Zapri

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Nova zakonska ureditev poročanja o najemnih poslih v Evidenco trga nepremičnin (ETN)

  Z uveljavitvijo novega Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin – ZMVN1 (Uradni list RS, št. 77/2017, z dne 27. 12. 2017) preneha obveznost poročanja fizičnih oseb o najemnih poslih s stavbami in deli stavb Geodetski upravi RS.

   

  Za najemne posle s stavbami in deli stavb, ki jih bodo najemodajalci – fizične osebe od 1. januarja 2018 dalje sklenili z najemojemalci, ki se v skladu s predpisi, ki urejajo davčni postopek, štejejo kot plačniki davka v obračunu davčnega odtegljaja dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, so od uveljavitve zakona dolžni poročati najemojemalci. Poenostavljeno rečeno so to so najemojemalci pravne osebe in samostojni podjetniki, ki najemajo stavbe in dele stavb od najemodajalcev fizičnih oseb.

   

  Za najemne posle s stavbami in deli stavb, ki jih bodo najemodajalci – fizične osebe od 1. januarja do 31. decembra 2018 sklenili z najemojemalci - fizičnimi osebami bodo najemodajalci dolžni poročati Finančni upravi RS ob oddaji napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem za leto 2018.

   

  Fizične osebe, ki poročajo na obrazcih o najemnem pravnem poslu o oddaji stavb in delov stavb fizičnim osebam, naj to storijo še za najemne posle sklenjene v letu 2017. Za najemne posle, sklenjene od 1. januarja 2018 dalje, bodo za njih poročali FURS iz napovedi za odmero dohodnine od oddajanja premoženja v najem oziroma najemojemalci pravne osebe in samostojni podjetniki, ki najemajo stavbe in dele stavb od fizičnih oseb.  

   

  16. januarja nameravamo o novostih pri poročanju v ETN obvestiti javnost in na spletu objaviti posodobljena navodila za poročanje v ETN. Obrazec za poročanje o najemnem pravnem poslu bo umaknjen iz spletnih strani GURS, GURS pa obrazcev za leto 2018 ne bo več sprejemal.


  O najemnih poslih ni več potrebno poročati GURSu, po 16.1. bo s spletnih strani tudi umaknjen obrazec. Podatke za ETN bodo prejemali od FURSa.


  Fotogalerija

   

  Arhivi