Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Povzetek zakonov sprejetih na 2. redni seji Državnega zbora 29. 9. 2022

    Pravna služba GZS obvešča, da je Državni zbor na seji dne 29. septembra 2022 sprejel spodaj navedene zakone.

     

    Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1). Spremembe se nanašajo na prenos Direktive 2019/771/EU, Direktive 2019/770/EU in Direktive 2019/2161/EU v slovenski pravni red. Med drugim se ureja pravni okvir za poslovanje v digitalnem okolju in pogodba o dobavi digitalne vsebine ali digitalnih storitev. Določajo se tudi jamčevalni zahtevki potrošnika proti prodajalcu v primeru neskladnosti blaga in možnost zahtevati od prodajalca vzpostavitev skladnosti blaga v roku 30 dni od obvestila o neskladnosti. Dodatno je urejeno, da se nepoštenost pogodbenih pogojev presoja tudi v zvezi z opredelitvijo glavnega predmeta pogodbe ter v zvezi z ustreznostjo med ceno in plačilom za izmenjane storitve ali blago, četudi so pogoji v jasnem in razumljivem jeziku. Zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije (v nadaljevanju: Uradni list) in se začne uporabljati tri mesece po uveljavitvi.

    Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK-2). Spremembe se nanašajo na postopke ugotavljanja kršitev podjetij. Uvaja se administrativno sankcioniranje podjetij za administrativni prestopek podjetja (t. i. kršitev zakona ali 101. ali 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije in je z zakonom določeno kot administrativni prestopek). Administrativna sankcija se izreče v obliki enkratnega ali periodičnega denarnega zneska v skladu z 85. členom. Zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu. Uporabljati se začne tri mesece uveljavitvi.

    Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP-I). Ureja pravico radiodifuzne retransmisije, uporabo avtorskih del pri poučevanju, besedilno in podatkovno rudarjenje ter medijske publikacije. Določeno je upravičenje avtorja do primernega in sorazmernega nadomestila ter upravičenje avtorja zahtevati spremembo pogodbe, ki določi dodatno, primerno in pravično plačilo. Nadalje, uporabnik del mora voditi evidenca prihodkov in mora avtorju omogočiti vpogled ter avtorju vsaj enkrat letno posredovati poročilo o načinih uporabe del, doseženih prihodkih in avtorskem honorarju, ki avtorju pripada. Zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu.

    Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP-A). Ureja razširjeno kolektivno upravljanje avtorskih pravic na delih izven pravnega prometa. Pri tem kolektivna organizacija upravlja pravice brez pooblastila imetnika pravic. Nadalje določa delitev nadomestila med avtorjem in založnikom medijske publikacije v okviru 139.a člen ZASP. Sprememba je tudi v 68. členu, ki ureja reševanje katerihkoli sporov v zvezi z avtorsko pravico s posredovanjem mediatorja. Zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu.

    Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o notariatu (ZN-H). Omogoča sestavo notarskih listin tudi preko varne videopovezave z notarjem. V tem primeru stranke in ostali udeleženci podpišejo listino s kvalificiranim elektronskim podpisom v videopovezavi z notarjem. Zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu.

    Fotogalerija





     

    Arhivi