Združenje kovinske industrije
ZVEN 3 Združenje kovinske industrije

3/3

 

Vsebina:

 

 1. Poslovne napovedi za leto 2022
 2. INTERVJU: Andrej Poklič, direktor GKN Driveline Slovenija
 3. KLUB DIREKTORJEV: PCT in testiranje zaposlenih; digitalna transformacija - razpisi, ...
 4. KROG KADROVIKOV: privabljanje kadrov danes in kanali za to (FB, LinkedIN, Twitter); soležna strategija zaposlovanja ter komunikacijski načrt; promocija zdravja na delovnem mestu
 5. FORUM NABAVNIKOV: o gibanju cen vhodnih materialov in komponent
 6. UPRAVNI ODBOR: o poslovanju kovinarjev in aktualnih gospodarskih razmerah; o trenutnih omejevalcih rasti

Spoštovani člani in podporniki Združenja kovinske industrije

Dobri poslovni rezultati površnemu pogledu prikrijejo kako zahtevno je poslovno okolje za kovinarje v tem kvartalu. Povpraševanje sicer ostaja na visoki ravni, a delovanje dobaviteljskih verig se zaskrbljujoče poslabšuje. Pomanjkanje vhodnih materialov in komponent skupaj s kroničnim pomanjkanjem usposobljenih sodelavcev omejujeta rast. Seveda pa ne smemo pozabiti na našo novo realnost - prizadevanja za zajezitev širjenja okužb v obliki ukrepov Vlade nepredvidljivo in nenadno udarijo po poslovanju podjetij.

 

V zadnjem kvartalu se je kot močan omejitveni parameter pojavila tudi cena energije. Pešanje zagona proizvodnje že mesece opažajo v Nemčiji, Franciji in Avstriji. Proizvodna podjetja povečujejo zaloge zaradi bojazni pred ponavljajočim se pomanjkanjem in vprašljivo pravočasno dobavljivostjo materialov  v prihajajočih mesecih.

 

V zadnjih štirih mesecih tega leta so se vse naše ekspertne skupine na svojih srečanjih ubadale s temi perečimi problemi, kar si lahko preberete v nadaljevanju.

 

mag. Janja Petkovšek, u.d.i.s.

GZS - Združenje kovinske industrije

1. Poslovne napovedi za leto 2022

Po mesecih trdne rasti težave z dobavnimi verigami še vedno zavirajo rast kovinske industrije.  Šibkemu prvemu četrtletju v 2021 so sledili opazni znaki porasta povpraševanja.  Za izjemno rast povpraševanja je zaslužnih več dejavnikov in vsi niso ekonomski: prihod cepiva je pripomogel k aktivaciji investicijskih načrtov podjetij in okrepil povpraševanje končnih potrošnikov, sprostile so se investicije, ki so bile v času krize odložene, podjetja pa povečevala svoje zaloge in s tem ustvarila dodatne impulze rasti.

 

V zadnjem kvartalu letošnjega leta so napovedi znova bolj previdne, saj so velike motnje v dobavnih verigah privedle do proizvodnih težav v celotni globalni industriji. To postopoma vpliva na povpraševanje, kjer vidimo jasne znake upočasnitve rasti, v nekaterih panogah – kot je avtomobilska ponudba – celo kriznih razmer.

 

Glavni razlog za ta padec je pomanjkanje komponent, kot so polprevodniki. To bo imelo močan vpliv na sektor kovinske industrije pri nas, saj je velik del kovinskih podjetij neposredno ali posredno povezan z avtomobilsko industrijo. Nadaljnja rast naj bi se v letu 2022 sicer še naprej umirjala, s pričakovano povprečno stopnjo rasti v  panogah kovinske industrije blizu 4%. Zastoji logistike in pomanjkanje vhodnih materialov ter komponent bodo vplivni zaviralci v prvem kvartalu 2022, pomanjkanje usposobljenih delavcev pa ostaja dolgoročna težava podjetij.

