Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Priporočila upravnikom v zvezi s pojavom širjenja koronavirusa

  Glede na to, da imamo tudi v Sloveniji vsak dan več potrjenih primerov okužbe s koronavirusom se verjetno tudi pri vašem poslovanju pojavljajo vprašanja v zvezi z izvajanjem ukrepov, s katerim bi pripomogli k preprečitvi oziroma zajezitvi širjenja virusa pri nas. V zvezi s tem smo se obrnili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje, vendar nam v tem trenutku, zaradi obilice drugih obveznosti, ne morejo pomagati s pripravo posebnih navodil, ki bi bila prilagojena obratovanju večstanovanjskih stavb in delu upravnikov nasploh.

  Zato smo na Zbornici za poslovanje z nepremičninami na podlagi obstoječih splošnih navodil in priporočil pripravili kratka priporočila za člane Združenja upravnikov nepremičnin, ki vam lahko pomagajo pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti. Še posebej je to pomembno v tem času, ko se pospešeno izvajajo redni letni zbori etažnih lastnikov.

  V večstanovanjskih stavbah, v katerih izvedba zbora etažnih lastnikov zaradi prostorskih ali drugih omejitev po vaši oceni predstavlja povečano tveganje za širjenje virusa, predlagamo prestavitev zborov etažnih lastnikov na kasnejši čas. Tveganje za širjenje virusa je povečano predvsem v manjših, zaprtih prostorih, v katerih se v primeru izvedbe zbora etažnih lastnikov istočasno zadržuje večje število oseb.

  Predlagamo, da se o tem vprašanju posvetujete z osebami, ki so v vašem podjetju pristojne za posamezno stavbo (operativno upravljanje) in se zbori etažnih lastnikov izvedejo le tam, kjer po vaši oceni tveganje ni povečano.

  Ob tem sledite tudi dnevnim objavam Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dosledno upoštevajte njihova navodila in priporočila. Velja dodati, da bo trenutno tudi v primeru sklicanih zborov udeležba etažnih lastnikov, zaradi lastnega strahu, še nižja kot običajno, zato bodo lahko še večje težave z zagotavljanjem sklepčnosti.

  Na podlagi tujih primerov lahko pričakujemo, da bo glavna nevarnost minila v nekaj mesecih, seveda pa vas bomo o tem sproti obveščali.

  Zaradi zmanjšanja tveganja za širjenje virusa predlagamo, da prilagodite tudi stike s strankami v okviru rednega poslovanja. Predvsem priporočamo, da čim več neposrednih stikov s strankami opravite preko telefona in elektronskih komunikacij. O tej odločitvi seveda tudi nemudoma obvestite vaše stranke.

  Tam kjer je neposreden stik s strankami obvezen pa poskrbite za ustrezno higieno in druge splošne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.

  Priporočamo vam, da razmislite oziroma preizkusite kako bi lahko delo zaposlenih vsaj delno organizirali od doma. To bi lahko prišlo v poštev v primeru razglasitve epidemije in poostrenih ukrepov glede omejitve gibanja.

  V kolikor je to mogoče, priporočamo, da v posameznih večstanovanjskih stavbah na oglasne deske namestite priročna navodila NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe, ki jih najdete tukaj in tukaj.

  Velja razmisliti tudi o namestitvi razkužilnikov za roke ob vhodu v stavbe.

  Ne pozabite na zaščito zaposlenih. Priporočamo, da imajo vsi zaposleni, ki v okviru svojih delovnih nalog obiskujejo večstanovanjske stavbe in stranke, pri sebi razkužilno sredstvo. Seveda priporočamo namestitev razkužilnikov tudi v vaših poslovnih prostorih.

  Obenem zaposlenim ponovno priporočite, da v primeru bolezni dihal dosledno ostanejo doma.

  Ministrstvo za zdravje je podalo nekaj pojasnil tem kdo je upravičen do bolniškega nadomestila, ki jih najdete tukaj.

  Fotogalerija