Združenje kemijske industrije

KOTIČEK ZA MLADE: Moja vizija - kemijska industrija


DOBRODOŠLI V KOTIČKU ZA MLADE

 

Slovenska kemijska industrija je ena najpomembnejših panog in predstavlja proizvodnjo kemikalij in kemijskih izdelkov, farmacevtskih surovin in izdelkov ter izdelkov iz plastike in gume.

KADRI SO KLJUČNI. V kemijski industriji so zlasti aktualne tehniške oz. naravoslovne vede (kemija, farmacija, biologija, medicina, fizika, mehatronika, elektrotehnika, računalništvo, strojništvo, …).

 

 

 

Odloči se za poklice kemijske industrije in

se pridruži njenim uspešnim timom! 

Pri vsaki pomembni odločitvi v življenju je dobro imeti neko vizijo, kako naprej. Če se odločate o tem, kateri poklic bi opravljali ali razmišljate o izbiri nadaljnjega šolanja oziroma študija, ste prav gotovo pred pomembnim življenjskim korakom. 

Združenje kemijske industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKI) vam na tej spletni strani ponuja vizijo: kemijsko industrijo. Za začetek si lahko na naslednjih povezavah ogledate kratke informativne filme, v katerih lahko izveste veliko o nekaterih poklicih v kemijski industriji:

Pri naslednjem fimu je predstavljenih več poklicev hkrati. V kemijsko industrijo med drugim sodi tudi poklic kozmetolog. Predstavitev poklica kozmetolog se začne na 8 min. in 52 sek..

Da bi mladi bolje spoznali poklice v kemijski industriji, smo pripravli gradivo z opisom poklica kemik in farmacevt. Gradivo si lahko prenesete na svoj računalnik tukaj. Več o navedenih in drugih poklicih (o poteh do posamezne izobrazbe, o potrebnih znanjih in izbiri ustrezne šole) najdete tudi na www.mojaizbira.si.

Z namenom seznanjanja mladih o kemijski industriji, kaj ta proizvaja, kakšne so v njej možnosti za zaposlitev ipd. GZS-ZKI organizira oz. se udeležuje različnih dogodkov:

V nadaljevanju si lahko preberete tudi nekaj dejstev o kemijski industriji, ki vam lahko pomagajo pri izbiri šolanja, študija in poklica.

 SLOVENSKA KEMIJSKA INDUSTRIJA - ENA NAJPOMEMBNEJŠIH PANOG

 • proizvodnja kemikalij in kemijskih izdelkov, farmacevtskih izdelkov ter izdelkov iz plastike in gume;
 • nekateri izdelki: zdravila, kozmetika, detergenti, čistila, kemikalije, barve, laki, lepila, tesnila ter številni izdelki iz gume in plastičnih mas;
 • več kot 700 podjetij;
 • izdelki kemijske industrije v vsakdanjem življenju nepogrešljivi;
 • dober in zanesljiv delodajalec (25.000 zaposlenih = 15% vseh zaposlenih v slovenski industriji);
 • 75% prihodkov ustvari s prodajo v tujini, konkurenčna tudi v mednarodnem prostoru.

VEČ>>>

 KADRI SO KLJUČNI

 • konkurenca na mednarodnem trgu zahteva nenehne izboljšave obstoječih tehnoloških procesov in izdelkov ter razvoj novih;
 • zato kemijska industrija potrebuje inovativne in za delo motivirane kadre z najnovejšimi znanji;
 • zlasti so aktualne tehniške in naravoslovne vede (kemija, farmacija, biologija, medicina, fizika, mehatronika, elektrotehnika, računalništvo, strojništvo, …).

VEČ>>>

 KEMIJSKI INDUSTRIJI LAHKO ZAUPAMO

 • evropska (in z njo slovenska) zakonodaja na področju varovanja  zdravja in okolja je ena najstrožjih v svetu (npr. Uredba REACH);
 • v zadnjih 20 letih evropska kemijska industrija ob 60% povečanju obsega proizvodnje bistveno zmanjšala porabo virov, količino odpadkov in izpuste (v mnogih primerih celo bolj kot vsa ostala industrija);
 • nadaljnje izboljšave industrijskih sistemov so neizogibne, kemijska industrija veliko vlaga v trajnostne tehnologije, vračanje vseh odpadkov nazaj v izdelke (načelo »od zibelke do zibelke«), zeleno kemijo ipd.

VEČ>>>

 POTREBNA JE "PRAVA KEMIJA"

 • kemijska industrija zagotavlja napredne trajnostne materiale, izdelke in tehnologije za večino drugih dejavnosti;
 • zagnani in usposobljeni kadri razvijajo in prenašajo v prakso rešitve za številne izzive sodobnega časa;
 • za nadaljnjo konkurenčnost in hkratno učinkovito varovanje zdravja in okolja so potrebni kadri s "pravo kemijo".

Kje pridobiti ustrezno izobrazbo za opravljanje poklicev v kemijski industriji? Odgovor na to vprašanje najdete tukaj.

Kemijska industrija si prizadeva za izboljšanje zdravja in dobrega počutja svojih zaposlenih, saj je le zdrav človek lahko v življenju zadovoljen in uspešen. Skrb za zdravje v mladosti je zelo pomembna, saj lahko vpliva na to, kakšno bo zdravje v vsem nadaljnjem življenju in ravno v času rasti in oblikovanja telesa so mladi najbolj občutljivi. Več o tem kako (p)ostati zdrav na kvadrat si lahko preberete tukaj.

Gojimo skrb za zdravje, spodbujamo veselje do učenja, dela in življenja 

  

 

 


Pripeti dokumenti