Združenje kovinske industrije

Novice


Arhiv: Korona virus v Italiji, Avstrija zaprla meje, …


Z zaskrbljenostjo spremljamo razmah korona virusnih obolenj, ki so se iz daljne Kitajske premaknila pred naša vrata. Skrbi nas prenos virusa preko blaga, ki bodisi prihaja iz Kitajske ali pa se pretovarja na področjih z visoko pojavnostjo teh obolenj.  Na osnovi vprašanj kovinarjev, ki smo jih prejeli v petek ter na pobudo predsednika Upravnega odbora Združenja kovinske industrije, vsem pošiljamo odgovore na najbolj pogosta vprašanja o »korona virusu«, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje na svojem portalu.

 

Koronavirus - pogosta vprašanja in odgovori

vir: spletna stran NACIONALNEGA INŠTITUTA ZA JAVNO ZDRAVJE

 

Kakšno je trenutno stanje?

V januarju in februarju 2020 zaznavajo primere po celotni Kitajski in primere, v državah Jugovzhodne Azije in izven Azije (Avstralija, ZDA, Evropa). Število potrjenih primerov narašča, določen delež bolnikov je umrl (2-4 %). Število potrjenih primerov se spreminja dnevno. Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2 in so dostopni na naslednji povezavi (stran je v angleškem jeziku).

Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, z vročino, kašljem, pri težjih oblikah pa z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje na 2 % - 4 %. Večina umrlih je starejših, ki je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje z brisom nosno-žrelnega prostora, z brisom žrela, izmečku dihal in še v nekaterih drugih kužninah.

 

Ali je oseba po preboleli bolezni zaščitena pred ponovno okužbo?

Podatka o tem, ali smo po preboleli bolezni pred ponovno okužbo zaščiteni, še ni.    

 

Kako se okužbe z novim koronavirusom zdravijo?

Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. V preskušanju so protivirusna zdravila, vendar nobeno ni registrirano za zdravljenje koronavirusa. Zdravila, ki učinkujejo npr. na virus gripe ali herpes virus, ne učinkujejo na koronaviruse.

Zdravljenje je simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, če ob okužbi le-ta ni zadostna; npr. ob hudi prizadetosti pljuč, se bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd.

Cepivo ne obstaja.

 

Ali se nov koronavirus prenaša med ljudmi?

Nov koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, razdalja do bolnika 1,5 m.  Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano.

Čeprav ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku (aerogeno), se svetuje previdnost in zaščita pri posebej tveganih posegih v zdravstveni ustanovi (npr. ob bronhoskopiji, kjer nastaja kužni aerosol). Bivanje v istem prostoru z bolnikom (če smo na razdalji 1,5 m) ne predstavlja tveganja. 

 

Kakšna je inkubacijska doba po okužbi z novim koronavirusom?

Točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je ocenjena med 2 in 12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno 6 dni.

Če ste potovali po Kitajski in ste po vrnitvi v Slovenijo ali že ob povratku zboleli s kašljem, vročino in težkim dihanjem (občutkom pomanjkanja zraka):

  • ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi,
  • pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in povejte, da ste nedavno potovali v Vuhan ali bili na Kitajskem ter ste zboleli,
  • preden zakašljate ali kihnete, pokrijte usta in nos z robčkom ali zakašljajte in kihnite v zgornji del rokava in ne v svojo dlan. Skrbno si umivajte roke (z milom in vodo), po potrebi tudi razkužujte.

Z zdravnikom se boste dogovorili za pregled oziroma dobili nasvet glede na vaše zdravstveno stanje. 

Ali je smiselno nositi zaščitno masko?

V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna. Maske se premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Potrebno jih je nadomestiti z novimi. Zelo pomembno je, da so pravilno nameščene (pokrivajo nos in usta). Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna, ter o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju. Zdravstveni delavci zaščitne maske nosijo v smiselnih okvirih in ne celoten delovni čas. Na potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili.

 

Ali lahko koronavirus iz Kitajske prinese kdo iz posadke tovornih ladij? Kakšna pravila veljajo za posadke ladij, ki prihajajo v Koper?

