Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: ZSS - poročilo o aktinostih

    V četrtek 5. maja se je v prostorih GZS na 1. seji sestal Strokovni svet ZSS za pravne zadeve, ki ga je s sklepom imenoval Upravni odbor ZSS. Člani strokovnega sveta so se seznanili z nalogami, ki jim jih je naložil upravni odbor in se dogovorili o terminskem in vsebinskem načrtu dela.

    Člani so na seji obravnavali tudi predvidene spremembe Stanovanjskega zakona, ki jih je napovedalo Ministrstvo za okolje in prostor. Ker naj bi s predvidenimi spremembami prišlo do implementacije rešitev Nacionalnega stanovanjskega programa, jih člani strokovnega sveta načeloma podpirajo in bodo v tem smislu pristojnemu ministrstvu tudi pomagali s konkretnimi predlogi in rešitvami. So pa člani izrazili nezadovoljstvo s predvideno dinamiko sprejemanja nove stanovanjske zakonodaje, saj so razmere na področju neprofitnega najema kritične in lastniki stanovanj iz naslova neprofitnih najemnin ne morejo niti vzdrževati obstoječega stanovanjskega fonda, še manj pa zagotavljati novih najemnih stanovanj. Zato so se člani strokovnega sveta dogovorili, da je potrebno od Ministrstva za okolje in prostor zahtevati, da neodvisno od postopkov za sprejem nove stanovanjske zakonodaje pred tem pripravi novelo veljavnega Stanovanjskega zakona, s katero bi:

    -  uskladili vrednost točke za izračun neprofitne najemnine, ki je nominalno na enaki ravni že vse od leta 2003, dejansko pa to pomeni, da se v tem obdobju znižuje,

    - omogočili lastnikom neprofitnih stanovanj zbiranje in obdelovanje osebnih podatkov o najemnikih in drugih udeležencih postopkov oziroma podatke ter uporabljanje informacijskega sistema, vzpostavljenega po zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev in

    - črtali določbo prvega odstavka 195. člena SZ-1, ki lastnikom neprofitnih stanovanj onemogoča, da bi preverajli pogoje za pridobitev neprofitnega stanovanja pri tistih najemnikih, ki so najemno pogodbo sklenili pred 14.10.2003.

    Na podlagi sklepa strokovnega sveta je strokovna služba ZPN Ministrstvu za okolje in prostor že posredovala konkreten predlog sprememb SZ-1.

    Fotogalerija





     

    Arhivi