Koroška gospodarska zbornica

Na Koroško spet štiri nacionalna priznanja za inovacije!


  

Korošci na podelitvi


 

Gospodarska zbornica Slovenije je 17. septembra 2013 na 11. Dnevu inovativnosti v Kongresnem centru Brdo pri Kranju nagradila inovativna podjetja in inovatorje za inovacije, nastale v letu 2012. Inovacije so prejele dve diplomi, devet bronastih, dvajset srebrnih in enajst zlatih priznanj. Priznanja za najboljše inovacije so že prerasla v vseslovensko promocijo inovacij, saj sodelujejo vse območne in regionalne zbornice GZS.

ZELO SMO PONOSNI NA KOROŠKE INOVATORJE!

Koroške inovacije, ki so se uvrstile na nacionalni nivo,  ki predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij, so dobile dve srebrni priznanji, eno bronasto priznanje in eno diplomo.

SREBRNO PRIZNANJE:

Podjetje: Koroški dom starostnikov, PE Slovenj Gradec
Inovator: Marjana Kamnik
Inovacija: »Ključna oseba«

Inovacija je prejela tudi posebno priznanje!

Podjetje: Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem
Inovatorji: Andrej Vrečič, mag. Darja Oblak, Gregor Herkovič, Sašo Mačič, Gregor Mali
Inovacija: Vrhunsko orodje za delo v vročem

BRONASTO PRIZNANJE:

Podjetje: Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec
Inovatorji: Miodrag Kralj, Dušan Landeker, Borut Ledinek, Igor Hovnik
Inovacija: Večfunkcijska ID naprava – MFA

DIPLOMA:

Podjetje: Nieros Metal d.o.o. Slovenj Gradec
Inovatorji: Zlatko Mitić, Roman Hanžekovič
Inovacija: Odstranjevanje nalepk s tehnologijo suhega ledu

Vsem inovatorkam in inovatorjem iskrene čestitke!

Podelili smo priznanja najboljšim koroškim inovacijam 2012


KAJ? Podelitev priznanj za inovacije 2012

KDAJ? 7. junij 2013 ob 10.00 uri

KJE? Kopa d.d. Slovenj Gradec

Koroška - regija, kjer je doma tradicija, regija, kjer je doma inovativnost!


Video utrinki s podelitev priznanj najboljšim koroškim inovatorjem

Razpis za leto 2012 je jubilejni, že 10. po vrsti. V desetih letih smo podelili 223 priznanj in nagradili 770 inovatorjev. Navdušujoče - med letošnjimi inovatorji kar 12 % žensk.

Ja, Korošci smo na inovacijskem področju tradicionalno odlični. Kvaliteta inovacij se konstantno izboljšuje, vedno več je sodelovanja med podjetji in razvojno - raziskovalnimi ustanovami, predvsem fakultetami. Inovacijska klima je prisotna v vseh dejavnostih, največ seveda v prevladujočih predelovalnih dejavnostih.

Inovativnost je za koroško gospodarstvo tudi pomemben dejavnik konkurenčnosti. To se navsezadnje kaže tudi v uspešnosti regijskega gospodarstva, ki je bilo lani po doseženem čistem dobičku na četrtem mestu med 12 slovenskimi regijami.

ZNANJE JE DOBILO IME IN PRIIMEK je moto naše vsakoletne podelitve.

Ocenjevalna komisija, ki ji predseduje Matjaž Aberšek, je inovacije za leto2012 nagradila s tremi diplomami, 6 bronastimi priznanji, 7 srebrnimi in 5 zlatimi, od teh smo štiri najvišje ocenjene poslali v tekmo za najboljšo slovensko inovacijo. To so inovacije:

 • Večfunkcijska ID naprava – MFA iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec
 • »Ključna oseba« iz Koroškega doma starostnikov – Poslovne enote Slovenj Gradec
 • Vrhunsko orodje za delo v vročem iz podjetja Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem
 • Odstranjevanje nalepk s tehnologijo suhega ledu iz podjetja Nieros Metal d.o.o. Slovenj Gradec.

Podelitev diplom in priznanj je bila v petek, 7. junija 2013 v hiši bistrih rešitev – podjetju KOPA d.d. v Slovenj Gradcu. Vrstni red podeljevanja priznanj je bil odvisen od doseženega števila točk.

Priznanja sta podeljevala predsednik Gospodarske zbornice Slovenije mag. Samo Hribar Milič in predsednica GZS Območne zbornice Koroška Mojca Kert.

DIPLOME

Podelili smo tri diplome, zanimivo, vse tri so dobili inovatorji v avtomobilski industriji.

 • Diplomo so prejeli inovatorji Simona Zavratnik, Aziz Khalaf, Janez Ogris, Boštjan Črep in Peter Skudnik iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Vzmetni zatič – Y555.

Prvo priznanje za Johnson Controls dobi inovacija, ki je nadomestila ročno nameščanje vzmetnih zatičev v plastični vstavekv zglavnika za Volvo. Sedaj s pnevmatsko napravo vstavljajo vzmetne zatiče hitro in natančno, zato se je zanesljivost procesa bistveno izboljšala.

 • Diplomo sta dobila inovatorja Jože Knez in Zoran Šimič iz podjetja Grammer Automotive Slovenija d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Združitev montažnih linij.

Zaradi pridobitve novega posla, vzglavnikov za Audi, je bilo potrebno poiskati dodaten proizvodni prostor. Pridobili so ga tako, da so združili dve podobni montažni liniji, nova postavitev linije je izboljšala produktivnost in omogočila 7 novih delovnih mest, kar je v sedanjih časih lep uspeh.

 • Prav tako sta prejela diplomo inovatorja Jože Knez in Simona Robin iz podjetja Grammer Automotive Slovenija d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Fleksibilna montažna priprava.

Montažno pripravo za sestavo pokrova za komolčnik v oplovi Insignii so razvili tako, da omogoča tudi montažo pokrova za komolčnik pri oplovi Astri, ki je dimenzijsko različen in zrcalen. Bi rekli dve muhi na en mah. S tem so prihranili proizvodni prostor in povečali produktivnost linije.

BRONASTA PRIZNANJA

Podelili smo šest bronastih priznanj:

 • Prvo bronasto priznanje so prejeli inovatorji Marjan Zavodnik, Edo Goljat, Viktor Poberžnik, Mirsad Hafizovič in Igor Klemenc iz podjetja Grammer Automotive Slovenija d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Poke Yoke način vstavljanja palic.

Predvsem pri »avtomobilskih« inovacijah vsako leto slišimo za Poka Yoke. Kaj to sploh je? To je japonski izraz, ki pomeni "napako neprepustnosti", po domače bi rekli, da je to metoda, s katero preprečimo nepravilno delovanje s strani uporabnika ali še boljše, česar ni, se ne more pokvariti. Z navedeno inovacijo so dosegli 100% zanesljivost lege palic v vzglavniku in večjo varnost po vgradnji vzglavnika v vozilo.

 • Bronasto priznanje so dobili inovatorji Igor Hovnik, Amadeja Močnik-Kresnik, Borut Velcl, Boris Grm in Jana Šuler iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Poka Yoke vijačnik – W221.

Izboljšava odpravlja neustrezno vijačenje okvirov naslona za avtomobilski sedež prestižnega vozila Mercedes Benz in sicer krivo vstavljanje vijakov v navoj. S predelavo obstoječega vijačnika Atlas Copco v vijačnik, ki deluje po sistemu Poka Yoke je težav konec, saj je ogrodje naslona v času vijačenja fiksirano, vijak gre ravno v navoj.

 • Prav tako so prejeli bronasto priznanje inovatorji Miodrag Kralj, Dušan Landeker, Matjaž Pignar, Boštjan Črep in Igor Hovnik iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Sestava ogrodja - Y555.

