Združenje kemijske industrije

Novice


Arhiv: 7. februar 2013 - Predstavitev pobud na področju detergentov in čistil

Proizvajalci detergentov, čistil in podobnih izdelkov se zavedajo pomena odgovornega ravnanja in zato želijo tudi sami prispevati k trajnostnemu razvoju tudi z različnimi pobudami in sledenju le-tem.

Evropski proizvajalci tovrstnih izdelkov, ki ih predstavlja Mednarodno združenje proizvajalcev mil, čistil in detergentov (AISE), so pripravili vrsto pobud na področju pranja perila in čiščenja, katerih cilj je spodbujanje proizvajalcev k bolj trajnostno naravnanim aktivnostim in izdelkom, boljša izraba virov ter ozaveščanje in spodbujanje potrošnikov k bolj trajnostno naravnani rabi izdelkov.

Takšne pobude so:

 

   

 

 in

  •  skupina projektov PREP (Product Resource Efficiency Project – prej z imenom LSP) za različne skupine izdelkov za pranje in nego perila.

 

 

Sekcija proizvajalcev kozmetike, pralnih sredstev in čistil (KPČ), ki deluje pri GZS-Združenju kemijske industrije in je član AISE, je v preteklih letih že pripravila uvodne predstavitve začetnih prostovoljnih pobud LSP-1 v letih 2004/05 (le-ta je bila v Sloveniji pozneje zaradi pojava večjega števila novih-kompaktnih izdelkov spremljana tudi z medijsko kampanjo) in LSP-2 v 2008 in 2011. Odtlej se je nabor AISE-jevih pobud razširil na nove stopnje koncentriranja in na nove skupine izdelkov, aktualnejša pa je postala tudi Listina za trajnostno čiščenje. Pobudam se je priključilo že pomembno število podjetij, ki izdelke dobavljajo na trge številnih držav EU.

Pregled sedanjega stanja odprtih pobud AISE (navedenih zgoraj) in njihovih vsebin bo predstavljen tudi slovenskim podjetjem: seznanitev z obstojem tovrstnih pobud in možnostmi za priključitev je pomembna za proizvajalce (vključno z lastniki blagovnih/trgovinskih znamk, četudi imajo proizvodnjo oddano po pogodbi) detergentov, čistil in drugih izdelkov za nego tekstila in doma ter za podjetja, ki tovrstne izdelke dajejo na trg ali jih uvažajo iz držav izven EU (trgovinska podjetja).

Predstavitev bo na povabilo Sekcije KPČ pripravil AISE v četrtek, 7. februarja 2013, ob 9.00 uri v poslovni oazi v 7. nadstropju stavbe GZS, Dimičeva 13, Ljubljana. V okviru predstavitve bo čas tudi za vaša vprašanja in odgovore nanje.

Zaradi organizacije dogodka prosimo, da do srede, 6.2.2013, na e-naslov zki@gzs.si sporočite imena udeležencev. Za več informacij lahko povprašate na tel 01/5898263 ali preko zki@gzs.si.

Kotizacij za udeležbo ni. Predstavitev bo v angleškem jeziku, po potrebi bomo s prevajanjem vprašanj/odgovorov priskočili na pomoč. Parkiranje možno v podzemni garaži stavbe.

Lepo vas vabimo k udeležbi!

Darja Boštjančič

direktorica GZS-Združenja kemijske industrije

   

 

 

Fotogalerija