Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Razkuževanje v večstanovanjskih stavbah

  V skladu z Odlokom o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb (Ur. l. RS: 37/2020) je upravnik večstanovanjske stavbe (kjer upravnika ni pa lastniki stanovanj) dolžan na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo:


  »Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe COVID-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke.«

  Lahko dodate tudi priporočila:

  "Uporabi dvigal se izogibajte, če je le mogoče. Prepustite ga starejšim in raje uporabite stopnice.


  Tipke dvigala pritisnite s predmetom (svinčnik, ključi), s prstom ovitim v papirnat robec, z rokavico ali na drug način brez nezaščitenega dotikanja s prsti".

  ​Uporabite lahko tudi priročne rešitve za preprečevanje dotikanja, npr.: 


   

  Poleg tega mora upravnik, če tega ni pa lastniki stanovanj, poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno izvede razkuževanje predvsem:

  • kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
  • ograje v večstanovanjski stavbi,
  • stikala za upravljanje in kabine dvigala,
  • stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
  • oprijemala,
  • druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

  Razkuževanje se v skladu z nasveti in vsebino plakata NIJZ in Urada za kemikalije, o razkuževanju v večstanovanjskih stavbah, izvede tako, da:

  »površine očistite z navadnim detergentom in jih razkužite s proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo (na etiketi ali v navodilih) navedeno protivirusno delovanje. Pri njihovi uporabi dosledno upoštevajte navodila za uporabo, saj v nasprotnem primeru dezinfekcija ne bo učinkovita. Kot priročno sredstvo za dezinfekcijo lahko uporabljate tudi 0.05%-0,1% raztopino natrijevega hipoklorita (varekina). Poleg razkuževanja poskrbite tudi za zračenje prostorov.«

  Virus uničimo s čiščenjem z milom, detergentom in drugimi razmaščevali, s sredstvi za dezinfekcijo površin in opreme, s pregrevanjem nad 60 stopinj Celzija. Sicer pa virus izven telesa propade v nekaj urah, v zanj idealnih primerih na hladnih in gladkih površinah pa po nekaj dneh.

  Prva izbira za uničevanje virusa na različnih materialih je torej temeljito čiščenje z detergenti.

  Razkuževanje izvedemo z namenskimi razkužili – sredstvi za dezinfekcijo površin in opreme – ki jih ponujajo različni dobavitelji, ki jih najdete na spletu.

  Če ni na voljo namenskih razkužil uporabimo priročna razkužila:

  • belila, kot je na primer varikina/arekina, ki jih dobimo v trgovinah in pripravimo po navodilu NIJZ, ali pa vodikov peroksid, ki ga dobimo v lekarni;
  • alkoholni pripravki z več kot 60 % vsebnostjo alkohola, kot so na primer: denaturiran špirit – tehnični etanol za čiščenje mastnih površin (npr. izdelek), ki ga ustrezno razredčimo z destilirano vodo; rafinirani alkohol (npr. izdelek), ki ga tudi ustrezno razredčimo; drugi izdelki z ustrezno vsebnostjo alkohola (npr. dvojni domači rum 75 % );
  • ocetna kislina –  kis za vlaganje (npr. izdelek);
  • čiščenje s parnimi čistilci na vročo paro, ki  imajo izhodno temperaturo pare višjo od 60 stopinj Celzija.

  Pri čiščenju in razkuževanju zaščitite kožo svojih rok. Pred delom roke namažite z zaščitno kremo. Pri delu uporabljajte nepremočljive rokavice (gospodinjske, iz lateksa ipd.). Če rokavic ne morete dobiti, uporabite PVC vrečko.

  Spodbujajte stanovalce, da upoštevajo tudi druga priporočila za preventivno ravnanje stanovalcev v večstanovanjskih stavbah:

  Ne zadržujte se v skupnih prostorih, na hodnikih in pred stavbo. Pri stiku s sosedi vzdržujte varnostno razdaljo najmanj 1,5 metra.

  Po prihodu domov odložite oblačila in obutev v predsobi in si obvezno temeljito umijte roke z obilico mila in toplo vodo.

  Redno prezračujte stanovanje.

  Ne hodite na družabne obiske in jih tudi ne sprejemajte, stavba naj bo ta čas le prostor za stanovalce. Ostanite doma!

  Upoštevajte vse preventivne higienske napotke: kihajte, kašljajte v robec ali rokav oblačila. Izpljunite v papirnat robec.

  Navodila so za pomoč upravnikom večstanovanjskih stavb pripravili na Oddelku za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana (OZRCO MU MOL).


  Viri informacij:

   

  Fotogalerija