Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Strožje omejitve pri ponujanju in prodajanju blaga in storitev potrošnikom

  V četrtek, 12.11.2020,  je Vlada RS sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 163/20), ki se bo uveljavil v ponedeljek 16. novembra. 

  Z njim vlada ponovno uvaja strožje omejitve pri ponujanju in prodajanju blaga in storitev potrošnikom ter odpravlja določene sprostitve, ki jih je uvedla prejšnji teden. 

  Za nepremičninsko posredovanje se situacija ne spreminja. Po tolmačenju Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo tako nepremičninski posredniki lahko v času omejitev opravljate vse storitve, ki se lahko izvajajo na daljavo in pri katerih ne prihaja do osebnega stika s potrošniki. Poleg tega lahko opravljate vse storitve za druge gospodarske subjekte, saj v ta razmerja odlok ne posega. 

   

  Na Združenju družb za nepremičninsko posredovanje nam tako pristojnih še ni uspelo prepričati, da je dejavnost nepremičninskega posredovanja zelo nizko tvegana za prenos okužb in bi jo bilo tudi v času zaostrenih omejitev moč izvajati z upoštevanjem higienskih priporočil NIJZ. Ravno tako nam ni uspelo MGRT prepričati, da dejavnost že sedaj po analogiji (ob primerjanju z nekaterimi dejavnostmi, ki so v odloku izrecno navedene) spada med izjeme, ki jih je možno opravljati.

   

  Ne glede na to bomo z našimi prizadevanji v prihodnjem tednu nadaljevali. Nadaljevali pa bomo tudi s prizadevanji, da bi pristojni končno pripravili seznam dejavnosti z oceno tveganja in pomembnostjo za družbo, ki bi služil kot podlaga za sproščanje posameznih dejavnosti, takoj ko bo to mogoče.

   

  V vsakem primeru vas bomo o nadaljnjem razvoju dogodkov sproti obveščali, za dodatna pojasnila pa smo v Strokovni službi ZPN seveda na voljo.

   

  Fotogalerija