Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Sprememba skupnega dela v posamezni del v večstanovanjski stavbi

    VprašanjeTrije etažni lastniki živimo v tristanovanjski  stavbi. Torej eno stanovanje  je v pritličju, v prvem nadstropju drugo in  tretje mansardno v drugem nadstropju. Vprašanje  je v zvezi s skupnimi prostori - hodniki in stopnišči. Lastnica zgornje mansarde si želi prisvojiti zadnji del stopnišča (ga zapreti, da, bi si pridobila več prostora), ki vodi samo v njihovo stanovanje. Ali je to dovoljeno? Pripeljali so si arhitekta in on zatrjuje, da si stopnisce lahko prisvojijo. Kakšen je zakon?

    Odgovor: Za spremembo skupne dela večstanovanjske stavbe v posamezni del etažnega lastnika, če je v večstanovanjski stavbi vzpostavljena etažna lastnina se postopek izvede z ustreznim pravnim poslom, za katerega je potrebno soglasje vseh etažnih lastnikov, saj se pri tem spreminjajo solastniški deleži in gre za posel, ki presega redno upravljanje.

    Tudi v primeru, da ni vzpostavljena etažna lastnina, ampak gre za solastnino, se odgovor načeloma ne bi spremenil, saj tudi za upravljanje s solastnino veljajo praktično enaka pravila. Tako se tudi v tem primeru za posle, ki presegajo redno upravljanje.

    Zgoraj navedeno predstavlja zgolj mnenje strokovne službe Zbornice za poslovanje z nepremičninami, ki v nobenem primeru za naslovnika ni zavezujoče, poleg tega pa za njegovo pravilnost ne moremo prevzeti kakršnekoli odgovornosti. Mnenje vam lahko služi kot opora pri vašem razumevanju relevantnih predpisov in pri sprejemanju nadaljnjih odločitev. V kolikor potrebujete zavezujočo razlago besedila predpisov s stanovanjskega področja, pa se morate z vašim vprašanjem obrniti na pristojno ministrstvo, tj. Ministrstvo za okolje in prostor.

    Fotogalerija





     

    Arhivi