Združenje kovinske industrije

Novice


Arhiv: Neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane zvišan na 7,96 evra na dan

​V Uradnem listu Republike Slovenije (št. 113, 2022) z dne 30.08.2022, je bila objavljena nova Uredba o spremembah Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, na podlagi katere se je neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 evra dvignil na 7,96 evra na dan.

Če je delojemalec na delu prisoten vsaj štiri ure, se bo najvišji neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 dvignil na 7,96 evra na dan. Ko zaposleni dela deset ur ali več, pa se višina, do katere se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, zvišuje z 0,76 evra na 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu.

Vlada je s spremenjeno uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja po navedbah ministrstva za finance zaradi podražitev hrane, ki vplivajo tudi na višje stroške zaposlenih za prehrano med delom, tako prilagodila davčno obravnavo povračil teh stroškov. Gre za enega od ukrepov za obravnavo prehranske draginje in posledica dogovora s socialnimi partnerji.​

 

Na ministrstvu ocenjujejo, da bi lahko ta ukrep, če se bodo delodajalci odločili za dvig povračila, zamaknil dvige plač zaradi naraščajočih življenjskih stroškov ali pa bi delavci oziroma sindikati vsaj na začetku zaradi tega privolili v manjše zvišanje plač. 

Spremenjena uredba se bo začela uporabljati za povračila stroškov za september.

Fotogalerija