Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem - ponovna javna obravnava predloga pravilnika

    Ministrstvo za okolje in prostor nam je v ponovno javno obravnavo poslalo dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj (v nadaljnjem besedilu: pravilnik), ki ga na podlagi petega odstavka 87. člena Stanovanjskega zakona izda minister pristojen za prostor. Spremembe in dopolnitve pravilnika zaradi lažjega pregleda pošiljamo v obliki »sledi spremembam«. V enaki obliki pošiljamo tudi spremembe in dopolnitve priloge pravilnika (obrazec za ocenjevanje stanovanjskih in socialnih razmer ter za ocenjevanje prednostnih kategorij prosilcev).

    Zapisali so, da se zavedajo, da bo v prihodnosti potrebno na novo sistemsko urediti področje neprofitnih najemnin s prehodom na stroškovno najemnino. V tem smislu prosijo, da predlagane spremembe in dopolnitve pravilnika razumete predvsem kot nujne tehnične popravke, ki jih želijo uveljaviti še pred novim krogom javnih razpisov za oddajo neprofitnih stanovanj v najem, ki jih občine in stanovanjski skladi napovedujejo za letošnjo jesen. V največji možni meri so pri tem upoštevali konkretne pripombe stanovanjskih skladov in občin povezane predvsem s pojasnili za uporabo pravilnika. Nekaterih predlaganih rešitev žal ni bilo mogoče vključiti med spremembe in dopolnitve pravilnika, saj ji ni mogoče izvajati (npr. dokazovanje kršitev hišnega reda, sodelovanje prosilcev v osebnem stečaju na razpisu,….). Ravno tako nekaterih predlogov niso mogli upoštevati, saj posegajo v zakonsko materijo. Nekateri predlogi glede prednostnih kategorij pri dodelitvi neprofitnih stanovanj (prosilci, ki živijo v socialnovarstvenih ali vzgojnih zavodih,…) pa ne sodijo na področje stanovanjske zakonodaje in se bodo reševali v okviru zakonodaje v pristojnosti MDDSZ. 

    Vljudno vas prosijo, da posredovani osnutek pravilnika pregledate in morebitne pripombe, predloge oziroma mnenje posredujete najpozneje do ponedeljka 7. 11. 2022, na naslov gp.mop@gov.si. V odgovoru se prosim sklicujte na številko dopisa: 007-202/2022/27.

    Fotogalerija





     

    Arhivi