Združenje kovinske industrije

Novice


Arhiv: V pripravi nova vloga za uveljavljanje povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo

Zavod RS za zaposlovanje je 06.04.2020 objavil novico,  da dosedanjo vlogo za začasno čakanje na delo do nadaljnjega umika s portala za delodajalce.  V skladu z novo, ugodnejšo zakonodajo pripravljajo novo vlogo, ki jo bo v kratkem možno oddati na portalu.


Državni zbor je 2. 4. 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Navedeni zakon, ki zagotavlja ugodnejše pogoje za uveljavljanje povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo, bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS. 

Kot določa novi zakon (ZIUZEOP), bodo morali delodajalci vlogo za zaposlene, ki so že na začasnem čakanju na delo iz poslovnih razlogov, pa zanje še niso oddali vlogepredložiti v 8 dneh od objave zakona (predvidoma do 18.4.2020). Pri tem boste lahko upravičeni do povračila nadomestila plače od 13.3.2020. 

V primeru, da ste že oddali vlogo za začasno čakanje na delo po sedanjem Zakonu o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP), ki je začel veljati 29.3.2020, bo ZRSZ vašo vlogo obravnaval po novem zakonu (ZIUZEOP). To pomeni, da bo ZRSZ upošteval vse že sprejete vloge, zato jih ne bo potrebno na novo oddajati. V kratkem boste vsi tisti, ki ste že oddali vlogo, prejeli poziv za dopolnitev vloge.

Če ste želeli oddati vlogo za začasno čakanje na delo po sedanjem zakonu (ZIUPPP), vendar postopek vaše registracije na portalu še ni zaključen, boste omenjeno vlogo lahko oddali po uveljavitvi novega zakona (ZIUZEOP). 

Na portalu ZRSZ za delodajalce še naprej lahko oddate elektronsko vlogo za uveljavljanje povračila nadomestila plače zaposlenim zaradi odrejene karantene po sedanjem zakonu (ZIUPPP).

Več o interventnih ukrepih ...

 

(Vir: ZRSZ)

 

Fotogalerija