E-vox t. 13 Združenje kovinske industrije

E📢VOX TEDNIK 

Tedenske informacije za člane Združenja kovinske industrije

Številka #13 - April 2021

Spoštovani člani ZKovI.

Pred vami je številka #13 tedenskega biltena E-VOX, ki ga izdaja Združenje kovinske industrije.
.............................................................................................................................................
Tokrat izpostavljamo:

  • Klub direktorjev ZKovI:  v aprilu o težavah pri zaposlovanju in dvigu cen surovin na svetovnih trgih

............................................................................................................................................

Vse ostale novice, informacije ter publikacije pa si lahko pogledate tudi na naši uradni spletni strani ZDRUŽENJA KOVINSKE INDUSTRIJE.

Prijetno branje želimo!

Vaša "Strokovna služba ZKovI"

NE SPREGLEJTE...

1. Klub direktorjev ZKovI: v aprilu o težavah pri zaposlovanju in dvigu cen surovin na svetovnih trgih

V Združenju kovinske industrije smo v okviru aprilskega srečanja Kluba direktorjev v ospredje postavili štiri aktualne teme.

Najprej smo se seznanili z zatečenim stanjem glede napredovanja panožnega socialnega dialoga pogajalskih skupin ZKovI in ZDS s sindikati, zatem pa se posvetili izredno pereči problematiki pridobivanja kadrov, ki pestijo že skoraj vsako podjetje v združenju.

Sledilo je kratko poročilo o gospodarskih trendih v svetu in na evropskih tleh ter težavah, ki so jih povzročile tudi razmere v Sueškem prekopu in so posledično vplivale na trganje dobaviteljskih verig ter nerazumno dolge dobavne čase.

V kratkem pregledu poslovanja podjetij v prvem letošnjem tromesečju so direktorji izpostavili težave, s katerimi se soočajo pri nabavi vedno dražjih surovin in tudi razloge za omejitve dviga lastnih cen za svoje proizvode. 

Več >>>

2. Izpod peresa glavnega ekonomista GZS

#analitika: Nemški avtomobilisti brez velikih načrtov o novem zaposlovanju

Nemški sestavljavci osebnih vozil in dobavitelji so svoj marčevski poslovni položaj (7,9) ocenili kot precej boljšega kot v februarju (0,4). Stopnja naročil se je povečala, izvozna pričakovanja prav tako, medtem ko so se pričakovanja o prihodnosti nekoliko poslabšala, vendar ostajajo znatno pozitivna. Kljub rasti poslovanja pa naj se zaposlovanje v avtomobilski industriji ne bi povečalo, predvsem zaradi strukturnih sprememb, s katerimi se sooča tudi nemška avtomobilska industrija.

_________________________________________________________________________

 

#analitika: Carinske vojne morda še niso povsem končane

Predstavnica ameriške pogajalske skupine za trgovino je ocenila, da bi lahko ZDA sprejele uvedbo 25 % carin na proizvode določenih evropskih držav, v kolikor bodo te uvedle davek na digitalne storitve, katerega plačnik bi bile pretežno ameriške multinacionalke. O uvedbi tega davka razmišljajo v Avstriji, Italiji, Španiji ter v Združenem kraljestvu. Carine bi lahko bile uvedene na proizvode teh držav, in sicer na izdelke iz bakra, stekle izdelke, vezja, oblačila, torbice ter kozmetiko. Pretekli mesec naj bi se sicer ZDA zavezale, da se bodo o digitalnem davku pogovarjale na nivoju OECD.

Več >>>

S prijaznimi pozdravi,
Strokovna služba ZKovI

Izdaja: Gospodarska zbornica Slovenije - Združenje kovinske industrije
Dimičeva 13, 1504 Ljubljana, zkovi@gzs.si