 

Največji izzivi v letu 2022 tako ostajajo enaki: pomanjkanje polprevodnikov, dobavni roki in cene vhodnih materialov (rast cen pločevine in komponent, legirnih elementov, pomanjkanje magnezija, ki je ključen za izdelavo polprevodnikov), rast cen energije/energentov, pomanjkanje usposobljene delovne sile ter velike motnje v dobavnih verigah. Dobavni roki se še vedno dramatično podaljšujejo, zaprtih naročil je občutno manj … Spremembe se zgodijo čez noč.

 

Pri napovedih za prihodnje leto so slovenski kovinarji zelo previdni, pa vendar naj bi bilo 2022 stabilnejše v primerjavi z  2021.

2. INTERVJU: Andrej Poklič, GKN Driveline Slovenija

Andrej Poklič, direktor GKN Driveline Slovenija, podjetje vodi že od leta 1997. GKN Driveline, ki je od leta 2009 v lasti britanske multinacionalke GKN Driveline, proizvaja homokinetične zglobe, tripod in polgredi za avtomobilsko industrijo. Lahko se pohvalijo z visoko dodano vrednostjo na zaposlenega, velikim deležem vlaganja v raziskave in razvoj in ekološko-energetsko prijaznostjo proizvodnje.

Leta 2016 je Andrej Poklič prejel tudi nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Sam pravi, da tako njemu osebno, kot tudi podjetju, ki ga vodi, delovanje v združenju kovinske industrije prinaša visoko dodano vrednost, saj predstavlja odlično platformo za medsebojno povezanost kovinarjev v Sloveniji. Glas združenja je nedvomno močan tudi pri sprejemanju odločitev ter sklepanju dogovorov s sindikati in zakonodajno vejo oblasti.

Da je njegova vloga podpredsednika v teh procesih še posebej vidna, izpostavljajo tudi v UO združenja, kjer cenijo njegovo izkušenost, strateško držo in vizionarski pogled,. Andreja Pokliča smo kot zanimivega in iskrivega sogovornika povabili h klepetu
...

Celoten intervju >>>

3. KLUB DIREKTORJEV

PCT in testiranje zaposlenih – dan pred Odlokom

 

Na podlagi mnogih dilem in vprašanj je dan pred začetkom veljave novega odloka o načinu izpolnjevanja PCT pogoja direktorica Janja Petkovšek sklicala virtualno srečanje. Hitra in številčna odzivnost je potrdila nujnost in pomembnost srečanja. Direktorica je podala ključne informacije ter do sedaj znana navodila o pogojih zagotavljanja PCT pogojev v podjetjih in njihovi izvedbi. Udeleženci, ki so se v velikem številu odzvali vabilu, so v drugem delu ob vprašanjih izmenjali svoja mnenja in dileme.

Več >>>

Cene vhodov in energentov

 

V okviru oktobrskega srečanja Kluba direktorjev so člani obravnavali štiri aktualne teme: aktualno na področju »covid in PCT v podjetju«, s čimer se je v drugi polovici septembra intenzivno ukvarjal krog kadrovikov. Srečanji sta bili izvedeni dan pred in teden po začetku veljave novega odloka, pri čemer je hitra in številčna odzivnost potrdila nujnost in pomembnost srečanja. 

Več >>>

Digitalna transformacija - razpisi

 

V okviru ustaljenih aktivnosti, ki jih v Združenju kovinske industrije izvajamo v okviru naših ekspertnih skupin, smo se 2. decembra znova srečali s predstavniki uprav in menedžmenta podjetij v okviru Kluba direktorjev, tokrat na jubilejnem, že dvajsetem po vrsti. Obravnavane teme smo postavili v okvir letnih realizacij podjetij ob kazalnikih uspešnosti in izzivih, ki bodo sovpadali z  njihovimi razvojnimi potenciali pri uresničevanju zastavljenih načrtov v prihodnjem letu, načrta za okrevanje in odpornost ( zeleni in digitalni prehod), aktualnih mednarodnih poslovnih prognoz za leto 2022 ter oceni delovanja kluba.   

