Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: V senci epidemije prisegel tudi novi Minister za okolje in prostor

    Čeprav je v predstavitvi matičnemu odboru Državnega zbora 12. marca (ogledate si jo lahko tukaj in tukaj), poudarjal vsebine s področja okolja, ki so v tem primeru bolj akutne ali vsaj medijsko odmevne, nekatera njegova izražena stališča nakazujejo pozitivno smer tudi ne področju prostora, ki najbolj zanima člane Zbornice za poslovanje nepremičnin. Tako je, tedaj še kandidat za ministra, napovedal poenostavitev in pospešitev postopkov umeščanja v prostor, kar bi lahko pomembno prispevalo k razvoju nepremičninskega trga.
     
    Mag. Vizjak je v predstavitvi posebej poudaril tudi potrebo po prenovi gradbene in stanovanjske zakonodaje ter pri slednji izpostavil tudi izhodišča Resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu 2015-25, kar nas navdaja z določeno mero optimizma, da lahko v tem mandatu rešimo tudi vprašanja, ki ogrožajo normalno delovanje javnega stanovanjskega fonda. V okviru priprave novega Stanovanjskega zakona člani Združenja upravnikov nepremičnin seveda pričakujejo, da bo za področje upravljanja nepremičnin pripravljen in sprejet nov zakon, ki bo v celoti in sistemsko uredil to pomembno materijo. 
     
    Pomembne ukrepe pričakujejo tudi člani Združenja družb za nepremičninsko posredovanje, ki so bili v mandatu prejšnje vlade deležni enega od najbolj ostrih ukrepov, ki naj bi bil namenjen urejanju stanovanjske politike v državi, in sicer cenovni regulaciji storitev nepremičninskega posredovanja. Glede na to, da Zakon o nepremičninskem posredovanju v tem trenutku obravnava Ustavno sodišče RS, od ministrstva do odločitve ustavnega sodišča ne gre pričakovati priprave zakonskih sprememb, takoj po odločitvi pa se bo moralo soočiti s tem vprašanjem in pripraviti rešitve, ki bodo evropsko primerljive. V tem trenutku je namreč Slovenija edina država v Evropski uniji, ki še pozna cenovno regulacijo nepremičninskega posredovanja.
     
    Glede na vse, kar je mag. Vizjak izpostavil v predstavitvi pred Odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor na Zbornici za poslovanje z nepremičninami pričakujemo korektno in plodno medsebojno sodelovanje. V najkrajšem možnem času po koncu epidemije si želimo tudi sestanka z novim ministrom, saj smo v okviru zbornice v preteklosti pripravili že številne predloge za ureditev odprtih vprašanj, ki bi mu jih radi tudi osebno predstavili.

    28. nujna seja Odbora za infrastrukturo in okolje >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi