjetja Plineks d.o.o. Mislinja so prejeli srebrno priznanje za inovacijo Šoba za dodajanje plina pod bencinskim injektorjem.

Avtomobilov na plin je iz leta v leto več. V glavnem se plinski sistemi v vozila vgrajujejo naknadno. Praksa je pokazala, da sesalni razvodi nimajo vnaprej pripravljenih mest za vrtanje dodatnih izvrtin za namestitev plinskih šob, zato dodatno vrtanje povzroča razpoke v sesalnih razvodih in oslabi konstrukcijo. Vsemu temu je sedaj konec. V sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Mariboru so v Plineksu izdelali novo šobo, ki se namesti na obstoječe izvrtine, kar bistveno skrajša čas vgradnje in preprečuje poškodbe, ki so bile posledica vrtanja dodatnih izvrtin.

 • Prav tako so srebrno priznanje dobili inovatorji Dimitrij Pirnat, Bojan Gradišnik, Jože Hovnik, Daniel Breznik in Bernard Tomaž iz podjetja Prevent Lamitex d.o.o.Slovenj Gradec za inovacijo Naprava za optimizacijo širine kaširne pene.

V podjetju plemenitijo tekstilije. Tehnološki postopek temelji na termičnem – plamenskem spajanju treh osnovnih materialov ( blaga, pene in mrežice ) v kaširano blago, ki je osnova pri proizvodnji avtosedežnih prevlek. Pena se zaradi specifičnosti in nateznih napetosti v predpripravi na kaširni liniji zoža, z novo napravo pa so preprečili izgubo širine bal zaradi kotrakcije oz. zožitve, s tem so zmanjšali količino odpada in poenostavili delo operaterjev.

 • Srebrno priznanje so dobili inovatorji Melita Terglav, Vlado Perovnik in Marjan Hovnik iz podjetja Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem za inovacijo Konstrukcijsko jeklo za uporabo v ekstremnih pogojih.

Inovacija je vzorčen primer modela poslovanja podjetja v prihodnosti, ko bo vedno več specifičnih zahtev kupcev, ki bodo od dobavitelja zahtevali rešitve za svoje probleme. Inovatorji so uspeli v zelo kratkem času za potrebe kupca razviti jeklo in iz njega izdelati izdelek, ki je zadostil zahteve kupca glede na ceno, kvaliteto in termin.

 • Srebrno priznanje so prejeli inovatorji Katarina Furlan, Rastko Furlan in Oskar Adamič iz podjetja Prorest d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Odlivanje apnenih odlitkov na spomeniško zaščitenem objektu.

Restavriranje fasad spomeniško zaščitenih objektov je zahteven proces. V podjetju so specializirani za odlivanje apnenih odlitkov – okrasnih bordur. Te so pred inovacijo izdelovali v dragih deljivih kalupih, z novo tehnologijo pa to naredijo v kalupih, ki so zaščiteni s posebno folijo, ki omogoča neomejeno uporabo posameznega kalupa. Pričakujejo, da se bo zaradi tega njihov tržni delež potrojil, za postopek so že vložili patentno prijavo.

 • Srebrno priznanje so dobili inovatorji Kristijan Plesnik, Mitja Živič, Milan Škafar, Franc Mlinar in Tomislav Založnik iz podjetja Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem za inovacijo Krmiljenje proizvodnje na Blumingu.

Obvladovanje stroškov je večna naloga uspešnega podjetja. Inovatorji so v proces ogrevanje vložka na bloomingu uvedli učinkovit sistem, za nadzor procesa ogrevanja in zbiranja podatkov, ki omogoča bistveno izboljšanje optimiranja procesa in s tem povezane optimalne porabe zemeljskega plina. Izkušnje bo mogoče prenesti tudi na ostale peči za saržno ogrevanje vložka.

 • Prvo zlato priznanje so prejeli inovatorji Milan Večko, Andrej Kupčič in Boris Šivec iz podjetja Fonaterm d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Izdelava vpihovalnega stroja za vgrajevanje fonaterm izolacij.

Po sistemu Poka Yoke- torej česar ni, se ne more pokvariti, so izdelali vpihovalni stroj za razsute izolacije Fonaterm, ki deluje po principu podtlaka in nima posebnih dozirnih naprav kot že obstoječi na trgu. Njihova uporabnost je zaradi tega mnogo večja in širša. Stroj je bistveno cenejši od konkurence, robusten in majhen, zato ga je možno prevažati v osebnem avtomobilu, od gradbišča do gradbišča.

