Varstvo okolja

Novice


Vlada RS izdala Uredbo o okoljevarstvenem dovoljenju za emisije TGP za regulirane subjekte

Regulirani subjekti bodo namreč od 1. januarja 2025 naprej svojo dejavnost lahko opravljali le na podlagi posebnega dovoljenja za izpuščanje toplogrednih plinov (TGP).

Arhiv: Obvestilo o CBAM izobraževanju, dne 19. 6. 2024

Finančna uprava RS seznanja, da Evropska komisija organizira izobraževanje z naslovom CBAM - Pregled tehničnih in praktičnih vidikov prehodnega registra, ki bo potekalo dne 19. 6. 2024 na daljavo.

Sofinanciranje velikih trajnostno naravnanih investicij

Namen ukrepa je spodbuditi gospodarske družbe k trajnostno naravnanim investicijam z vlaganji v naprednejšo tehnologijo in avtomatizacijo poslovnih procesov, za kar je na voljo 9,8 milijona evrov.

113SUB-EPPO24 Nepovratne finančne spodbude podjetjem za izvedbo energetskega pregleda ali za uvedbo sistema upravljanja z energijo

Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli le za novo naložbo. Nova naložba je naložba izvedbe energetskega pregleda ali uvedbe sistema upravljanja z energijo, ki je/bo v celoti izvedena od 1. 1. 2024 do objave zaključka tega javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije.

Arhiv: Vodik kot eden izmed pomembnih dejavnikov zelenega prehoda: Izzivi in priložnosti

Vodik kot eden izmed pomembnih dejavnikov zelenega prehoda: Izzivi in priložnosti v ponedeljek, 10. junija 2024 od 8:30 – 17.00 ure v Dvorani A, Gospodarska zbornica Slovenije, Dimičeva 13 v Ljubljani

Arhiv: 28.5.: Delujete na področju zelenih tehnologij in želite širiti poslovanje na trgih Japonske in Južne Koreje?

Vabimo mala in srednja podjetja, da se udeležijo spletne predstavitve v torek, 28. maja ob 10.00 uri. Če ste torej MSP ali zagonsko podjetje, ki deluje v zelenem, digitalnem ali zdravstvenem sektorju in iščete poslovne priložnosti v Vzhodni Aziji in bi se morda želeli udeležiti delegacij na Japonsko in v Republiko Korejo, potem vas vabimo, da se nam pridružite na online dogodku.

Arhiv: Ali ste dobavitelj goriva, morda boste potrebovali novo dovoljenje

Leta 2027 se na ravni EU vzpostavlja nov sistem trgovanja z emisijskimi kupon v sektorju cestnega prometa in dodatnih sektorjih, opredeljenih v Prilogi III k revidirani Direktivi 2003/87/ES (v nadaljevanju: sistem ETS2). Dobavitelji goriva, ki so regulirani subjekti v okviru tega sistema, bodo svojo dejavnost po 1. 1. 2025 lahko opravljali le na podlagi pravnomočnega dovoljenja za izpuščanje toplogrednih plinov, zato se določene aktivnosti pričakujejo že v letu 2024. Več informacij lahko najdete v omenjeni direktivi in tukaj: ETS2 : buildings, road transport and additional sectors - European Commission (europa.eu). Da bi vas podprli pri pripravi na prihajajoče novosti za regulirane subjekte v okviru sistema ETS2, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo organizira dva informativna dogodka osredotočena na izvajanje tega sistema. Na obeh dogodkih bodo strokovnjaki zagotovili celovit vpogled v izvajanje sistema ETS2 in odgovarjali na morebitna vprašanja v zvezi z novimi predpisi in obveznostmi.

Arhiv: Standardi trajnostnega poročanja za MSP - pripombe do 21. 5. 2024

Vabimo k sodelovanju.

Arhiv: Vprašanja o predložitvi poročil o odpadkih v aplikaciji IS-Odpadki in vpisu v evidenco proizvajalcev

Napotki Agencije Republike Slovenije za okolje v primeru vprašanj.

Arhiv: Pojasnilo v zvezi z oddajo poročil o obratovalnih monitoringih

Agencija RS za okolje obvešča izvajalce obratovalnega monitoringa industrijskih odpadnih voda, obratovalnega monitoringa stanja podzemne vode, monitoringa za odlagališča in stanja površinskih voda, da so pripravili dodatno pojasnilo v zvezi z načinom oddaje poročila o obratovalnem monitoringu v elektronski obliki.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.