Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Članici ZDNP sodelovali na okrogli mizi o poslovnih nepremičninah

    SLO CRO poslovni klub, Poslovni klub Skup za Zagorje in Hrvaška gospodarska zbornica - Županijska komora Krapina pod pokroviteljstvom župana Krapinsko - zagorske županije so 25. maja 2023, v Termah Tuhelj organizirali okroglo mizo o nepremičninah v poslovnem svetu. Na okrogli mizi sta sodelovali tudi članici ZDNP Gordana Piljić (Stanart d.o.o.) in Ajda Kaluža (Arvio d.o.o.).

    V nadaljevanju objavljamo obvestilo za medije:

    Uspešno izvedena Okrogla miza o nepremičninah v poslovnem svetu, ki je odprla številne gospodarske teme. "Informacije, ki smo jih prejeli glede usmerjanja trga in padca števila transakcij, so tudi nek pokazatelj, kje se gospodarstvo danes nahaja, saj vemo, da je gradbeništvo med prvimi dejavnostmi, ki reagirajo na kakršne koli spremembe v gospodarstvu," je dejal Saša Muminović.

    Vstop Hrvaške v schengensko območje - kaj to pomeni za cene nepremičnin in kakšen vpliv imajo tuji investitorji na nepremičninski trg? V katere nepremičnine se splača vlagati? Na kaj moramo biti pozorni pred vstopom v investicijo? Kakšen je pristop na trgu delnic nepremičninskih podjetij v Sloveniji in na Hrvaškem? Investitorji - izvajalci del - s kakšnimi težavami se srečujejo pri prodaji?

    Ali opažate manjše število povpraševanj glede gradnje? Kupci nepremičnin na Hrvaškem so večinoma tujci, kako zaščititi domače kupce? Evropski trg nepremičnin - cene padajo, zakaj to ni tako v Hrvaški in Sloveniji, kjer beležijo 15-odstotno rast?

    Kako lahko spodbudimo naložbe in preureditev industrijskih prostorov v druge namene?

    Kako zaščititi kupca v primeru propada izvajalca - glede na to, da se že plačuje 80-100 % zneska naložbe, in kako zaščititi investitorja pred cenami materialov - ali obstaja regulativa v Sloveniji in Hrvaški? Ali se pričakuje, da bo trg kmalu prepoznal primerjalne prednosti Zagorja tako glede kakovosti stanovanja kot močnejših naložb v nepremičnine za stanovanje? Kakšna je donosnost v tem? V katero vrsto naložbenih nepremičnin se najbolj splača vlagati? Katera ima najvišji donos na vložek? V Hrvaški najemnine nepremičnin znašajo 3% donos na vrednost nepremičnine, ali se to res splača? Kateri so prednosti in slabosti ter katere napake ljudje delajo pri investiranju v poslovne nepremičnine? To so le nekatere teme, o katerih so odgovore skušali podati udeleženci okrogle mize »Nekretnine u biznisu«. Na teh temah so razpravljali Dragutin Kamenski, lastnik največjega hrvaškega podjetja, specializiranega za visoko gradnjo - Kamgrad, in predsednik poslovnega kluba Skup za Zagorje, ki se ukvarja z razvojem poslovne klime v Zagorju in usmerjanjem poslovnih projektov v sodelovanju z lokalno upravo; Gordana Piljić, direktorica podjetja Stanart, ki je že vrsto let članica upravnega odbora Združenja nepremičninskih družb in deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, kjer pomembno vpliva na razvoj tega področja; Ajda Kaluža, lastnica nepremičninske agencije Arrivo; Filip Vučagić, odgovoren za postavljanje in razvoj poslovanja v Hrvaški, Sloveniji in Bosni in Hercegovini pri Colliers Advisory in Boro Vujović, lastnik hrvaške nepremičninske agencije Opereta.

    Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je odprl okroglo mizo in na koncu poudaril, kako je bilo poučno poslušati strokovnjake za nepremičnine, ki so primerjali stanje na nepremičninskem trgu med Slovenijo in Hrvaško ter razlike v cenah nepremičnin v sami Hrvaški. Kolar zaključuje, da je infrastruktura v Krapinsko-zagorski županiji dobro razvita, gospodarska moč pa ni zanemarljiva, ter dodaja, da je v skladu s tem Zagorje realna glede cen zemljišč. Boro Vujović je poudaril, da največ vlaganj v hrvaške nepremičnine prihaja iz tujine: "40% vlaganj v nepremičnine na Hrvaškem so tuja vlaganja, na obali pa se ta številka dvigne na 80%. Do sedaj so bili v nakupovanju nepremičnin v ospredju kupci iz Slovenije, zdaj pa so prvi Nemci."

    Saša Muminović, predsednik SLO CRO poslovnega kluba, je na koncu konference poudaril, da so dobra sodelovanja in dobri govorci zaslužni za uspešnost te konference. "Informacije, ki smo jih dobili glede usmerjanja trga in padca števila transakcij, so tudi nek indikator, kje se gospodarstvo danes nahaja, saj vemo, da je gradbeništvo med prvimi dejavnostmi, ki reagirajo na kakršne koli spremembe v gospodarstvu," je dodal Muminović. Eden od tem je bil trend, povezan s spremembami na nepremičninskem trgu zaradi vstopa Hrvaške v schengensko območje. Dragutin Kamenski je poudaril, da smo s vstopom v schengensko območje postali zanimivi drugim članicam Evropske unije glede nepremičnin, saj smo varna država z dobro geografsko lego in ugodnim podnebjem. Prav tako je izpostavil, da lahko pričakujemo manjši porast cen, vendar se ne pričakuje povratek na prejšnje stanje. Udeleženci okrogle mize so odgovarjali na vprašanja, ki so bila vezana na cene nepremičnin, kakšen vpliv imajo tuji investitorji na nepremičninski trg in v katere nepremičnine se splača vlagati. Boro Vujović je med razpravo poudaril, da je vsaka nepremičnina zgodba zase in ni smiselno generalizirati ali pretirano kalkulirati, kje je bolj ugodno kupiti nepremičnino, saj ima vsaka lokacija svoje prednosti, trendi na področju povpraševanja pa se hitro spreminjajo in redko katero območje na Hrvaškem ne bo izkoriščeno na nek način.

    Sodelujoči so se dotaknili trenutne situacije v svetu, kar je odprlo tudi teme, povezane z manjšim številom povpraševanj po gradnji glede na situacijo v Evropski uniji in vojno v Ukrajini ter okrevanjem po pandemiji COVID-19. Gordana Piljić je poudarila, da ljudje po pandemiji COVID-19 bolj iščejo nepremičnine, ki se nahajajo v naravi, in da so trenutno bolj iskana zemljišča, ki so bolj odmaknjena od drugih na trgu. Eden od pogovorov je bil tudi o zaščiti investitorjev in kupcev ter o morebitnih težavah, s katerimi se investitorji soočajo pri prodaji, glede na to, da je povpraševanje večje od ponudbe. Skladno s tem se je odprla tema, kako pritegniti investitorje v Zagorje, in udeležencem je bilo postavljeno vprašanje, ali pričakujejo, da bo trg kmalu prepoznal primerjalne prednosti Zagorja za kakovost bivanja in močnejše vlaganje v stanovanjske nepremičnine.

    "Gospodarstvo Zagorja je v zadnjih nekaj letih pokazalo očiten gospodarski napredek, resnični potencial Zagorja pa je izjemno velik," je dodal Dragutin Kamenski.

    Udeleženci so se dotaknili tudi aktualnega vprašanja Hrvaške v schengenskem območju - kaj to pomeni za cene nepremičnin in kakšen vpliv imajo tuji investitorji na nepremičninski trg? Gordana Piljić in Ajda Kaluža sta iz prve roke pojasnili, kako je bilo v Sloveniji ob odprtju schengenskega območja.

    Okrogla miza Nekretnine u Biznisu #2023, ki jo je organiziral SLO CRO Poslovni klub, Poslovni klub Skup za Zagorje in Hrvaška gospodarska zbornica - Županijska komora Krapina pod pokroviteljstvom župana Krapinsko - zagorske županije, je odprla zelo pomembne gospodarske teme in vprašanja, ki bodo osnova za prihodnje razprave, ter prinesla izjemno pomembne zaključke glede trenutnega stanja gospodarstva.

    Fotogalerija





     

    Arhivi