Inovatorji so zelo olajšali delo montažerjem. Pri vijačenju vodila naslona za roko pri zadnjih sedežih Volva V40 se je pred uvedbo inovacije le to opravljalo ročno, sedaj pa vijačenje poteka avtomatsko. S tem so preprečili napake momenta vijačenja, kar je za končnega kupca zelo pomembno.

 • Bronasto priznanje so dobili inovatorji Aleš Janko, Ervin Komar, Rok Plimon in Ozgur Cinoglu iz podjetja TAB Tovarna akumulatorskih baterij d.d. Mežica za inovacijo Tovorni program SMF – dvojni pokrov.

Nova startna kamionska baterija SMF zagotavlja najvišjo stopnjo kamionskih startnih baterij brez vzdrževanja. Sistem dvojnega pokrova s prekati zagotavlja, da se izhlapeli vodni hlapi kondenzirajo in vrnejo v posamezno celico. Za uporabnika to pomeni »vgradi in pozabi«, saj v pričakovani življenjski dobi ni dolivanja vode.

 • Bronasto priznanje je prejel tudi inovator Blerim Kabaši iz podjetja Blerim Kabaši s.p. Mislinja za inovacijo Izolirana grelna stena.

Lepo je, če je gradbinec inovativen in ti ponudi kvalitetno in ugodno izolacijo za stene in stropove. Grelna stena, izolirana z izolacijo Fonaterm je takšna pogruntavščina, da te pozimi greje in poleti hladi, saj stena ali strop deluje kot akumulator toplote. Inovator je zapisal, da rešitev skriva pred konkurenco, on že ve zakaj.

 • Zadnje bronasto priznanje sta dobila inovatorja Milan Večko in Marko Selšek iz podjetja Fonaterm d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Studijska stena.

V Mladinskem centru v Slovenj Gradcu so sanirali glasbeni studio in to tako, da so naredili mavčno kartonsko sekundarno steno nepravilnih geometrijskih oblik. Nato so na celotno steno vpihali Fonaterm tekstilno izolacijo, akustika se je izjemno izboljšala, glasbeni studio je postal bolj konkurenčen.

SREBRNA PRIZNANJA

So prejeli inovatorji iz sedmih podjetijin sicer:

 • Prvo srebrno priznanje je dobila inovatorka Marija Mesner iz Otroške ambulante Mesner d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Stetoskop prijaznejši do pacientov.

Obisk bolnega otroka pri zdravniku zna biti stresna zadeva za otroka in starše, zato je izjemno pomembno, če je pregled za otroka čim manj neprijeten. Navadno ni pregleda brez stetoskopa, ki je izdelan iz nerjavnega jekla in zato vedno mrzel. Doktor Mesnerjeva je temu naredila konec. Stetoskop je na grelni plošči predhodno ogrela na telesno temperaturo 37 Co, sedaj pacienti ne doživijo več temperaturnega šoka.

 • Iz podjetja Grammer Automotive Slovenija d.o.o. Slovenj Gradec je prejel srebrno priznanje inovator Jurij Perše za inovacijo Montažna naprava zglavnik L405.

Ta inovacija bo verjetno kmalu dobra praksa za ostala Grammerjeva podjetja, ki montirajo sorodne izdelke. Zakaj? Zato, ker je nova namenska montažna naprava omogočila lažjo sestavo ne samo vzglavnika za Range Rover ampak še vzglavnike, ki se vgrajujejo v vozila Jaguar in Land Rover.

 • Srebrno priznanje sta dobila inovatorja Milan Večko in dr. Franc Černec iz podjetja Fonaterm d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Predelava odpadnih polimerov.

Izolacija Fonaterm je kot never ending story, vedno nekaj novega, boljšega, naprednega. In kaj so naumili tokrat? Odpadne polimere iz Tosame – plastične vlaknine, ki jih konkurenca zažiga, so uspeli predelati v absorbcijski material za pivnanje različnih olj na trdnih in vodnih površinah.

 • Iz podjetja Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem so prejeli srebrno priznanje inovatorji mag. Tatjana Večko Pirtovšek, Vlado Perovnik, Jure Jamer, dr. Rok Barbič, Gabor Sekereš in Tina Tominc za inovacijo Razvoj jekla za kolenčaste gredi dirkalnih avtomobilov.

Metal Ravne se je z investicijo v EPŽ III odločil za prehod v višjo kakovost izdelkov, sedaj s tehnologijo super čistih jekel dosežejo pri klasičnem jeklu lastnosti, ki so na meji potenciala teh jekel. Inovatorji so uspeli najti optimalno tehnološko pot in kemijsko sestavo jekla, zato jim je kupec zaupal ekskluzivnost za dobavo valjanih profilov, ki so namenjeni za izdelavo odmičnih gredi pri vrhunskih športih avtomobilih. Ravensko jeklu je vgrajeno tudi v Ferrarije!

 • Prav tako iz podjetja Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem so dobili srebrno priznanje inovatorji mag. Miran Kadiš, Matej Mager, Ivan Vušnik, Sašo Mačič in Andreja Krajnc za inovacijo Kovanje titanovih zlitin.

Pravi koncepti uspešnih poslovnih modelov so v reševanju problemov naročnika. S to inovacijo je uspelo osvojiti kovanje Ti in Ti zlitin za kupca, ki je pričel svojo poslovno pot na tem področju, ki je tesno povezano z uporabo metalurških izdelkov v medicini, letalstvu in vesoljski tehnologiji. Rezultat inovacije je dolgoročno sodelovanje s kupcem, ki je zadovoljen s storitvijo, podjetje pa je pridobilo naročila z dodano vrednostjo, ki je za faktor dva višja kot je povprečje v podjetju.

 • Naslednje srebrno priznanje so dobili inovatorji Sandi Tomšič, Branko Razgoršek, Branko Bricman, Janko Smolar, Marjan Obreza, Metod Zdovc, Domen Ocepek in Vlado German iz podjetja Kopa računalniški inženiring d.d. Slovenj Gradec za inovacijo Optimizacija procesov na osnovi dimenzijskega vodenja zalog.

Inovatorji očitno res prihajajo iz hiše bistrih rešitev. Plod njihovega dela je izjemno kompleksna inovacija, ki ima uporabno vrednost povsod, kjer se srečujejo z majhnimi naročili oziroma maloserijsko proizvodnjo. Pomeni obvladovanje nabavnega procesa z vidika več dimenzij - dolžine, širine, števila kosov in optimizacijo naročanja novih materialov glede na potrebe kupca in stanje obstoječih zalog. Inovacija je že uvedena v slovenjegraškem podjetju Puro tehnika.


Pogovor z gostiteljem podelitve, direktorjem podjetja Kopa, d.d.,
Marjanom Gobcem

 • Zadnje srebrno priznanje pa so prejeli inovatorji mag. Miran Kadiš, Marjan Hovnik, Marko Ažman, Branko Oder, Janko Repas in Silvo Javornik iz podjetja Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem za inovacijo Nov koncept kovanja težkih odkovkov.

S celovitim pristopom k problematiki izplena pri izdelkih iz 42 t ingotov je timu uspelo najti nov koncept kovanja. Inovacija je uspešen primer, kako lahko problem rešimo le, če podrobno poznamo proces, v katerem problem nastaja. S spremembo tehnologije se je kar za 3% povečal izplen, hkrati pa je nakazana rešitev za nadaljnje izboljšave na tem področju.

ZLATA PRIZNANJA

Finalno dejanje dogodka je podelitev zlatih priznanj, podelili smo jih pet in sicer:

 • Prvo zlato priznanje so dobili inovatorji Marko Žvikart, Roman Hanžekovič in Dušan Zajamšek iz podjetja Nieros Metal d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Avtomatizirano skladišče čistih zabojev.

Pri skladiščenju čiste embalaže, ki se uporablja v proizvodnem procesu, je potrebno v omejen prostor spraviti čim večje število zabojev. Navadno se zlagajo zaboji eden po eden, pri tem skladiščenju pa se transportira celotna vrsta. Skladišče je bilo deležno veliko pohval na sejmu ANUGA 2012 v Kölnu, zato računajo na odlično prodajo.

 • Naslednje zlato priznanje so prejeli inovatorji Miodrag Kralj, Dušan Landeker, Matjaž Pignar, Borut Ledinek in Igor Hovnik iz podjetja Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Večfunkcijska ID naprava – MFA.

Pa smo spet pri avtomobilih, tokrat je to vzglavnik za Mercedes Benz. Nova naprava vsebuje tako funkcijo mazanja palic vzglavnikov kot RFID označevanje, vse poteka avtomatsko, kamera prepozna prevleko, sistem določi tip glede na šiv in material, RFID bralnik preveri ustreznost nalepke. Sedaj vse teče kot namazano - reklamacij ni več, stroški dela so se znižali, dobiček pa povečal. Ta in še naslednje tri inovacije tekmujejo za naj slovensko inovacijo leta 2012.

 • Iz Koroškega doma starostnikov – Poslovne enote Slovenj Gradec iz Slovenj Gradca je prejela zlato priznanje inovatorka Marjana Kamnik za inovacijo »Ključna oseba«.

Izrazito socialna inovacija deluje v bistvu po sistemu mreženja odnosov. V projekt so vključeni stanovalci, njihovi sorodniki in vsi zaposleni. Za vsakega stanovalca je zadolžen nekdo iz osebja, s katerim se stanovalec občasno druži. Projekt deluje na več nivojih, preprečuje socialno izoliranost, širi stanovalčevo socialno mrežo, zagotavlja višjo kakovost življenja starejših. Za inovacijo je velik interes med slovenskimi domovi za starejše.

 • Zlato priznanje so prejeli inovatorji Andrej Vrečič, Darja Oblak, Gregor Herkovič, Sašo Mačič in Gregor Mali iz podjetja Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem za inovacijo Vrhunsko orodje za delo v vročem.

Rezultat raziskovalno razvojnega projekta s področja novih jekel z lastno blagovno znamko je jeklo RAVNEX HD, namenjeno za delo v vročem, ki prestavlja vrhunsko jeklo za tlačno litje Al in Al zlitin. Timu je uspelo najti ustrezno kemijsko sestavo jekla, ki pri ustrezni obrabni obstojnosti zagotavlja bistveno višjo žilavost in odpornost pri nastanku mikrorazpok. To je še ena zgodba, kjer je uspelo združiti znanje iz področja izdelave super čistih jekel in izkušenj iz področja poznavanja vpliva legiranih elementov na lastnosti jekla. Zgodba, ki je ena od stebrov strateškega razvoja podjetja.

 • Zadnje zlato priznanje sta za najvišje ocenjeno inovacijo prejela inovatorja Zlatko Mitić in Roman Hanžekovič iz podjetja Nieros Metal d.o.o. Slovenj Gradec za inovacijo Odstranjevanje nalepk s tehnologijo suhega ledu.

V živilskopredelovalni industriji je odstranjevanje nalepk s povratne embalaže, ki se ponovno uporabi v proizvodnji, velik problem. Navadno se nalepke odstranjujejo z raznimi kemikalijami in vodnimi čistilci, oboji zelo obremenjujejo okolje. V Nierosu so poskrbeli za resnično novost. Za odstranitev nalepk uporabljajo zrna suhega ledu ( zamrznjeni CO2 ) in komprimirani zrak. Energetsko in okoljsko učinkovita inovacija obeta zelo dobro prodajo tega stroja.

Fotogalerija s podelitve

   Uporabniki Apple naprav si lahko ogledate fotogalerijo na povezavi. 


Pripeti dokumenti