E-vox t. 02 Združenje kovinske industrije

E📪VOX "MESEČNIK" 


Mesečni E-bilten za člane Združenja kovinske industrije

Številka 02 - Maj 2020

Spoštovani člani ZkovI.

Pred vami se nahaja majska številka mesečnega biltena E-VOX, ki ga izdaja Združenje kovinske industrije.

V biltenu najdete naše redne rubrike; "plačni kažipot", poslovne napovedi, Borza poslovnih priložnosti ter tudi nekatere aktualne novice, novosti pri naših članih, različne dogodke, itd.

Prijetno branje vam želimo!

Vaša "Strokovna služba ZKovI"

Vsebina:

  1. AJPES: skrajni rok za predložitev letnih poročil in premoženjskih bilanc je 1. junij 2020
  2. Poslovni nasveti v času koronavirusa
  3. »Plačni kažipot«
  4. Dogodki CEMP: Slovenian Business Opportunities, napotitev delavcev v Avstrijo
  5. Poslovne tendence v naših dejavnostih
  6. Borza poslovnih priložnosti

🕛 1. AJPES: Skrajni rok za predložitev letnih poročil in premoženjskih bilanc je 1. junij 2020

AJPES obvešča zavezance za predložitev letnih poročil in premoženjskih bilanc za leto 2019, da se z uveljavitvijo Odloka o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) rok za predložitev letnih poročil in premoženjskih bilanc v letu 2020, določen z Zakonom o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, izteče 31. maja 2020.

Ker je zadnji dan roka nedelja, ko AJPES ne dela, je skladno s 101. členom Zakona o splošnem upravnem postopku skrajni rok za predložitev 1. junij 2020.

Več >>>

📣 2. Poslovni nasveti v času koronavirusa

Gospodarska zbornica Slovenije tudi po preklicu epidemije zaradi koronavirusa, še vedno objavlja ažurne informacije glede delovne zakonodaje, likvidnosti in financ, kot tudi splošni poslovni nasveti.

Objavljeni so tudi odgovori na najpogostejša vprašanja glede interventne zakonodaje in drugih področij, pomembnih za delodajalce. Portal je dostopen na spodnji povezavi.

Poslovni nasveti

💶 3. PLAČNI KAŽIPOT

(VIR: GZS)

 

"Koristen in potreben pripomoček pri obračunu plač, drugih prejemkov iz dela in povračil stroškov."

V PLAČNEM KAŽIPOTU so na enem mestu pregledno zajeti vsi podatki, ki jih delodajalci potrebujejo za obračun vseh prejemkov iz dela.

Objavljena je tudi preglednica vseh prejemkov iz dela po uredbi, ki jih davčno obravnava kot odhodek za posameznega delodajalca. V Plačnem kažipotu boste našli tudi povprečja, ki so potrebna pri izračunu nekaterih drugih prejemkov, kot so jubilejne nagrade in solidarnostne pomoči.

Najnovejši podatki, ki jih delodajalci potrebujejo za obračun vseh prejemkov iz dela in so razvrščeni po Kolektivnih pogodbah dejavnosti najdete v elektronski in pisni obliki na spodnji povezavi.

PLAČNI KAŽIPOT

💶 4. DOGODKI CEMP

(Vir: CEMP)

  SLOVENIAN BUSINESS OPPORTUNITIES

Na Centru za mednarodno poslovanje pri GZS - CEMP so vzpostavili spletne strani v angleškem jeziku, ki so namenjenje tujim uporabnikom, predvsem podjetjem, ki jih zanima poslovanje s Slovenijo.

Na straneh bodo objavljeni tudi kratki profili slovenskih podjetij s podatki povzetimi iz javnih virov. Če ste član GZS in vas zanima objava vašega profila za tujo poslovno javnost vas vabijo, da stopite v stik z njimi...

Več >>>

  Napotitev delavcev v Avstrijo – novosti v letu 2020

Vljudno vabljeni, da se pridružite na "Zoom" seminarju z gostjo ga. Marijo Škof, ki nam bo predstavila Napotitev delavcev v Avstrijo – splošno s poudarkom na novostmi v letu 2020.

Več >>>

🔽🔼 5. Poslovne tendence v naših dejavnostih

Namen objave podatkov o poslovnih tendencah (PT) je mesečni prikaz informacij o preteklem, sedanjem in prihodnjem stanju v gospodarstvu.

Enoti, ki ju opisujejo objavljeni podatki, sta stanje in pričakovanje glavnih ekonomskih kazalnikov. Podatki o enotah so prikazani z vidika posameznih dejavnosti Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD 2008) in glede na posamezne gospodarske kazalnike.

Na spodnji povezavi so na voljo podatki za maj 2020.

Poslovne tendence

💹 6. Borza poslovnih priložnosti

 

Za vaše komuniciranje s trgom, tako v času nemotenega poslovanja, kot v primeru primanjkljajev ali presežkov v vašem proizvodnem procesu v času epidemije koronavirusa, predlagamo uporabo brezplačne platforme www.borza.org, ki je namenjena slovenskim in tujim podjetjem, ki želijo svoje poslovanje okrepiti preko zanesljive in preizkušene tržne poti:

Preko platforme lahko podjetja objavijo tudi lastno ponudbo za poslovno sodelovanje, saj je učinkovito orodje za iskanje specifičnih poslovnih ponudb in povpraševanj.

  Nekaj zadnjih poslovnih in tehnoloških priložnosti:

COVID-19: PROSTOROČNO ODPIRANJE SANITARNIH VRAT.

Vodilni poljski proizvajalec ključavnic, tečajev in ročajev, ponuja novo prostoročno odpiranje sanitarnih vrat.

INDUSTRIJSKI PARTNER ZA SKLENITEV SPORAZUMA O PROIZVODNJI
Italijansko podjetje, specializirano za natančno strojništvo, je razvilo inovativno napravo za ločeno zbiranje odpadkov. Podjetje išče industrijskega partnerja za sklenitev sporazuma o proizvodnji in razvoj prototipa.

PROIZVAJALCI TRANPORTERJEV
Češko pišče proizvajalca gibljivega valjčnega transporterja, ki bi pripomogel k dodatnemu izboljšanju učinkovitosti podjetja pri nakladanju in razkladanju z vozili. Ponuja se možnost poslovnega sodelovanja v obliki dogovora o proizvodnji.

Več oglasov >>>

S prijaznimi pozdravi,
Strokovna služba ZKovI

Izdaja: Gospodarska zbornica Slovenije - Združenje kovinske industrije
Dimičeva 13, 1504 Ljubljana, zkovi@gzs.si