Združenje kemijske industrije

Novice


Arhiv: PRVI VRH KEMIJSKE INDUSTRIJE

   


POSLANICA

Pogosto slišimo, da je predpogoj za blaginjo družbe dolgoročna konkurenčnost gospodarstva, da potrebujemo tehnološki preboj, višjo dodano vrednost proizvodov, nova delovna mesta in trajnostni razvoj. A kako doseči večje in dolgoročne pozitivne premike namesto zgolj sporadičnih in naključnih?

Pravimo, da je kemijska industrija, ki vključuje tudi proizvodnjo farmacevtskih izdelkov ter izdelkov iz plastičnih mas in gume, steber slovenskega gospodarstva. Predstavlja četrtino dodane vrednosti predelovalnih dejavnosti in zaposluje okoli 25.000 ljudi. Zagotavlja napredne materiale in tehnologije tudi za ostalo predelovalno industrijo, zato je vitalnega pomena za celotno gospodarstvo. Kot številne druge panoge, pa je tudi ta izpostavljena močnim konkurenčnim pritiskom ostalih delov sveta in se sooča z drugimi izzivi sodobnega časa. Kako ji torej dati nov zagon? Odgovor je skupna vizija, sinergija in vsestranska prava medčloveška kemija. Tako želimo opozoriti na nujnost proaktivnega sodelovanja vseh, ki so s to panogo povezani, in na nujnost, da se brez odlašanja poišče in realizira rešitve za identificirana pereča vprašanja, ki vplivajo na poslovanje podjetij. Tako kot hitrost udejanjanja rešitev, je za ponoven gospodarski napredek ključen človeški potencial kot so znanja oziroma kompetence in vrednote. Vse našteto je rdeča nit tokratnega prvega vrha kemijske industrije, z naslovom »Fuzija dobre energije«. Pri tem želimo, s prikazom vizije razvoja te panoge na svetovni ravni, pomembnih tehnoloških trendov in nekaterih uspešnih primerov iz vsakodnevne prakse, prispevati k razmisleku in dejanjem, ki bodo privedla do želenih sprememb. Vključiti želimo znanja, voljo in energijo vseh generacij (upokojence, aktivne in študente), zato je dogodek medgeneracijski (leto 2012 je pravzaprav Evropsko leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami).

Dogodek sovpada s tradicionalnim tednom vseživljenjskega učenja (14.-20.5.2012), organiziramo pa ga v okviru projekta Kompetenčni center za kadre kemijske industrije (KoCKE). Le-tega GZS-Združenje kemijske industrije izvaja skupaj s pilotno skupino podjetij v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele Krajine ter nekaterimi drugimi partnerji s pomočjo sredstev Evropskega socialnega sklada. Center KoCKE naj bi glede na zahteve iz razpisa dolgoročno zaživel in predstavljal vmesni člen med rednim izobraževanjem in aktivnostmi samih podjetij za vseživljenjsko učenje na različnih ravneh delovnih mest. S tem naj bi prispeval k nadaljnjemu uspešnemu poslovanju podjetij iz kemijske panoge, zato se njegov slogan glasi »Gojimo strast do znanja, spodbujamo napredek«.

Vrh kemijske industrije naj bi v prihodnje po možnosti postal tradicionalen ter obravnaval še druge, za panogo koristne vsebine.

Najlepša hvala vsem za sodelovanje!

GZS-Združenje kemijske industrije

Darja Boštjančič

DIREKTORICA

Mag. Marko Vresk

PREDSEDNIK

 

 

 

Z dogodkom želimo poudariti gospodarski pomen slovenske kemijske industrije, vključno s proizvodnjo farmacevtskih izdelkov ter izdelkov iz plastičnih mas in gume ter opozoriti na nujnost proaktivnega sodelovanja vseh, ki so s to panogo povezani. Tudi ta panoga je namreč izpostavljena močnim konkurenčnim pritiskom in se spopada z različnimi izzivi sodobnega časa.

Za nadaljnji gospodarski napredek je ključen človeški potencial, torej znanja, kompetence, vrednote in dobra medčloveška kemija. To bo rdeča nit tokratnega prvega vrha kemijske industrije, ki ga s pomočjo sredstev Evropskega socialnega sklada organiziramo v okviru projekta Kompetenčni center za kadre kemijske industrije (KoCKE). Zahvaljujoč omenjenemu projektu je dogodek brezplačen.

Ocenili smo, da v teh zahtevnih časih vsi skupaj potrebujemo:

  • nekaj informacij o stanju in poslovanju panoge ter njeni razvojni viziji (npr. do leta 2025),
  • horizontalni panožni pregled nekaterih pomembnih tehnoloških premikov,
  • informacije o tem kako nekaterim tudi v teh zahtevnih časih uspe poslovati dobro in še bolje,
  • stik s starimi in novimi prijatelji in partnerji,
  • nekaj dodatnega zagona in dobre volje.

Za osnutek progama klikni tu.

Dogodek je načrtovan kot medgeneracijski (leto 2012 je mednarodno leto medgeneracijskih povezav), sovpada pa tudi s tednom vseživljenjskega učenja.

Na dogodku pričakujemo:

  • udeležence iz panožnih podjetij (iz kemijske in farmacevtske industrije ter iz vrst proizvajalcev izdelkov iz plastičnih mas in gume), in sicer vodstvene delavce, tehnologe, vodje razvoja, proizvodnje, kadrovske službe ter druge zaposlene po presoji samih podjetij. Dogodek je zasnovan kot medgeneracijsko srečanje. Podjetja vljudno prosimo, da vabilo z navodili za prijavo pošljejo tudi kateremu izmed upokojencev, ki so pomembno prispevali k uspehu podjetja, lahko pa tudi kateremu izmed študentov, s katerimi že sodelujejo in nas o tem obvestijo.
  • predstavnike različnih institucij, povezanih s panogo.

 

Izkoristite priložnost in se nam pridružite.

 

 

Obvezne so prijave preko spletne prijavnice na www.gzs.si/vrhkemije, ki jih sprejemamo najkasneje do četrtka, 10.5.2012 oziroma do zasedbe mest. Iz organizacijskih razlogov vas vljudno prosimo, da se prijavite čim prej in da se po oddani prijavi dogodka zanesljivo udeležite.

Telefon za informacije in pomoč pri prijavi: 01/58 98 257.

 

 

opomba

Fotogalerija