Vsaka ladja mora pred vplutjem v pristanišče izpolniti pomorsko zdravstveno izjavo, na podlagi katere dobi dovoljenje za vplutje. V pomorski zdravstveni izjavi mora navesti, če so na ladji obolele osebe. Ladje, na katerih bi bile takšne osebe, so deležne posebnega pregleda. Na ta način lahko v naprej vemo, če z ladjo prihajajo osebe, ki bi bile lahko potencialno obolele za določeno nalezljivo boleznijo. Za vsako ladjo je znano, iz katerega območja prihaja. Luka Koper je v zimskih mesecih predvsem tovorna luka, saj potniške ladje in križarke v zimskih mesecih načeloma ne prihajajo. Zato v zimskih mesecih s tovornimi ladjami pride nekaj mornarjev, a ne gre za večje število. Območje Luke Koper in tudi širše območje Kopra zaradi pristanišča ne predstavlja večjega tveganja kot preostale poti po državi.

Potnikov, ki prihajajo iz Kitajske in so zdravi po trenutnih smernicah ne testirajo in jim ne omejujejo gibanja, če ne kažejo bolezenskih znakov. Merjenje telesne temperature se na letališču ne izvaja, saj izvajanje le tega izkazuje nizko učinkovitost. Oseba, ki ima povišano telesno temperaturo, lahko pred letom vzame zdravilo za znižanje le te kot na primer Lekadol, Aspirin ter se je tako ne zazna, prav tako pa bolezenskih znakov med inkubacijsko dobo ni moč zaznati, zato ukrep ni učinkovit.

Trenutni ukrepi za preprečevanje širjenje novega koronavirusa so v skladu s priporočili mednarodnih organizacij in so usklajena med različnimi deležniki. Na letališču delujejo v skladu z algoritmom za primer bolnika s sumom na koronavirus, ki je usklajen med letališčem, zdravstveno in epidemiološko službo.

Ali je kakšna omejitev za potovanje v azijske države, razen Kitajske?

Omejitve za potovanje v države Azije (razen Kitajske) zaenkrat ni. Kljub temu pa velja na potovanju upoštevati preventivne ukrepe in sicer:

·         izogibanje živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora (npr. nezadostno toplotno obdelano meso),

·         izogibanje stikom z bolnimi ljudmi,

·         pogosto umivanje rok z milom in vodo ali razkuževanje,

·         cepljenje proti gripi pred potovanjem, saj je v tem času pogosta.

Na potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili.

 

Sem v stikih z osebami, ki so pripotovale iz Kitajske. Ali moram upoštevati kakšne posebne ukrepe?

V kolikor osebe nimajo bolezenskih znakov, značilnih za nov koronavirus, ki se kažejo z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, niso potrebni nikakršni ukrepi.

 

Ali paketi, ki so poslani iz Kitajske, predstavljajo tveganje za okužbo?

Izkušnje z drugimi koronavirusi kažejo, da ne preživijo daljšega časovnega obdobja izven gostitelja (človeka ali živali). Koronavirusi so do prihoda paketa v Slovenijo že propadli in ne morejo povzročiti okužbe. 

Posebni ukrepi ob rokovanju s paketi iz Kitajske niso smiselni.

 

Kako dolgo virus SARS-CoV-2 preživi na površinah?

Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah, čeprav prve informacije kažejo, da lahko preživijo nekaj ur. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.

 

Ali je razkužilo za roke zadostna zaščita proti koronavirusu v primeru, da nimam možnosti umivanja rok?

V primeru da nam voda in milo nista dostopna, lahko umivanje rok nadomesti tudi razkužilo za roke.

Ne, antibiotiki niso učinkoviti proti virusom. Delujejo le proti bakterijskim okužbam.

 

Ali že obstaja zdravilo proti koronavirusu?

Zaenkrat zdravila, ki bi učinkoval proti koronavirusu, ni. V primeru okužbe se zdravi oz. blaži simptome.

 

Ali se lahko testiram na koronavirus?

Samoplačniško testiranje v akreditiranih (t. j. usposobljenih) mikrobioloških laboratorijih ni na voljo. Testiranje se izvede le pri osebah, ki kažejo znake akutne okužbe dihal (vročino, nahod, kašelj, občutek pomanjkanja zraka) in so v zadnjih 14 dneh pripotovali iz Kitajske oziroma bili v stiku z okuženo osebo. Odločitev o izvedbi testiranja sprejme lečeči zdravnik. Testiranje bolnikov v Sloveniji izvajajo: Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Ljubljani in Mariboru

 

 

Fotogalerija