Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Izjava za javnost

    Državni zbor RS včeraj ni sprejel novele Zakona o zemljiški knjigi (ZZK-1C)

    Ministrstvo za pravosodje je letos pripravilo novelo zakona o zemljiški knjigi, ki naj bi omogočila nadaljnjo informatizacijo in elektronifikacijo zemljiške knjige, istočasno pa odvzela možnost državljanom in gospodarstvu, da še naprej sami vlagajo zemljiško knjižne predloge. To naj bi bila po novem izključna pristojnost notarjev in odvetnikov ter državnih pravobranilstev.

    Gospodarska zbornica Slovenije je na pobudo delovne skupine Združenja družb za nepremičninsko posredovanje (ZDNP), ki deluje v okviru GZS-Zbornice za poslovanje z nepremičninami, ter GZS-Združenja za inženiring, že poleti naslovila na Vlado in ministrstvo za pravosodje predlog, da v tem delu spremeni predlog novele. Ocenili smo, da gre za ustvarjanje elit z nedopustno monopolizacijo vlaganja zemljiško knjižnih predlogov. Nesprejemljivo je, da bi sicer ob nekaj dobrih rešitvah novele, zakon onemogočil vlaganje preko 300.000 zemljiško knjižnih predlogov mnogim pravnikom s primernimi znanji in izkušnjami ter licencami. Daleč od operativnosti so bile tudi naknadno dodane prehodne določbe, ki so v naslednjih treh letih predvidele možnost vlaganj neposredno na sodiščih, vendar s fizično prisotnostjo vlagatelja, ne pa zgolj njegovega zastopnika.

    Našim argumentom je že v fazi sprejemanja novele pritrdil tako Sodni svet kot Državni svet, Ministrstvo za pravosodje pa je vztrajalo pri svojem predlogu zakona. Ta je bil sprva sprejet v Državnem zboru, zatem pa je bil na Državnem svetu izglasovan odložilni veto. Pri ponovnem odločanju v Državnem zboru predlagatelj včeraj ni uspel zbrati potrebnih 46 glasov podpore in novela zakona o zemljiški knjigi ni bila sprejeta. V parlamentu zavrnjen predlog tega zakona pomeni, da je parlament nenazadnje upošteval stališča gospodarstva in drugih javnosti, ki jih je predlagatelj zakona zavračal.

    GZS, katere člani se v praksi dnevno ukvarjajo z zemljiško zakonodajo, ima številne predloge za izboljšanje postopkov in ažurnosti zemljiške knjige. Pričakujemo, da jih bo ministrstvo za pravosodje pripravljeno vključiti v nov predlog zakona o zemljiški knjigi.

    Poudarjamo, da na GZS podpiramo dobre rešitve tega zakona, odločno pa zavračamo očitke pripravljavca zakona, da so bili naši ugovori »zloraba prava za uveljavljanje interesov posameznih interesnih skupin«.

    GZS-Zbornica za poslovanje z nepremičninami

    Fotogalerija





     

    Arhivi