Združenje kovinske industrije

Novice


Arhiv: Spremembe zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19

Državni zbor je v torek, 28.4.2020 sprejel nov zakonodajni paket za omilitev posledic epidemije COVID-19. 


Drugi protikorona paket, ti. #PKP2 prinaša spremembe prejšnjega protikorona zakona (ti. »mega« zakona) in nov Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19.  Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo bo stopil v veljavo naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.


Na kratko: drugi protikoronski paket prinaša poroštveno shemo za nova bančna posojila, s katero se podjetjem zagotavlja dodatna likvidnost. Na GZS pozdravljajo odločitev o dvigu višine državnih poroštev na 80% za mala in srednje velika podjetja ter na 70% za velika podjetja, k čemur so tudi pozivali v gospodarstvu. Ocena pa je, da je sedanji obseg višine posojil, ki je omejen na 10% letnega prometa podjetja, prenizek in ne zagotavlja obsega, ki ga omogoča Evropska komisija vsem članicam in znaša četrtino letne prodaje. 

Potrebno bo tudi umakniti določbo, po kateri se nova posojila po tej shemi izključujejo z interventnim zakonom o odlogu starih posojil, saj to pomeni, da bodo podjetja, ki so zaprosila za moratorij na bančna posojila (po PKP1) omejena pri višini novih posojil (po PKP2), ki jih potrebujejo za ohranitev svoje likvidnosti. 

 

Pravna služba GZS je pripravila tudi povzetek bistvenih sprememb Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19, ki si jih lahko ogledate na tej POVEZAVI.


Vir >>>

Fotogalerija