Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Načrt sproščanja ukrepov

  V petek, 4. 12. 2020, smo na resorni ministrstvi in nekaterim pristojnim osebam poslali dopis, v katerem smo prosili za dodatna pojasnila, ki se navezujejo na načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19, ki je razdeljen v 5 faz. Ta načrt je Vlada RS sprejela na 42. redni seji, 3. 12.2020.

   

  Zastavljena vprašanja so bila:

   

  V zvezi s tem nas predvsem zanima v katero fazo načrta sodi dejavnost nepremičninskega posredovanja?

   

  Glede na naša dosedanja pojasnila in oceno tveganja, ki smo jo vsem naslovnikom posredovali že 30. oktobra letos, je namreč očitno, da bi morala omenjena dejavnost soditi v prvo fazo, vendar tega, na podlagi razpoložljivih podatkov ne moremo zaključiti, zato vas prosimo za ustrezen odgovor.

   

  V kolikor naša pričakovanja ne držijo in torej dejavnost nepremičninskega posredovanja ni uvrščena v prvo fazo sproščanja ukrepov pa vas v izogib dodatnim pozivom obenem prosimo za podrobnejšo utemeljitev takšne odločitve, predvsem z vidika razlike med dejavnostjo nepremičninskega posredovanja in tistih dejavnosti, ki so uvrščene v prvo fazo. 

  Zdrava kmečka pamet nam namreč ne omogoča interpretacije, ki bi omenjeno dejavnost, z vidika tveganja za prenos okužb pa tudi nujnosti za državljane, postavljala pod dejavnost frizerskih, kozmetičnih in pedikerskih salonov. Iz ocene tveganja v dejavnosti nepremičninskega posredovanja z vidika preprečevanja širjenja COVID-19 namreč izhaja, da se praktično edini neposredni osebni stiki nepremičninskega posrednika s potrošnikom dogajajo na ogledih in primopredajah nepremičnin, še takrat pa so lahko brez težav omejeni na eno stranko, omogočeno pa je tudi dosledno ohranjanje medsebojne razdalje (kar pri izvajanju frizerskih, kozmetičnih in pedikerskih storitev gotovo ni možno) in izvajanja drugih zaščitnih ukrepov. Poleg tega se tudi v primeru prepovedi nepremičninskega posredovanja te storitve nemoteno odvijajo med samimi potrošniki, saj nepremičninski posrednik v prometu z nepremičninami ni obvezen. S tem pa se tveganje za prenos okužb še povečuje.

  Fotogalerija