Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Pojasnilo: Zavarovanje večstanovanjske stavbe kot celote

    Na Združenju upravnikov nepremičnin smo bili v preteklem letu s strani več članov opozorjeni ne prakso, ko se posamezni etažni lastniki v večstanovanjskih stavbah (še posebej gre za osebe javnega prava) ne želijo "pridružiti" zavarovalni polici za zavarovanje stavbe kot celote. 

    To polico upravnik z zavarovalnico sklene na podlagi odločitve, ki jo sicer etažni lastniki sprejmejo z navadno večino, kar neposredno izhaja iz sprememb Stanovanjskega zakona iz leta 2021. Posamezni etažni lastniki pa se skušajo iz takšnega zavarovanja izločiti, ker naj bi imeli svoje posamezne dele samostojno zavarovane po lastni polici.

     

    Na združenju se nam zdi takšna praksa nesprejemljiva, saj je namen zavarovanja stavbe  kot celote zagotavljanje ustreznega zavarovanja celotne nepremičnine in s tem vseh etažnih lastnikov. Izločanje posameznih etažnih lastnikov iz skupne zavarovalne police pa po eni strani povzroča težave pri morebitnih uveljavljanjih zahtevkov do zavarovalnic, po drugi pa tudi bistveno povečujejo tveganje, da določeni deli večstanovanjske stavbe sploh niso zavarovani.

     

    Iz tega razloga smo se v mesecu januarju sestali s predstavniki Ministrstva za solidarno prihodnost in Slovenskega zavarovalnega združenja ter ponovno ugotovili, da je v interesu vseh, še posebej pa v interesu etažnih lastnikov, da se določbe o zavarovanju večstanovanjske stavbe kot celote dosledno upoštevajo.

     

    Na podlagi dogovora na sestanku so na Ministrstvu za solidarno prihodnost glede tega pripravili tudi podrobnejše pojasnilo, ki je dostopno na povezavi>>. Iz pojasnila izhaja, da upravnik takšne želje etažnega lastnika po izločitvi iz skupne zavarovalne police ni treba upoštevati, saj odločitev za zavarovanje stavbe kot celote, ki je bila sprejeta z ustrezno večino, zavezuje vse etažne lastnike. Posledično lahko upravnik od takšnega etažnega lastnika, tudi, če mu ta sporoči, da ima sklenjeno posebno zavarovalno polico za svoj posamezni del, zaračuna sorazmerni del zavarovalne premije.

    Fotogalerija





     

    Arhivi