Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Predstavitev novega ZMVN

  V četrtek, 8. septembra 2016, smo v sodelovanju z Ministrstvom za finance pripravili Strokovni posvet in predstavitev predloga novega Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin.

   

  Ministrstvo za finance se je odzvalo povabilu Gospodarske zbornice Slovenije in je na strokovnem posvetu najprej predstavilo predlog novega Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, nato pa je o predlaganih rešitvah potekala tudi strokovna razprava. Več kot 40 udeležencev posveta je s svojimi predlogi nedvomno prispevalo k oblikovanju najustreznejših rešitev, ki bodo gotovo pomembne tudi za uvedbo bodočega davka na nepremičnine, ki je po besedah predstavnikov ministrstva že v pripravi. Udeleženci so z udeležbo in aktivnim sodelovanjem v razpravi pokazali, da se zavedajo pomena množičnega vrednotenja nepremičnin in posledično davka na nepremičnine. V razpravi smo slišali tudi številna opozorila glede neustreznosti sedanjega sistema nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga nekatere lokalne skupnosti neupravičeno zlorabljajo in, predvsem gospodarstvu, iz tega naslova nalagajo nerazumno visoka bremena. Prevladalo je splošno stališče, da je tudi iz tega razloga potrebno pohiteti z uvedbo novega davka na nepremičnine, ki bo temeljil na vrednostnem principu, ob tem pa so prisotni predstavnike ministrstva pozivali k doslednejšemu posvetovanju s stroko in upoštevanju njenih stališč.

  Udeleženci strokovnega posveta so se v zaključku dogovorili, da bo redakcijska skupina na podlagi razprave pripravila skupna stališča vseh sodelujočih, ki bodo s strani Gospodarske zbornice Slovenije posredovana na Ministrstvo za finance v okviru javne obravnave predloga zakona, ki poteka do 30. septembra letos.

  Fotogalerija