Več >>>

5. KROG KADROVIKOV

Privabljanje kadrov danes in kanali za to

Na septembrskem srečanju strokovnjakov s kadrovskega področja so bili glavna tema pogovora novi marketinški prijemi za privabljanje kadrov in kanali, ki jih lahko pri tem uporabimo. V predstavitvi je predavateljica Janja Petkovšek predstavila 18 kanalov, ki jih podjetja lahko uporabijo. Tradicionalni pristopi so zamudni in dragi, zato v ospredje prihaja uporaba družbenih omrežij za privabljanje kadrov, kar lahko služi kot dopolnilo. Pravzaprav ta pot začenja prevzemati in nadomeščati tradicionalne kanale.

Več >>>

PCT in testiranje zaposlenih – dan pred Odlokom

 

Na podlagi mnogih dilem in vprašanj smo dan pred začetkom veljave novega odloka o načinu izpolnjevanja PCT pogoja sklicali virtualno srečanje. Hitra in številčna odzivnost je potrdila nujnost in pomembnost srečanja. Direktorica je podala ključne informacije ter do sedaj znana navodila o pogojih zagotavljanja PCT pogojev v podjetjih in njihovi izvedbi. Udeleženci, ki so se v velikem številu odzvali vabilu, so v drugem delu ob vprašanjih izmenjali svoja mnenja in dileme.

Več >>>

PCT in zaposleni - izkušnje prvega tedna

 

Teden po začetku veljave novega odloka o načinu izpolnjevanja PCT pogoja smo sklicali virtualno srečanje z namenom izmenjave izkušenj o tem, kako so se podjetja spopadla z novim odlokom.

Več >>>

FB, LinkedIN, Twitter kot kanali za privabljanje kadrov,  soležna strategija zaposlovanja ter komunikacijski načrt

V sklopu serije predavanj »privabljanje kadrov danes in kanali za to« je predavateljica Janja Petkovšek podrobno opisala »veliko trojko«: Twitter, LinkedIn in Facebook. Udeležencem je predstavila najboljše prakse in nasvete, kako se polotiti uporabe določenega kanala. Pri izbiri kanalov je dodatno izpostavila še »uporaben par«, in sicer YouTube ter Instagram. Obe aplikaciji je predstavila, izpostavila njuno uporabnost ter kaj obe orodji lahko konkretno ponudita ter doprineseta podjetju v primeru njune uporabe. Predavateljica je poudarila tudi pomembnost zavedanja različnosti družbenih mest in zakaj ter kako vsako potrebuje specifične pristope. Podjetja se morajo namreč odločiti, koga želijo privabiti in temu primerno prilagoditi svojo strategijo. Priporočljivo je, da v družbenih medijih najprej ustvarijo eno spletno mesto oz. profil, se z medijem dobro seznanijo in preučijo vse možnosti, ki jih ponuja, ga po lastni presoji oblikujejo in dodelajo, nato pa znotraj postavljenega medija postopoma širijo svojo prisotnost.

Več >>>

Promocija zdravja na delovnem mestu

 

Na tem srečanju smo v ospredje postavili promocijo zdravja zaposlenih. Podjetja v dejavnosti kovinske industrije se danes vse pogosteje srečujejo z daljšo bolniško odsotnostjo zaposlenih na ključnih delovnih mestih v proizvodnji, ki pa ni več nujno povezana le s starostjo delavca. Tema je še toliko bolj aktualna, ker učinkovito promocijo zdravja v podjetjih v zadnjih dveh letih dobesedno onemogočajo številne omejitve, ki jih je v naše vsakdanje življenje prinesla epidemija s koronavirusom. 


Več >>>

6. FORUM NABAVNIKOV

Forum nabavnikov s predsednikom uprave KOVINTRADE o gibanju cen vhodnih materialov in komponent


Na spletnem Forumu nabavnikov ZKovI se nam je kot gost pridružil g. Jože Kastelic, predsednik uprave enega vodilnih trgovcev na področju metalurških polproizvodov na slovenskem trgu, podjetja KOVINTRADE Celje.  Predstavil nam je podjetje, storitve, ki jih ponujajo, v drugem delu pa predstavil podrobnejši vpogled glede gibanja cen vhodnih surovin in materialov ter projekcijo in napovedi za naprej. Pred tem nam je direktorica Združenja na kratko predstavila spletno orodje Radar izvoza storitev, ki je najsodobnejša umetna inteligentna rešitev za pomoč naprednim proizvajalcem pri odločanju o izvozu storitev na nove trge. 


