Regionalna zbornica Gorenjska

Novice


Arhiv: Slovenska davčna prenova ali misija nemogoče?

Spoštovani,

 v okviru ALUMNI EF bo 14.3.2024 potekala okrogla miza z naslovom: Slovenska davčna prenova ali misija nemogoče?

V zadnjem času smo priča številnim razpravam in predlogom glede potrebe po reformi davčnega sistema. Medtem, ko vlada išče predvsem dodatne obremenitve, gospodarstvo pričakuje spremembe, ki bodo spodbujale davčne vire in ne novega bremena.

Sedanja vlada je ob nastopu odpravila davčne spremembe prejšnje vlade na področju dohodnine in spremenila obdavčitev samostojnih podjetnikov, prav tako je spremenila samoplačniško dopolnilno zavarovanje v obvezno. Na ministrstvu za finance so pripravili predlog prenove davčnega sistema v smeri neto obdavčitve dohodka in premoženja, ki pa je bil skupaj s pristojnim državnim sekretarjem umaknjen že pred enim letom. 

Na okrogli mizi se bomo osredotočili na iskanje konkretnih rešitev, ki bodo prispevale k povečanju davčnih prilivov, hkrati pa bodo vzdržne in koristne za državljane ter gospodarstvo. Ključno vprašanje, ki se nam postavlja je, kako se tega izziva lotiti? 

Z nami bosta profesorja na Ekonomski fakulteti Maks Tajnikar in Mitja Čok, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal in davčni strokovnjak Ivan Simič. Okroglo mizo bo moderiral Jože Damijan, profesor na Ekonomski fakulteti. 

Govorili bomo o naslednjih temah: 

·         Ali v Sloveniji potrebujemo davčno reformo, če ja, kakšna naj bo?

·         Kakšne so glavne pomanjkljivosti obstoječega davčnega sistema v mednarodni primerjavi in kakšne so politično izvedljive spremembe? 

·         Ali obstaja čarobna rešitev za razbremenitev dela in povečanje obdavčitve kapitala in premoženja

·         Ali je smiselno poseči v razmerje med dohodnino in socialnimi prispevki?

·         Obdavčiti lastništvo kapitala ali dohodke od kapitala? 

·         Lahko prek davčnih sprememb spodbudimo razvojno aktivnost in povečamo konkurenčnost gospodarstva in spodbudimo gospodarsko rast?

 

Kdaj? 14. marec ob 17.00 uri 

Kje? Ekonomska fakulteta v Ljubljani, Lila dvorana

Dogodek je BREZPLAČEN.

Organizator: ALUMNI EF

Svojo prijavo oddajte TUKAJ.

Vljudno vabljeni!

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.