Združenje kovinske industrije
E-vox t. 07 Združenje kovinske industrije

E📪VOX "MESEČNIK" 

Mesečni E-bilten za člane Združenja kovinske industrije

Številka #07- September 2021

Spoštovani člani ZkovI.

Pred vami se nahaja septembrska številka mesečnega biltena E-VOX, ki ga izdaja Združenje kovinske industrije.
____________________________________________________________________________
Tokrat izpostavljamo: 

  • Klub direktorjev: PCT in testiranje zaposlenih 
  • Krog kadrovikov: PCT in zaposleni - izkušnje prvega tedna
  • VABIMO VAS: »Z digitalnimi orodji in s pomočjo umetne inteligence do pospeševanja izvoza ter novih poslovnih priložnosti«

____________________________________________________________________________

V biltenu kot običajno, še ostale aktualne in redne rubrike: "Plačni kažipot", Poslovne napovedi, "Borza" poslovnih priložnosti, itd. Vse ostale novice, informacije ter publikacije pa si lahko pogledate tudi na naši uradni spletni strani ZDRUŽENJA KOVINSKE INDUSTRIJE.

Prijetno branje vam želimo!

Vaša "Strokovna služba ZKovI"

Vsebina:

  1. Klub direktorjev: PCT in testiranje zaposlenih 
  2. Krog kadrovikov: PCT in zaposleni - izkušnje prvega tedna
  3. »Z digitalnimi orodji in s pomočjo umetne inteligence do pospeševanja izvoza ter novih poslovnih priložnosti«
  4. Vabimo vas: Konferenca Dan najboljše prakse "DIGITALNI LEAN V PROIZVODNJI"
  5. Plačni kažipot
  6. Poslovne tendence v naših dejavnostih
  7. Borza poslovnih priložnosti

📰 1. Klub direktorjev o PCT in testiranju zaposlenih 

Na podlagi mnogih dilem in vprašanj je dan pred začetkom veljave novega odloka o načinu izpolnjevanja PCT pogoja direktorica Janja Petkovšek sklicala virtualno srečanje.

Hitra in številčna odzivnost je potrdilanujnost in pomembnost srečanja. Direktorica je podala ključne informacije ter do sedaj znana navodila o pogojih zagotavljanja PCT pogojev v podjetjih in njihovi izvedbi.

Udeleženci, ki so se v velikem številu odzvali vabilu, so v drugem delu ob vprašanjih izmenjali svoja mnenja in dileme.

Več >>>

📰 2. Krog kadrovikov: PCT in zaposleni - izkušnje prvega tedna

Teden po začetku veljave novega odloka o načinu izpolnjevanja PCT pogoja je direktorica Janja Petkovšek sklicala virtualno srečanje z namenom izmenjave izkušenj o tem, kako so se podjetja spopadla z novim odlokom.

Podjetja so se zahtev novo sprejetega odloka različno polotevala, sama izvedba je večinoma potekala gladko. Večji sistemi in visoko organiziranimi procesi so v skladu z GDPR odprli nove zbirke podatkov,manjša podjetja pa so se posluževala uporabe evidenčnih listov.

Podjetja so bila posebej pozorna na GDPR protokol oziroma varovanje osebnih podatkov. Direktorica je ob tem izpostavila, da ni dopustno zbirati dokumentov (izvidi, potrdila…), temveč le informacijo o tem, ali delavec izpolnjuje pogoje PCT. Med ostalim je predstavila možna ukrepa, kaj storiti v primeru, ko delavec ne želi izpolnjevati PCT pogoja.

Več >>>

📧 3. »Z digitalnimi orodji in s pomočjo umetne inteligence do pospeševanja izvoza ter novih poslovnih priložnosti«

Kraj: GZS Ljubljana
Organizator: Združenje kovinske industrije, Projektna pisarna, Regionalna zbornica Postojna, GZS - Severno Primorska gospodarska zbornica, Mednarodno poslovanje - CEMP, Združenje za informatiko in telekomunikacije.
Kontakt: Željko Jokić, 01 5898 308, zeljko.jokic@gzs.si
_____________________________________________

Spoštovani.