Več >>>

7. UPRAVNI ODBOR

UO o poslovanju kovinarjev in aktualnih gospodarskih razmerah

 

Na svoji septembrski redni seji je upravni odbor Združenja kovinske industrije obravnaval rezultate poslovanja kovinske industrije v preteklem letu. Rezultati kažejo 10% padec poslovanja, kar je slabše kot bi si želeli in vendar mnogo bolje od tega, česar smo se bali spomladi 2020. Predstavljeni rezultat vključuje občutno pomoč države, ki jo je gospodarstvu ponudila v sklopu kovid ukrepov. Direktorji so ocenili, da je realni rezultat poslovanja tako manjši za 20%. V nadaljevanju razprave so člani izmenjali mnenja ter predstavili svoj pogled na aktualno poslovanje in težave, s katerimi se trenutno soočajo.

Več >>>

 UO o trenutnih omejevalcih rasti

 

Večina podjetij kovinske industrije se še vedno sooča s težavami, ki jih pestijo že  celotno poslovno leto 2021. Dobavni roki, cene materialov ter kronično pomanjkanje usposobljenih kadrov so ključni vzroki, ki otežujejo poslovanje podjetij v že tako težkih razmerah in kot kaže trenutna situacija v industriji, bodo te težave vsaj še nekaj časa zaznamovale tudi leto 2022, čeprav so napovedi za naprej zelo nepredvidljive in negotove. Dodatno bo h krizi podjetij prispevala še energetska kriza, ki bo »slej ko prej« udarila po energetsko intenzivnih panogah.

Več >>>

S prijaznimi pozdravi,
Ekipa ZKovI

Izdaja: Gospodarska zbornica Slovenije - Združenje kovinske industrije
Dimičeva 13, 1504 Ljubljana, zkovi@gzs.si

MetalIn - ZVEN Združenje kovinske industrije

 

Vsebina:

 

 1. Stanje kovinske industrije v domačem prostoru
 2. Junija je beseda upravnega odbora tekla tudi o omejevalcih rasti
 3. Demonstracijski center Pametna tovarna
 4. Klub direktorjev junija v ospredje postavil 3D tisk kovin in njihov potencial uporabe v podjetju
 5. Kadrovski krog o vkrcavanju (onboarding) novih zaposlenih
 6. ORGALIMov prispevek Evropski komisiji k posvetovanju o zakonu o podatkih in njihovi rabi
 7. Zahteva po vajeništvu, ki bo kljubovalo negotovi prihodnosti
 8. Intervju z Alešem Bizjakom, predsednikom Upravnega odbora Združenja kovinske industrije
 9. Proizvodnja dejavnost Evroobmočja (PMI, avgust 2021)

Spoštovani člani in podporniki Združenja kovinske industrije

Osrednja tretjina leta se je pričela s popuščanjem spon kovid ukrepov. Podjetja kovinske industrije je ta oklep močno motil pri izpolnjevanju naraščajočih naročil …in končuje se v pričakovanju četrtega vala. Sev delta se trudi, da nas prisli v uporabo načrtov vedenja in ravnanja v podjetjih, ki smo jih sestavljali v začetku leta. Uporabo načrtov (A, B, C).

Vmes pa so smo z olajšanjem pogledali rezultate poslovanja kovinske industrije v 2020 – upad večine opazovanih parametrov za do 10% je sicer mnogo večji od želenega, a obenem mnogo manjši od tistega, ki smo ga strahoma pričakovali predvidevali spomladi.

Ob nepričakovani rasti naročil se izkazuje, da bo pomanjkanje usposobljenih kadrov predstavljalo enega ključnih omejevalcev rasti.  Na pobudo članov smo zastavili serijo izobraževanj, ki bodo skupaj z izmenjavo delujočih praks kadrovskim strokovnjakom v podjetjih v oporo in navdih pri krpanju vrzeli med kadrovsko ponudbo in povpraševanjem.

 

Z željo, da se vam po lepem poletju zgodi uspešna jesen.

mag. Janja Petkovšek
direktorica ZKovI

 

1. Stanje kovinske industrije v domačem prostoru

Osnovni podatki za leto 2020 za celotno kovinsko industrijo v primerjavi z letom poprej prikazujejo znaten padec večine opazovanih parametrov. V preteklem letu 2020 je kovinska industrija skupno zaposlovala 62.127 ljudi, kar pomeni zmanjšanje števila zaposlenih za 4,2 %.

