Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Zakon o gostinstvu

  Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je dne 14.5.2024 na portalu E-demokracija objavilo osnutek novega Zakona o gostinstvu (ZGos-1), ki je v pripravi v okviru ministrstva. 

  Ena od ključnih rešitev zakonskega osnutka prinaša dolgo pričakovano in napovedovano regulacijo kratkoročnega oddajanja stanovanj v turistične namene, oziroma "opravljanja gostinske dejavnosti pri sobodajalcih". Osnutek zakona tako načeloma omejuje kratkotrajne oddaje stanovanj na največ 30 dni na leto, vendar hkrati občinam daje možnost, da to omejitev omilijo, če na njihovem področju ni neravnovesij na stanovanjskem področju, če tovrstne ponudbe primanjkuje in če se to sklada s turističnimi cilji občine.

  Stanovanje pa se bo lahko še vedno oddajalo brez časovnih omejitev občine, če se ga bo s spremembo namembnosti spremenilo v poslovni prostor – to je v gostinski nastanitveni obrat. Predlog zakona zato med gostinske nastanitvene obrate uvaja tudi apartma.

  Glede na to, da je bil med člani ZPN v zadnjih letih večkrat glasno izražen interes za strožjo regulacijo tega področja, vse člane vabimo, da nam morebitne pripombe in komentarje na osnutek zakonskega besedila posredujete na e-naslov zpn@gzs.si, in sicer najkasneje do 12. junija 2024, da jih bomo lahko zbrali in v imenu ZPN posredovali na pristojno ministrstvo.

  Več informacij je dostopnih na povezavi>>

  Fotogalerija

   

  Arhivi