 • Naslednje zlato priznanje so dobili inovatorji Jože Stradovnik, Janez Tamše, Sašo Kotnik, Uroš Lužnik in Vinko Ladinek iz podjetja Proris Jože Stradovnik s.p. Slovenj Gradec za inovacijo Linija za razrez kokosovih blazin.

Pred uvedbo inovacije so v podjetju TUS KO-SI kokosove blazine razrezovali na tračni žagi. Nova avtomatizirana linija je novost na evropskem trgu, deluje v povsem zaprtem, delavcu nedostopnem prostoru, zato so se pogoji dela in varnost pri delu precej izboljšali. Dodatno se je produktivnost tako povečala, da zaenkrat linija ne more obratovati s polno kapaciteto, saj ni na razpolago dovolj vstopnega materiala. Bruto dodana vrednost na zaposlenega pri tej liniji se je povečala kar za 50%.

 • Zlati so inovatorji Cveto Barbič, mag. Jasenko Perenda, Rok Kotnik, Stanko Vrčkovnik, Franc Lagoja in Pavel Rek iz podjetja Sistemska tehnika d.o.o. Ravne na Koroškem , ki prejmejo zlato priznanje za inovacijo Univerzalni računalniško voden indukcijski kalilni stroj (IKS).

IKS rešuje problematiko kaljenja »po občutku«. Je popolnoma računalniško voden CNC stroj in omogoča nadzor pri doseganju želene globine kaljene plasti, to daje izdelkom dodatno kakovost. Zelo pomembno je, da takšno kaljenje občutljivih površin, kot so npr. ležajne tečine za vetrne elektrarne zagotavlja nosilnostne in trajnostne karakteristike na nivoju, ki je potreben za izdelke, vgrajene v najzahtevnejše aplikacije.
 

 • Iz podjetja Fonaterm d.o.o. Slovenj Gradec so prejeli inovatorji Milan Večko, Andrej Kupčič in Boris Šivec zlato priznanje za inovacijo Zmodelirana izolacija fonaterm v izolacijskem volumnu.

Ker so želeli, da se vpihana izolacija v volumnu napihne in poveže tako, da bi dobili homogeno izolacijsko plast, so morali razmišljati zelo inovativno. Spet izziv za inovacijski team Fonaterma, ki očitno vseskozi razmišlja, kaj narediti, kaj spremeniti, da bodo iz dneva v dan boljši. Na poti do nove zmodelirane inovacije so naleteli na kup težav, saj morajo biti vsi aditivi, ki se uporabljajo, človeku neškodljivi. Novo tehnologijo skrbno skrivajo pred konkurenco, saj jim je uspelo agresivne aditive zamenjati z urejo in vodnim steklom, kar je hkrati pocenilo ceno izolacije za 35%.

 • Predzadnje zlato priznanje je prejel inovator Danilo Knez iz podjetja Bijol d.o.o. Vuzenica za inovacijo Hidravlični pogon stroja za izdelavo sekancev na menjalni nadgradnji.

Inovacija zajema praktično rešitev izdelave večnamenskega tovornega vozila na, katerega je možno namestiti različne nadgradnje kot npr. betonski mešalec, prekucnik, sedlasti vlačilec ter celo stroj za izdelavo sekancev vgrajenega na tovorno vozilo kot četrta menjalna nadgradnja k zgoraj omenjenim. Pri tem je poseben poudarek na inovativnem hidravličnem pogonu sekalnega stroja, ki je prava rešitev menjalnega sistema ter zagotavlja varen in zanesljiv pogon vseh komponent stroja ter posledično upravičuje uporabniški namen in ekonomski vidik stroja in vozila kot celota.

 • Najvišje ocenjena inovacija na razpisu za leto 2011 je bila inovacija podjetja Metal Ravne d.o.o. iz Raven na Koroškem. Zlato priznanje so prejeli inovatorji mag. Alojz Rozman, Alojz Buhvald, Miran Kadiš, Marija Rozman in Karel Mostnar za inovacijo Kontrola vsebnosti vodika v jeklu.

Ko prestopimo okvire že osvojenega, postanejo nekateri majhni problemi veliki. Z večanjem dimenzij odkovkov se je povečala tudi verjetnost nastanka notranjih razpok (kosmičev) pri isti vsebnosti vodika v jeklu. Inovatorji so z celovitim pristopom in podrobnimi raziskavami našli rešitve za zagotavljanja ustreznih pogojev v celotnem procesu proizvodnje velikih kovaških ingotov in iz njih izdelanih odkovkov. Pri tem so obseg neuspele proizvodnje zmanjšali za 80%. Našli so korelacije med vlago v zraku in vsebnostjo vodika v jeklu, ki do sedaj še niso bili tako natančno opredeljeni v metalurški praksi.

 

 Predstavitev inovacij