 

Prihodki v celotni kovinski industriji so se, glede na prejšnje leto zmanjšali za 8,4 %, in znašajo 8,8 mrd €. Za 1,8 % se je v primerjavi z letom 2019 zmanjšala tudi ustvarjena dodana vrednost, ki znaša 2,7 mrd €. Dobiček pred davki in obrestmi EBIT je manjši za 12,6 %, vrednost ROE znaša 9,6 %, ROA pa 4,5 %, kar je za skoraj 14 % manj kot lansko leto...

Več >>>

2. Junija je beseda upravnega odbora tekla tudi o omejevalcih rasti

Večina podjetij kovinske industrije se sedaj sooča z rastjo povpraševanja, ki presega zadana pričakovanja. Ob izpolnjevanju teh naročil pa podjetja omejujejo tako dobavni roki in cene vhodov kot tudi pomanjkanje usposobljenih sodelavcev.

Več >>>

3.  Demonstracijski center Pametna tovarna(UL FS LASIM)

Demo center Pametna tovarna predstavlja vse pomembne funkcije proizvodnega procesa. Sistem ob podpori umetne inteligence omogoča oddaljeno opazovanje proizvodnega procesa, kar je še posebej uporabno pri proučevanju, vzdrževanju in nadzoru nad delovnimi procesi.

Več >>>

4.Klub direktorjev junija v ospredje postavil 3D tisk kovin in njihov potencial uporabe v podjetju

 

3D tisk kovin je znan kot precej drag in zato primeren le za posebne primere kot so npr. prototipni kosi. Verjetno lahko pričakujemo, da se bo tovrstna tehnologija s časom pocenila. Na tržišču pridobivamo informacije, da je izdelava v določenih primerih smotrna že za manjše serije.

Kdaj in za kaj bo tehnologija 3D tiska kovin konkurenčna in primerna za serijsko proizvodnjo?

Več >>>

5. Kadrovski krog o vkrcavanju (onboarding) novih zaposlenih

Na julijskem srečanju strokovnjakov s kadrovskega področja je bila glavna tema učinkovito vključevanje novih sodelavcev v kolektiv. Današnji iskalci zaposlitve bistveno razlikujejo od tradicionalnih v več pogledih – in temu je potrebno prilagoditi kadrovske postopke...

Več >>>

6. Sodelovali smo: ORGALIMov prispevek Evropski komisiji k posvetovanju o zakonu o podatkih in njihovi rabi

Kot član družine tehničnih industrij, ki jo zastopa zveza ORGALIM smo sodelovali pri pripravi prispevka o digitalni transformaciji podpira lažji dostop do podatkov in njihovo uporabo v poslovnih odnosih med podjetji (B2B) in med državami (B2G). Olajšava mednarodnega prenosa in pretoka podatkov je namreč zelo pomembna pri medsebojno povezanem in soodvisnem digitalnem gospodarstvu. 

Organizacija, katere polnopravni članici sta od pristopa Slovenije k Evropski unijii tudi naše Združenje kovinske industrije in Zbornica elektronske in elektroindustije, je mnenja, da bi morala biti vloga zakonodajalca na tem področju omejena zgolj na ukrepe, ki bi spodbujali izmenjavo podatkov med podjetji. Hkrati bi morala biti kot vodilno načelo vsake nove pobude odnosov na trgu svoboda pogodbe, skupaj z zaščito intelektualnih pravic lastnin podjetij.

ORGALIM prav v tem aspektu zaznava neizkoriščen potencial znotraj Evropske Unije, ki bi omogočil lažjo avtomatizirano skupno rabo podatkov in združevanje v velikem obsegu, obenem pa izpostavlja tudi uveljavitev omejitev porabe teh storitev. Evropska komisija bi morala nadalje razvijati in ozaveščati o pomembnosti koncepta izmenjave podatkov in ugodnostih ter podjetja, ki jih tovrstna uporaba in izmenjava zanima, zagotavljati smernice in finančno podporo med njimi in javnim sektorjem EU.

