Zapri

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Dejavnost upravljanja nepremičnin v času koronavirusa

  Vlada RS je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, ki je objavljen v Uradnem listu RS, št. 25/2020

  Glede na to, da odlok posega tudi na področje poslovanja z nepremičninami, objavljamo izbrana pojasnila s področja upravljanja nepremičnin. 

  Katere storitve lahko izvajam kot upravnik?

  Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, pri čemer dopušča izjemo glede nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. Po našem mnenju ta izjema vključuje le izvajanje nujnih vzdrževalnih del, brez katerih bi bila ogrožena varnost stanovalcev.

  Odlok dopušča izjemo glede nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, kam sodijo tudi storitve upravljanja.

  Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom dopušča izjemo glede nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, kamor sodijo tudi storitve upravljanja.

  Pri izvajanju dejavnosti pa morate upravniki posebno skrb nameniti predvsem zaščiti zaposlenih. Poskrbeti morate za zaščitna sredstva kot so maske, rokavice in razkužila.

  Svetujemo vam, da etažne lastnike obvestite o poslovanju na daljavo (po telefonu in e-pošti) ter delo organizirate tako, da v čim večji meri poteka od doma.

  Za dodatna pojasnila in pomoč se lahko obrnete na strokovno službo ZPN po e-pošti zpn@gzs.si.

  Čiščenje skupnih prostorov večstanovanjski stavb

  V zvezi s čiščenjem skupnih prostorov v večstanovanjski stavbah menimo, da je čiščenje nujno potrebno za zagotavljanje zdravja ljudi in zato je po našem mnenju dopustno izvajanje storitev čiščenja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah. Tudi tu morajo podjetja, ter osebe, ki čiščenje izvajajo upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ukrepe in odloke za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

  V kolikor gre za čiščenje za podjetja, odlok ne posega v razmerja med podjetji, torej med pravnimi ali fizičnimi osebami, ki opravljajo pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost.


  Ali dimnikarska dejavnost spada med tiste, ki ne smejo izvajati storitev na domu uporabnikov. Ali lahko dimnikarji opravljajo redne in periodične dimnikarske storitve?

  Rednih in periodičnih dimnikarskih storitev zaradi preprečevanja razširjanja virusa ni dovoljeno izvajati, zaradi neposrednih stikov s potrošniki, zlasti tudi s starejšimi. Izključno se, kot določa izjema 2. člena Odloka lahko izvajajo izredne storitve, kot na primer storitve v primeru dimniškega požara, uhajanja ogljikovega monoksida ali zamašitve peči ali dimnika. S temi dimnikarskimi storitvami se v tej izredni situaciji preprečuje neposredno ogrožanje javne varnosti in zdravja. Pri tem pa je treba paziti na čim manjše stike in ustrezno zaščito opremo ter prezračenost prostorov, kjer se storitve izvajajo.

   

   

  Fotogalerija