Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Zaživela platforma za spodbujanje prenov stavb

    Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani, je raziskovalna in razvojna organizacija, ki aktivno sooblikuje, ustvarja in širi tehnološke ter družbene rešitve po meri ljudi in okolja. V skladu s svojim poslanstvom prepoznavajo potrebe gospodarstva, oblikujejo in vodijo mednarodne raziskovalno-razvojne projekte v okviru EU programov ter podpirajo implementacijo projektnih rezultatov v prakso.

    Aktivno so sodelovali pri aktivnostih projekta reMODULEES, ki ga sedaj predstavljajo. Demo video je na voljo tukaj. Pri (energetski) prenovi stavb sodelujejo različni akterji z različnimi motivi in znanji. Za razumevanje celotnega ekosistema prenov so izvedli raziskavo in analizo potreb deležnikov, vključno s povpraševanjem, ponudniki, javnim in finančnim sektorjem. Rezultat njihovega dela so predlogi vrednosti za različne deležnike, ki so bili osnova za razvoj platforme.

    reMODULEES platforma ponuja pomoč za vse faze procesa prenove stavb, od zbiranja informacij in načrtovanja do izvedbe in kontrole kakovosti. Identificirali so ključne izzive in omejitve za vsak korak v tem procesu, ki so jih pridobili z etnografsko raziskavo v sodelujočih državah.

    Vabljeni na spletno stran https://re-modulees.five.es , kjer lahko raziskujete in si ogledate  rezultate ter orodja razvita širom Evrope. Dodatna orodja lahko predlaga vsak, vendar jih mora potrditi regionalni administrator. Spodbujamo Vas, da se registrirate in informacijo razširite. 

    Ponosni so, da so uspeli vzpostaviti povezavo s slovenskim katastrom stavb, kar omogoča iskanje po naslovu in uporabo razpoložljivih podatkov za indikativni prikaz potencialnih prihrankov pri energetski prenovi stavb. Njihovo orodje lahko tako usmerja na energetsko svetovanje EnSveta, kjer uporabnik dobi specifične informacije predvsem o razpoložljivih subvencijah.

    Strokovnjaki lahko delijo članke in izkušnje o obnovi stavb, predstavljenih pa je tudi nekaj primerov. Februarja 2024 so skupaj s projektom SaveTheHomes v Bruslju organizirali zaključni dogodek, ki je že pokazal aktualnost uveljavljanja koncepta "vse na enem mestu."

    Nova direktiva o energetski učinkovitosti stavb, potrjena aprila 2024, zajema obveznost postavitve točk vse na enem mestu za obnove stavb. V Sloveniji imamo z Ekoskladovimi svetovalnimi pisarnami EnSveta in Borzenovimi točkami OVE odlično izhodišče. Koncept smo dvignili na višjo raven preko odobrenega Life projekta Renov-AID, ki ga skupaj s ključnimi slovenskimi deležniki začenjajo jeseni 2024.

    Fotogalerija





     

    Arhivi