Več >>>

7. Zahteva po vajeništvu, ki bo kljubovalo negotovi prihodnosti

V okviru evropske organizacije CEEMET, ki zastopa interese kovinske, inženirske in tehnološke industrije (MET), smo se skupaj z ostalimi evropskimi industrijskim združenji v tokratni objavi posvetili vprašanju prvorazrednega vajeništva po Evropi.

Eno leto po izbruhu pandemije COVID-19 evropski socialni partnerji tako v kovinski, inženirski, kakor tudi tehnološki industriji, obnavljajo svojo obljubo, s katero so zagotovili podporo prvorazrednega vajeništva po Evropi. Podaljšanje obljube pa združujejo s pozivom državam članicam, naj pozornost v prihodnjih časih ter med procesom okrevanja po pandemiji namenijo tudi vajeništvu.

Med številnimi posledicami koronske krize je tudi motnja poklicnega izobraževanja in usposabljanja po Evropi, predvsem pa nesorazmeren vpliv na mlade, ki se pripravljajo na vstop na trg dela. Kjer je bilo to le mogoče, so se podjetja posluževala raznovrstnih spletnih usposabljanj, namenjenim mladim in se po svojih najboljših močeh v danih okoliščinah trudila, da bi vajence čim prej vrnila v svoje izobraževalne centre in prodajalne.

Kljub trdi volji in izkazani prožnosti mlajših generacij, so se premnogi vajeniški položaji začasno zamrznili, če ne celo preklicali, kar je mlade delavce postavilo v negotove položaje. Število vajencev se je znatno pomanjšalo, kar pa podjetjem, ki so zaradi pandemije prav tako močno prizadeta, predstavlja povečanje tveganja izgube naslednjih generacij industrijskih delavcev.

Več >>>

8. Intervju: Aleš Bizjak, Poclain Hydraulics, predsednik Upravnega odbora Združenja kovinske industrije

Aleš Bizjak, predsednik Upravnega odbora Združenja kovinske industrije že več kot 6 let uspešno vodi žirovsko družbo Proclain Hydraulics s tristo zaposlenimi. Družba je prve znake okrevanja po koronski krizi zaznala že lansko jesen, močno pa se je zaradi krepitve tržnega deleža njihovih kupcev tudi letos okrepila rast povpraševanja. Njihova trenutno največja skrb je zagotavljanje kapacitet, s katerimi bodo lahko uresničili načrte za rast in zadostili povečanemu povpraševanju na trgu...

Celoten intervju >>>

9Proizvodnja dejavnost Evroobmočja (PMI, avgust 2021)

PMI ali Purchasing Managers Index je indeks, ki je izračunan na mesečni ravni vodij nabav. Prikazuje dejansko stanje proizvodnega sektorja, ki temelji na vprašalniku, ki je poslan največjim predstavnikom proizvodnih sektorjev. Zajema več kategorij: nova naročila, proizvodnja, zaposlovanje, dobava in zaloge.

V proizvodnem sektorju je po zadnjih podatkih moč zaznati znatno izboljšanje. Vrednost PMI se je iz julijske vrednosti 62,6 dvignila na 62,8. Kljub temu sektor beleži nadaljno širitev vse od meseca julija 2020. Podatki se delijo med potrošniške, vmesne proizvajalce in proizvajalce investicijskega blaga. Zaznana je višja vrednost PMI potrošniških izdelkov in nižja vrednost preostalih dveh sektorjev. Države, ki v zadnjih 3 mesecih beležijo najnižje vrednosti so Nizozemska, Italija, Španija, Francija in Grčija. Najvišje vrednosti beležijo v Avstriji, z vrednostjo PMI 63,9. V Nemčiji je stopnja rasti dosegla trimesečni vrh, Nizozemska in Grčija pa ohranjata svoji poziciji najhitreje rastočih držav Evroobmočja...

 

Celoten članek >>>

S prijaznimi pozdravi,
Ekipa ZKovI

Izdaja: Gospodarska zbornica Slovenije - Združenje kovinske industrije
Dimičeva 13, 1504 Ljubljana, zkovi@gzs.si