Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: V obravnavi je predlog novele SZ-1E

    Državni zbor je 3. marca v okviru prve obravnave predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona (SZ-1E) opravil splošno razpravo, ki jo bodo poslanci nadaljevali v petek 5. marca. Na povezavi pa si lahko ogledate tudi posnetek tega dela seje. Posnetek drugega dela razprave pa vam je na voljo na tej povezavi.


    Iz predstavitve stališč poslanskih skupin izhaja, da se noveli SZ-1 očitno obeta podpora. Še posebej so poslanci podprli uskladitev višine neprofitne najemnine, ki bo končno omogočila nekoliko bolj racionalno vzdrževanje fonda javnih najemnih stanovanj, tako javnim stanovanjskim skladom kot lokalnim skupnostim. Na Zbornici za poslovanje z nepremičninami nas to še posebej veseli, saj si že leta prizadevamo za odpravo tega najpomembnejšega razloga za stagniranje oziroma celo zmanjševanje števila javnih najemnih stanovanj. Precej pohval so poslanci namenili tudi uvedbi javne najemne službe in dvigu višine dovoljenega zadolževanja javnih stanovanjskih skladov.

     

    Na področju upravljanja večstanovanjskih stavb so posebej pozdravili vzpostavitev ločenih fiduciarnih računov za sredstva rezervnih skladov za vsako stavbo posebej in večje pristojnosti stanovanjskih inšpekcij. Poudarili pa so tudi pomembnost nižanja stopenj soglasja etažnih lastnikov za sprejem nekaterih odločitev. Nekaj kritik je bilo slišati na rtačun zahtevanega 100% soglasja etažnih lastnikov za najem kredita v bfreme rezervnega sklada, saj bi to lahko ogrozilo marsikatero nujno investicijo.

     

    Poslanci so v razpravi večinoma podprli tudi druge rešitve, ki jih prinaša novela, napovedali pa so tudi vložitev nekaterih amandmajev v nadaljnjem postopku. Na ZPN vsekakor upamo, da se besedilo predloga v nadaljnjem postopku ne bo bistveno spremenilo, saj trenutni predlog prinaša ključne ukrepe za "gašenje požara", ki ga je država z leti pasivnosti povzročila v stanovanjski politiki. V vsakem primeru bomo postopek tudi v prihodnjih tednih spremljali in po potrebi podprli morebitne predloge amandmajev.



    Fotogalerija





     

    Arhivi