Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Zabeležka s strokovnega posveta ZUN o delitvi stroškov toplote in ukrepi za izboljšanje energetske učinkovitosti večstanovanjskih stavb

    K besedi je najprej povabil g. Danijela Levičarja, ki je opisal razloge za sprejem Pravilnika o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli in njegovo udejanjanje v praksi od uveljavitve. Vsebino pravilnika so nato kratko pokomentirali še ostali udeleženci omizja.

    Po uvodni predstavitvi so udeleženci posveta dobili tudi odgovore na številna vprašanja. Kljub temu, da je bila odgovorom namenjena dobra ura, so še vedno številna vprašanja ostala neodgovorjena.  Predstavniki ministrstva so se zavezali odgovore na ta vprašanja posredovati naknadno.

    Kljub temu, da so številni udeleženci izrazili pomisleke glede poštenosti delitve stroškov  v primeru prekomerne porabe, predvsem v prehodnih obdobjih, je večina udeležencev v svojih razpravah ponovno ugotovila, da sprejeti pravilnik pomeni korak v pravo smer, g. Levičarju pa so predlagali, da konkretne pripombe na direktoratu oziroma ministrstvu preučijo in jih po možnosti uporabijo za spremembo pravilnika po zaključku tekoče ogrevalne sezone.

    Predstavitev razpisa EKO sklada in ukrepov za izboljšanje energetske učinkovitosti večstanovanjskih stavb

    V nadaljevanju je g. Hinko Šolinc, direktor Eko sklada, predstavil javne pozive za spodbujanje energetske sanacije stavb za leto 2016, ki so v pripravi. Predstavil je tudi predvidene novosti in odgovoril na nekatera vprašanja udeležencev.

    Na Eko skladu trenutno pripravljajo pozive za leto 2016. Za eno in dvostanovanjske stavbe naj bi bil javni poziv objavljen konec februarja. V istem času naj bi bil objavljen tudi javni poziv za električne avtomobile.

    Javni poziv za večstanovanjske stavbe  bo predvidoma objavljen do konca marca, je pa do tedaj še vedno odprt lanski poziv. Glede na to, da bodo kot možni prejemniki subvencije vključeni vsi lastniki stanovanj, tudi gospodarske družbe in osebe javnega prava, v tem hipu priglasujejo shemo državnih pomoči po pravilu de minimis.

    G. Šolinc je predstavil tudi nekaj podrobnosti predvidenih pozivov in na pobudo nekaterih udeležencev obljubil razmislek o nekaterih konkretnih predlogih.

    Fotogalerija

    Fotogalerija





     

    Arhivi