Koroška gospodarska zbornica

 ZNANJE JE DOBILO IME IN PRIIMEK!

 

 

 

KAJ?  Podelitev priznanj najboljšim koroškim inovacijam 2014-2015
KDAJ?  4. junij 2015
KJE? Noži Ravne d.o.o., Ravne na Koroškem

 Koroška ostaja regija, kjer je doma tradicija in regija, kjer je doma inovativnost!

Dvanajsto leto zapored na Koroškem nagrajujemo najboljše inovacije. V tem času smo podelili 261 priznanj in nagradili 908 inovatorjev. Vsako leto je med nagrajenci okrog 15% inovatork, želimo si, da bi jih bilo še več, zato nas veseli, da se delež iz leta v leto povečuje. 

Zavest o pomenu inovativnosti je v naši regiji zelo izražena, prav inovativnost je vedno večji dejavnik konkurenčnosti in tista, ki sokreira dobre poslovne rezultate, ki jih koroško gospodarstvo dosega v zadnjih letih. 

ZNANJE JE DOBILO IME IN PRIIMEK je moto naše vsakoletne podelitve! 

Ocenjevalna komisija, ki ji predseduje Matjaž Aberšek, je imela letos še posebej težko delo, saj je bil nivo inovacijskih predlogov izjemno visok. Na osnovi prejetih prijav na razpis za leto 2014-2015 je komisija ocenila 18 inovacij ter jih nagradila z 2 bronastima  priznanjema, 9 srebrnimi in 7 zlatimi. Tri zlate, ki so bile najvišje ocenjene, smo poslali v tekmo za najboljšo slovensko inovacijo.

To so inovacije:

  1. AIRLABS, Pavlin in Laznik, Dravograd, inovacija AirLabs tehnologija za pametno poljedelstvo in gozdarstvo
  2. NIEROS METAL d.o.o. Slovenj Gradec, inovacija ESV – Ekspertni sistem za varjenje
  3. METAL RAVNE d.o.o. Ravne na Koroškem, inovacija Novi izdelki iz jekel izdelanih po EPŽ postopku

 

Podelitev priznanj  je bila v četrtek, 4. junija 2015 podjetju Noži Ravne d.o.o., Ravne na Koroškem. Vrstni red podeljevanja priznanj je bil  odvisen od doseženega števila točk.

Priznanja sta podeljevala generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič in predsednica GZS Območne zbornice Koroška Mojca Kert.

BRONASTA PRIZNANJA

Podelili smo dve bronasti priznanji: 

Prvo bronasto priznanje so dobili inovatorji Igor Cokan, Vinko Maurič, Aziz Khalaf, Natalija Štumpfl in Miha Klinar iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Varnostni sistem pri dostavi sodov na višino.   

S to inovacijo se je varnost delavcev pri manipuliranju 200 litrskih sodov s kemikalijami zelo povečala. Pri dvigovanju sodov na višji nivo so namreč omogočili varen dostop in dvigovanje sodov, istočasno pa se je preprečila možnost poškodbe delavca pri manipuliranju, saj z zapiranjem in odpiranjem nadzorovanih vrat omogočijo dostop do soda samo z dovoljene strani. Gre za sorazmerno enostavno izvedbo z velikim učinkom. 

Drugo bronasto priznanje sta prejela inovatorja Viktor Poberžnik in Igor Klemenc  iz podjetja Grammer Automotive Slovenija d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Zaščitne maske za orodje Integralnih zglavnikov.     

Inovacija je plod večletnih izkušenj iz procesa izdelave integralnih izdelkov. Razvili so rešitev za proces lakiranja v orodju za izdelavo integralnih zglavnikov. Med lakiranjem, ki poteka avtomatsko z robotom, je prihajalo do vidnih površinskih napak zaradi reakcije laka s poliuretansko peno. Našli so rešitev, kako zaščititi delitev orodja pred nanosom laka. Proizvodni stroški so se zaradi tega občutno znižali, čas izdelave je krajši, bistveno nižji je tudi izmet.

SREBRNA PRIZNANJA

Prejeli so jih inovatorji iz devetih podjetij: 

Prvo srebrno priznanje sta dobila inovatorja Viktor Poberžnik in Dani Breznik iz podjetja Grammer Automotive Slovenija d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Lasersko obrezovanje Integralnih zglavnikov za vozila Iveco Daily.   

Inovacija je bila razvita z namenom avtomatizacije dodelave ter skrajšanja proizvodnega časa namensko za določen izdelek. V celoti je ni možno uporabiti za druge proizvode, po dimenzijski prilagoditvi platforme laserja pa lahko računajo na pridobitev dodatnih projektov za komercialna vozila, ki vgrajujejo enak dizajn naslona za glavo. Nova tehnologija je dejansko popolna novost, investicija se bo povrnila v sedmih mesecih. 

Iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec so prejeli srebrno priznanje inovatorji  Andrej Ledinek, Igor Krenker, Aziz Khalaf in Matjaž Pignar  za inovacijo Avtomatizirana naprava za oblačenje zglavnikov. 

Inovacija izboljšuje ergonomijo dela in omogoča povečano produktivnost. Je univerzalna in jo je mogoče nastaviti za različne vrste izdelkov brez predelav ali dodatne opreme. Izvedena je z električnimi komponentami in servo motorji, ki omogočajo veliko natančnost ponovljivosti in dinamike delovanja. Avtomatizirana naprava, ki  je energetsko varčna in prijazna okolju je v bistvu zamenjala tri namenske stroje in ustvarila dva nova delovna mesta. 

Srebrno priznanje so prejeli inovatorji Ivica Vaukan, Gordana Konečnik, Jože Sedar in Dušan Vrhovnik iz Vzgojno varstvenega zavoda Slovenj Gradec za inovacijo Stojalo za odlaganje škornjev.   

Ideja za to inovacijo je seveda dozorela med vzgojiteljicami, ki se dnevno srečujejo s prostorsko stisko pri odlaganju škornjev, saj otroci zaradi pogostih gibalnih dejavnosti na prostem nosijo to obutev. Stojalo za odlaganje škornjev je idealna rešitev za vse vrtce, šole, zavode, saj omogoča shranjevanje 24 parov škornjev na relativno zelo majhnem prostoru. Izdelek omogoča funkcionalnost, preglednost, dodatno pa otroke spodbuja k samostojnosti, saj  lahko škornje pospravijo sami. 

Iz podjetja Fonaterm d.o.o. Slovenj Gradec je dobil srebrno priznanje inovator  Matjaž Aberšek  za inovacijo Zamenjava aditivov z odpadkom.   

Bistvo te inovacije je, da so za izdelavo izolacijskega materiala namesto drage nove surovine začeli uporabljati odpadek. Glede na to, da letno predelajo 10 ton tega odpadka, to izjemno pozitivno vpliva na okolje, saj se izdelek 100% reciklira. Zamenjava surovine z odpadkom je seveda  znižala lastno ceno izdelka, posledično so povečali svoj tržni delež za cca 5%, končni produkt že prodajajo na slovenskem, hrvaškem in delno tudi avstrijskem tržišču. 

Iz podjetja Bijol d.o.o. Vuzenica sta prejela srebrno priznanje inovatorja Peter Hace in Alen Uršnik  za inovacijo Samohodni mešalno krmilni voz BKV-24.   

Te inovacije bodo najbolj veseli rejci govedi, saj znatno olajša in skrajša čas procesa krmljenja goveda. Krmilno mešalni voz BKV omogoči, da so sestavine za prehrano goveda zrezane na ustrezno teksturo in zmešane v  optimalno mešanico, ki po dolgoletnih raziskavah pozitivno vpliva na zdravje goveda. Pogon stroja je hidravličen, vgrajeno ima integrirano in tudi elektronsko tehtanje zmesi, kot tudi vsake dodane komponente, samo upravljanje stroja  je dokaj enostavno. Inovacija je zelo prijazna za uporabnika, saj olajša napor pri samem delu. 

Srebrno priznanje je prejel inovator Darjan Brodnik iz podjetja Noži Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem za inovacijo Večosno konturno obdelovanje na CNC brusilnem stroju Favretto MD600.   

V podjetju so kupili nov CNC stroj, ki je omogočal najpreciznejše brušenje 2D kontur, ni pa omogočal obdelave zahtevnih 3D kontur. Inovacija  je torej nastala iz potrebe po izboljšanju izdelave kompleksnejših oblik nožev za rezanje kovine večjih dimenzij.  S tem je bila  ukinjena ročna obdelava in uveljavljena 100% strojna obdelava. CNC programiranje je sedaj enostavnejše, povečana je produktivnost, natančnost in obstojnost izdelkov. Inovacija znatno prispeva k povečanemu obsegu premium izdelkov. 

Naslednje srebrno priznanje so dobili inovatorji Mitja Koležnik, mag. Miran Kadiš, Vlado Perovnik, Gregor Herkovič in  mag. Irena Zakrajšak  iz podjetja Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem za inovacijo Jekla za naftno in plinsko industrijo.    

