Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Problematika ocenjevanja nepremičnin v Sloveniji

  Problematika ocenjevanja nepremičnin v Sloveniji

  Ljubljana, 25. januar 2011 - Ob izteku roka za dajanje pripomb na izračun posplošene tržne vrednosti vseh nepremičnin v Sloveniji, ki jih je pripravila Geodetska uprava RS, je Združenje ocenjevalskih podjetij pri GZS-ZPN na današnji novinarski konferenci predstavilo svoje poglede na problematiko ocenjevanja nepremičnin v Sloveniji.

  Na novinarski konferenci so sodelovali direktor GZS-Zbornice za poslovanje z nepremičninami (ZPN) Borut Gržinič, predsednik Združenja ocenjevalskih podjetij (ZOP) pri GZS-ZPN Boštjan Boh, podpredsednik ZOP pri GZS-ZPN mag. Žarko Povše ter mag. Anton Kožar, Inštitut za nepremičnine d.o.o.. Izpostavili so, da se člani ZOP profesionalno ukvarjajo z individualnim vrednotenjem nepremičnin.

  Številne pripombe na množično ovrednotenje nepremičnin so predvsem posledica dejstva, da so tako državni organi, nosilci nepremičninskih evidenc (zemljiška knjiga, zemljiški kataster, kataster stavb) kot tudi lastniki nepremičnin premalo naredili za ureditev tako lastništva kot evidenc. Za uspešno množično vrednotenje nepremičnin morajo delovati vsi pravni sistemi in pravna infrastruktura. Narejena mora biti tudi kalibracija vseh podsistemov v tem procesu.

  Individualno vrednotenje nepremičnin bo tudi v bodoče še vedno pomembno, zlasti zaradi individualnih lastnosti posameznih nepremičnin, ki jih množično vrednotenje ne more v celoti upoštevati, saj bazira na povprečjih. Ocenjevalci vrednosti nepremičnin pa so tisti, ki upoštevajo mednarodne standarde za ocenjevanje nepremičnin in najbolje upoštevajo vse individualne lastnosti posamezne nepremičnine. Njihovo delo je nadzirano in kontrolirano, možne so tudi obravnave pritožb koristnikov.

  Govorci se nadejajo, da bodo v nadaljevanju procesa množičnega vrednotenja možni tudi še popravki sistema kot tudi uveljavljeni možni korektivi v Zakonu o obdavčenju nepremičnin.

  Fotogalerija