Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Nepremičninski posredniki ponovno povsem spregledani

    SPOROČILO ZA JAVNOST

     Nepremičninski posredniki ponovno povsem spregledani

    Na Združenju družb za nepremičninsko posredovanje, ki deluje v okviru GZS-Zbornice za poslovanje z nepremičninami smo ogorčeni nad ignoranco Vlade Republike Slovenije, ki je nepremičninske posrednike tudi v tokratnem paketu sproščanj ukrepov povsem spregledala, čeprav je sprostila številne druge dejavnosti, med katerimi so nekatere za širitev virusa bistveno bolj tvegane kot storitve, ki jih opravljajo nepremičninski  posredniki.

    Ravno zato, ker so nepremičninski posredniki tokratne ukrepe za zajezitev širitve virusa pretežno sprejeli z razumevanjem in zelo odgovorno, smo pričakovali, da bodo po uvodni »šok terapiji« pristojni le pretehtali argumente in prednostno sproščali tiste dejavnosti, ki so za širitev virusa manj tvegane. Zato smo vsem pristojnim ministrstvom in vladi že v preteklem tednu posredovali podrobno obrazložitev dejavnosti nepremičninskega posredovanja z oceno tveganja, iz katere izhaja, da pri delu nepremičninskih posrednikov do stikov s potrošniki prihaja praktično samo pri ogledih nepremičnin. Ob tem pa se da te stike bistveno omejiti (omejitev na dve osebi v nepremičnini in zagotavljanje medsebojne razdalje) in s strogim izvajanjem zaščitnih ukrepov praktično izničiti možnost za prenos virusa. V ta namen smo že ob koncu spomladanskega vala od NIJZ prejeli podrobna in stroga higienska priporočila, ki jih nepremičninski posredniki pri svojem delu dosledno upoštevajo. Hkrati smo tudi sami pristojnim podali predlog konkretnih ukrepov, s katerimi bi bilo izvajanje storitev nepremičninskega posredovanja zelo varno, če ne povsem neškodljivo.

    Ne glede na vse navedeno smo bili tudi ob včerajšnjem sproščanju ukrepov grdo spregledani. Očitno se pristojni niti ne zavedajo kakšne težave in stiske s tem povzročajo več kot 2.000 nepremičninskim posrednikom, ki s tem delom preživljajo sebe in svoje družine. S takšno ignoranco vlada velike stiske povzroča tudi državljanom, še posebej tistim, ki si v tem času rešujejo stanovanjsko vprašanje, ali se morajo celo nujno preseliti, ker jim poteče veljavna najemna pogodba, so nepremičnino prodali že pred časom in se morajo izseliti v pogodbenem roku, se morajo preseliti zaradi menjave ali izgube službe, smrti, ločitve, ali katere koli druge pomembne življenjske situacije.

    Pri vsem navedenem pa je popolnoma nerazumljivo tudi to, da se promet med pogodbenimi partnerji lahko nemoteno vrši (sklepanje pogodb, ogledi, pogajanja, dogovarjanja in obiski nepremičnin niso nedovoljeni), za odločevalce je očitno pomembno samo to, da poleg ni strokovnjaka, ki posel lahko vodi varno in nadzorovano (tako z vidika pravne varnosti, kot z vidika zagotavljanja preventivnih ukrepov v zvezi s prenosom okužb).

    Vse bi razumeli le, če bi šlo za tvegano dejavnost, kar pa nikakor ne drži. Zapisano smo že tudi večkrat argumentirali. Žal pa nas pristojni ne upoštevajo.

    Sprašujemo se kakšne akcije bodo morali sprožiti nepremičninski posredniki, da bodo slišani. Očitno v današnjem času ne zaležejo argumenti temveč le kričanje in izsiljevanje.

    V vsakem primeru bomo morali o nadaljnjih korakih dobro razmisliti, saj taka ignoranca žal  vodi v veliko nejevoljo, gospodarsko in socialno škodo in občutek spregledanosti določene skupine državljanov, samopašnosti odločevalcev in neodgovornosti tistih, ki imajo v rokah škarje in platno usode na stotine zaposlenih pa tudi tistih, ki storitev nepremičninskega posrednika želijo in nujno potrebujejo.

    Boštjan Udovič 
    Direktor ZPN

    Fotogalerija





     

    Arhivi