Regionalna zbornica Gorenjska

Novice


Arhiv: OMREŽNINA - ANKETA!

Spoštovani,

25. 11. 2022 je Agencija za energijo (v nadaljevanju AE) sprejela Akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje (Uradni list RS, št. 146/22, 161/22, 50/23, 71/23 in 117/23). Akt določa metodologijo za obračunavanje omrežnine za prenosni sistem električne energije, distribucijski sistem električne energije, čezmerno prevzeto jalovo energijo, za priključno moč in ostale storitve. Na AE navajajo, da je metodologija obračunavanja omrežnine določena na način, da spodbuja učinkovitost elektrooperaterjev in učinkovitost uporabe sistema električne energije, hkrati pa določa kategorije uporabnikov sistema in njihova medsebojna razmerja na način, da posamezne tarifne postavke omrežnine odražajo stroške, ki jih uporabniki sistema povzročajo pri uporabi sistema električne energije. Cilj uveljavitve novega tarifnega sistema je spodbuditi uporabnike, da s prilagajanjem odjema prispevajo k optimizaciji distribucijskega in tudi širše elektroenergetskega sistema.

Ker se zavedamo, da je prilagajanje odjema v utečenih proizvodnih procesih na način, da ti ne bi utrpeli dodatnih stroškov težko uresničljiv, je Služba za okolje, prostor in energijo GZS za namene ugotavljanja višine stroškov porabe električne energije pri poslovnih odjemalcih, ki bo nastal z začetkom uporabe nove metodologije obračuna omrežnine (predvidoma 1. 7. 2024), pripravila anketni vprašalnik s prošnjo, da ga izpolnite in nam posredujete izračun stroška električne energije na letni ravni po novem načinu obračunavanja, v primerjavi s stroškom sedanjega načina obračuna. Primerjalnik izračuna je objavljen na spletni strani Agencije za energijo, na povezavi http://www.agen-rs.si/web/primerjalnik-stroskov-omreznine in ga je z začetkom tega leta mogoče tudi uporabljati.

Z zbirom podatkov poslovnih odjemalcev po posameznih panogah želi Gospodarska zbornica Slovenije narediti oceno učinkov reforme na posamezne poslovne odjemalce glede na njihovo velikost in dejavnost, ki jo opravljajo in posledično oceniti vpliv na konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Pridobljeni podatki bodo uporabljeni kot podatki zaupne narave in bodo uporabljeni zgolj in samo za namene analize in ocene vpliva novega tarifnega sistema na poslovne odjemalce, ter hkrati podlaga za nadaljnje aktivnosti pred uveljavitvijo novega sistema obračunavanja omrežnine.

Vljudno prosimo, da nam željene podatke posredujete do ponedeljka, 12. februarja 2024 na e-naslov sope@gzs.si. oz. v najkrajšem možnem času.

 

V kolikor želite še kakršne koli informacije na to temo, nas prosim kontaktirajte po elektronski pošti ali po telefonu 041 372 238..

 

Hvala za vaš odziv in sodelovanje v anketi.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.