Trg je neusmiljen in zahteva prilagajanje in iskanje novih priložnosti. Avtorji inovacije so prehodili zahtevno pot osvajanja, za podjetje povsem novega področja jekel za naftno in plinsko industrijo. Uspelo jim je najti tehnično tehnološke rešitve, ki so omogočile doseganje zahtev kupca. Pri tem ni bilo dovolj samo zagotoviti doseganje, ampak tudi zagotavljanje lastnosti,  saj je prodajni program prerasel v redno ponudbo podjetja. 

Srebrno priznanje so prejeli inovatorji Aziz Khalaf, Natalija Štumpfl, Simona Zavratnik, Matjaž Pignar in Igor Cokan  iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Avtomatizirana montažna linija Volvo 526.   

Linija predstavlja naprave za izdelovanje dveh vrst zglavnikov za osebna vozila Volvo. Kupčeva orientiranost k zagotavljanju visoke varnosti končnega uporabnika je  zahtevala popoln nadzor in beleženje vseh parametrov izdelave skozi celoten proces, ki je razdeljen na več zaporednih korakov, ki so medsebojno nadzorovani. Samo potrditev pravilne izvedbe predhodnega koraka omogoča nadaljevanje procesa v naslednji korak. Zelo pomembno, z inovacijo so zagotovili 14 delovnih mest. 

Zadnje srebrno priznanje so dobili inovatorji Milan Škafar, Sašo Kac in Jure Jamer  iz podjetja Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem za inovacijo Optimizacija valjanja ledeboritnih orodnih jekel.   

Valjani izdelki iz OCR12VM jekla so stalnica valjarskega programa. Jeklo je izredno zahtevno za predelavo in povezano z veliko operacijami, da se lahko izdela vložek za nadaljnjo predelavo. Inovatorji so uspeli ta proces skrajšati, ne da bi povečali riziko izmeta. Potrebno je bilo znanje in izkušnje, da so osvojili novo tehnološko pot, ki je cenejša in s krajšim pretočnim časom. Na ta način so ne samo ohranili, ampak tudi povečali konkurenčnost tega pomembnega prodajnega programa.

ZLATA PRIZNANJA

Finalno dejanje dogodka je bila podelitev zlatih priznanj, podelili smo jih sedem.

Prvo zlato priznanje sta prejela inovatorja  Aleš Pavlin in Jošt Laznik iz podjetja Airlabs, Pavlin in Laznik iz Dravograda za inovacijo Učinkovita uporaba AirLabs tehnologije ob poplavah in plazovih.   

Airlabs je razvil sistem z uporabo modelov letal in mini helikopterjev, ki so cenejši in bolj prilagodljivi zahtevam kupcev, predvsem pa bolj prijazni do okolja. Radijsko vodeno letalo je dejansko robot, ki v zraku opravi delo namesto nas. Na podlagi zajema podatkov iz zraka se lahko predvidijo poplavna in plazovita področja. Na eni strani je s tem omogočeno določiti ukrepe za sanacijo prizadetih področij, na drugi pa se lahko z določitvijo potencialno nevarnih območij pravočasno pripravijo preventivni ukrepi. 

Naslednje zlato priznanje so prejeli inovatorji dr. Tatjana Večko Pirtovšek, Jure Jamer, mag. Silva Sirk, Andreja Krajnc in Maximilian Rochl iz podjetja  Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem za inovacijo Valjanje izdelkov prašnate metalurgije.    

Valjanje izdelkov iz jekel, izdelanih po postopku metalurgije prahov in vročega izostatskega stiskanja je dosežek, ki po svoji zahtevnosti sodi v področje vrhunskega poznavanje vročega preoblikovanja težko preoblikovalnih jekel. S to inovacijo so dokazali, da imamo kadre in tehnološko opremo, ki omogoča valjanje najzahtevnejših težko preoblikovalnih jekel, ki so že na meji sposobnosti za valjanje. Priključili so se redkim valjarnam v Evropi, ki so tega sposobne. Hkrati pa dokazali,  kako se da z domačim znanjem prehiteti konkurenco. 

Zlato priznanje so prejeli inovatorji Marko Žvikart, Roman Hanžekovič, Aleksander Sekuti in Samo Simonič iz podjetja Nieros Metal d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Visokozmogljivi avtomatiziran sistem transportiranja, sortiranja in obračanja zabojev.  

