Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Odločitev Ustavnega sodišča o ZNPosr

    Z veseljem vas obveščamo, da je zastopnik nepremičninskih družb, ki so s pomočjo Združenja družb za nepremičninsko posredovanje v letu 2019 na Ustavno sodišče RS podale pobudo za oceno ustavnosti nekaterih določb Zakona o nepremičninskem posredovanju, danes prejel sklepe, ki jih je Ustavno sodišče v zvezi s tem sprejelo na seji dne 26.10.2023.

    Ob hitri analizi prejetega ugotavljamo, da je Ustavno sodišče v celoti ugodilo naši zahtevi za razveljavitev tretjega odstavka 25.a člena ZNPosr, s katerim je zakonodajalec, očitno protiustavno, omejil dejanske stroške, ki jih lahko nepremičninska družba zaračuna naročnikom za storitve nepremičninskega posredovanja, na največ 150 eurov.

    Ustavno sodišče je razveljavilo tudi prvi in drugi odstavek 5. člena ZNPosr, vendar je omenjeni sklep bistveno bolj zapleten in ga bo zato potrebno podrobneje analizirati.

    Obenem pa je Ustavno sodišče pred končno odločitvijo Sodišče Evropske unije zaprosilo za mnenje glede razlage določb Direktive 2006/123/ES o storitvah na notranjem trgu in o usklajenosti določb ZNPosr z določbami omenjene direktive.

    Na dokončno odločitev glede preostalih vprašanj, ki jih je naslavljala naša skupna pobuda, bomo namreč morali še počakati.


    Fotogalerija





     

    Arhivi