Vljudno vas vabimo na delavnico "Z digitalnimi orodji in s pomočjo umetne inteligence do pospeševanja izvoza ter novih poslovnih priložnosti", kjer boste izvedeli zanimive ter koristne informacije o internacionalizaciji in pospeševalniku izvoza ter dobili odgovor  na vprašanje kako digitalna transformacija in umetna inteligenca spreminjata način poslovanja.

Imeli boste možnost preizkusiti tudi interaktivno orodje "RADAR izvoza storitev", ki s pomočjo posebnega algoritma ter “umetne inteligence” pomaga naprednim proizvajalcem v procesu odločanja glede izvoza storitev na nove, za njih ključne trge.

Dogodek  je BREZPLAČEN in bo potekal v "hibridni obliki" (vživo ter preko spletne platforme).

Vabljeni k zgodnji prijavi, saj je število mest pri dogodku "v živo" omejeno.

Program in prijava >>>

📶4. VABIMO VAS: Konferenca Dan najboljše prakse "DIGITALNI LEAN V PROIZVODNJI"

Datum: 01. oktober 2021 09:30 - 14:00
Kraj: spletni dogodek
Organizator: Zbornica elektronske in elektroindustrije

Kontakt: Mitja Virant, 01 5898 303, mitja.virant@gzs.si

Deseta jubilejna konferenca Dan najboljše prakse je namenjena predstaviti primerov uporabe digitalnega lean-a za odpravljanje napak in/ali izgub v proizvodnem procesu, z jasnim ciljem ustvari višjo dodano vrednost.

 

Namenjena je strokovnjakom in odločevalcem iz podjetij, ki so vpeti v procese nenehnega izboljševanja na področju proizvodnje, razvoja in iskanja novih prodajnih in dobavnih poti.

Program in prijava >>>

💶 5. PLAČNI KAŽIPOT

(VIR: GZS)

 

"Koristen in potreben pripomoček pri obračunu plač, drugih prejemkov iz dela in povračil stroškov."

V PLAČNEM KAŽIPOTU so na enem mestu pregledno zajeti vsi podatki, ki jih delodajalci potrebujejo za obračun vseh prejemkov iz dela.

Objavljena je tudi preglednica vseh prejemkov iz dela po uredbi, ki jih davčno obravnava kot odhodek za posameznega delodajalca. V Plačnem kažipotu boste našli tudi povprečja, ki so potrebna pri izračunu nekaterih drugih prejemkov, kot so jubilejne nagrade in solidarnostne pomoči.

Najnovejše podatke, ki jih delodajalci potrebujejo za obračun vseh prejemkov iz dela in so razvrščeni po Kolektivnih pogodbah dejavnosti najdete v elektronski in pisni obliki na spodnji povezavi.

PLAČNI KAŽIPOT

🔽🔼 6. Poslovne tendence v naših dejavnostih

Namen objave podatkov o poslovnih tendencah (PT) je mesečni prikaz informacij o preteklem, sedanjem in prihodnjem stanju v gospodarstvu.

Enoti, ki ju opisujejo objavljeni podatki, sta stanje in pričakovanje glavnih ekonomskih kazalnikov. Podatki o enotah so prikazani z vidika posameznih dejavnosti Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD 2008) in glede na posamezne gospodarske kazalnike.

Na spodnji povezavi so na voljo podatki za avgust 2021.

Poslovne tendence

💹 7. Borza poslovnih priložnosti

 

Za vaše komuniciranje s trgom, tako v času nemotenega poslovanja, kot v primeru primanjkljajev ali presežkov v vašem proizvodnem procesu v času epidemije koronavirusa, predlagamo uporabo brezplačne platforme www.borza.org, ki je namenjena slovenskim in tujim podjetjem, ki želijo svoje poslovanje okrepiti preko zanesljive in preizkušene tržne poti...

OGLASI >>>

S prijaznimi pozdravi,
Strokovna služba ZKovI

Izdaja: Gospodarska zbornica Slovenije - Združenje kovinske industrije
Dimičeva 13, 1504 Ljubljana, zkovi@gzs.si