S to inovacijo so rešili težavo transportiranja, sortiranja in izkipanja E2 zabojev v sklopu večjega projekta. S tem sistemom  dosegajo do trikrat večje kapacitete, kot so pri standardnih sistemih, ki jih uporabljajo konkurenčna podjetja. Kupcu so s tem zagotovili nemoteno tekoče delovanje transportnega sistema, brez zastojev v transportnih poteh. Tehnične rešitve, ki so jih uporabili pri tej inovaciji, jim zagotavljajo trenutno prednost pred konkurenčnimi podjetji.  

Iz podjetja Kopur d.o.o. Slovenj Gradec so prejeli zlato priznanje inovatorji Samo Veršnik, Dušan Vrhovnik, Jože Gaberšek, mag. Lidija Kržišnik Vidmar, Marko Smrtnik in Anton Hofbauer za inovacijo 3D model negorljive izolacije iz kompozitnih materialov (ključavnica).    

Predmet inovacije je postopek, po katerem predelajo, reciklirajo in oblikujejo kompozitne materiale v 3D izdelke, ki zaradi svoje geometrijske oblike zmanjšajo strukturalni hrup. Dodatno ti izdelki visoko vpojno absorbirajo zvok, zmanjšujejo vibracije in so negorljivi. Tehnični problem, ki ga izum rešuje je predelava in nadaljnja uporaba industrijskih ostankov, kot je  poliuretanska pena, tekstil, guma v 3D negorljivo izolacijo poljubnih oblik. V sodelovanju s podjetjem KNAUF Insulation  produkt tržijo tudi v gradbeni in pohištveni industriji. 

Zlato priznanje sta dobila inovatorja Aleš Pavlin in Jošt Laznik iz podjetja Airlabs, Pavlin in Laznik iz Dravograda za inovacijo AirLabs tehnologija za pametno poljedeljstvo in gozdarstvo.  

Izjemna inovacija, ki lahko naredi konec neracionalnemu zapravljanju za škodljive kemikalije in bistveno zmanjša porabo časa za pregled stanja kmetijskih ter gozdnih površin. Bistvo inovacije je, da delo opravi robot iz zraka, ki vidi stres na rastlinah prej in bolj natančno kot človeško oko. Naredi posnetek intenzitete rasti na kmetijskih površinah, locira poškodbe na drevesih, zajemanje podatkov pod oblaki pa je hitro. Zato je mogoče takojšnje ukrepanja in s tem zmanjšanje nadaljnje škode ter prispevanje k bolj ekološki pridelavi pridelkov.

Zlato priznanje so prejeli inovatorji Milan Mravljak, Jan Tomšič in Tadej Šteharnik  iz podjetja Nieros Metal d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo ESV – Ekspertni sistem za varjenje.   

ESV-Ekspertni Sistem za Varjenje  pripomore k hitrejši  in natančnejši pripravi varilne dokumentacije, hitrejšem in kvalitetnejšem usposabljanju novih tehnologov, dvigu kvalitete varjenja, hitrejši in natančnejši kalkulaciji izdelkov, skrajša čas in pripravo standardnih protokolov za varjenje (WPS), dvigu kvalitete izdelkov…, skratka ESV je sistem, ki avtomatsko generira vso potrebno tehnološko dokumentacijo za varjenje, usklajeno z mednarodnimi  standardi. 

Zadnje zlato priznanje so prejeli inovatorji dr. Rok Barbič, Simon Leskovec, Jovan Ilievski, mag. Miran Kadiš in Andrej Vrečič iz podjetja Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem za inovacijo  Novi izdelki iz jekel izdelanih po EPŽ postopku.    

V metalurgiji dokaj enostavno najdejo dobavitelja tehnološke opreme, ki pa ji je potrebno dodati vsebino. Avtorji so zaorali v ledino litja največjih ingotov izdelanih po EPŽ postopku (elektro pretaljevanje pod žlindro), za področje orodnih jekel za delo v vročem. Uspelo jim jeosvojiti litje ingota fi 1000 in 1400 mm in s tem omogočili izkoriščenost drage tehnološke opreme. Po njihovi zaslugi se je podvojila prodaja izdelkov iz EPŽ jekla. Zaradi te inovacije je Metal Ravne ponovno dohitel in prehitel razvoj  na področju EPŽ tehnologije, ki se je v znatnem deležu pričela prav na Ravnah. Dosežek je novost tudi v evropskem merilu.

 Čestitke vsem prejemnikom priznanj!

Pripeta datoteka: 

- Predstavitev nagrajenih inovacij