Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Brezplačni vzorci gradbenih pogodb

    Z namenom, da pripomoremo k večji urejenosti in transparentnosti pogodbenih razmerij med naročniki in izvajalci gradbenih projektov v Sloveniji ter dvigu kvalitete poslovnih odnosov udeležencev v procesih gradnje, smo se na Zbornici gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS v sodelovanju s priznanimi slovenskimi strokovnjaki na področju gradbenega prava odločili pripraviti brezplačne vzorce gradbenih pogodb za uporabnike v Sloveniji. Še posebej si želimo, da se pogodbe uveljavijo v javnem naročanju, saj pričakujemo, da bodo javni naročniki še posebno zainteresirani za uveljavljanje dobrih praks, ki bodo zmanjšala tveganja za uspešno izvedbo gradbenih projektov, ki jih povzročajo slabo pripravljene pogodbe. 

    Pogodbe so oblikovane skladno z Obligacijskim zakonikom, Posebnimi gradbenimi uzancami in dobrimi poslovnimi običaji, ki jih poznamo tako v Sloveniji kot v tujini. 

    Preko povezave >> pridete do brezplačnih vzorcev dveh različnih gradbenih pogodb:
    osnovne, najbolj običajne, transparentne in daleč najpogosteje uporabljene gradbene pogodbe v svetu in pri nas »Gradbene pogodbe na enoto mere« in bistveno bolj tvegane pogodbe »Gradbena pogodba na ključ«, ki se po svetovnih standardih uvršča med pogodbe za t.i. skupno vrednost (lump sum). 

    To ni pogodba, ki jo v svetu imenujejo »turn-key«, saj ne vključuje tudi projektiranja. Je bistveno bolj tvegana od osnovne in njena uporaba v praksi v svetu, predvsem pa v državah s podobnim obligacijskim pravom kot ga imamo v Sloveniji, je zelo redka. Smiselna je le pri manjših javnih naročilih gradenj, ko gre za zelo natančno določeno vsebino dela, ki ga mora izvajalec opraviti. 

    Uporabniku naših vzorcev pogodb priporočamo, da jih uporabljajo takšni kot sta in le s tistimi prilagoditvami, ki so nujno potrebne za njuno konkretno in specifično vsebino. 

    Fotogalerija





     

    Arhivi