Zbornica računovodskih servisov

Slovenski računovodje močnejši z vključitvijo v Evropsko zvezo računovodij in revizorjev za mala in srednje velika podjetja – EFAA 


Zbornica računovodskih servisov pri GZS postala polnopravna članica European Federation of Accountants and Auditors for SMEs.

LJUBLJANA, 26. 7. 2016 - Zbornica računovodskih servisov pri GZS je postala polnopravna članica European Federation of Accountants and Auditors for SMEs (http://www.efaa.com), ki na evropski ravni zastopa tako interese majhnih in srednjih podjetij kot njihovih majhnih in srednjih izvajalcev računovodskih in revizorskih storitev. S članstvom v EFAA so v ZRS potrdili visoke standarde računovodskih storitev, ki jih s svojimi dejavnostmi vzpostavljajo v Sloveniji, hkrati pa so pridobili možnost vpliva na oblikovanje zakonodaje in ureditev na ravni EU ter na postavljavce mednarodnih standardov. 

»Ponosni smo, da smo postali polnopravni član krovne evropske organizacije, v katero je včlanjenih 18 nacionalnih združenj, ki predstavljajo interese več kot 320.000 ponudnikov računovodskih, revizorskih in davčnih svetovalnih storitev,« je povedal Aleksander Štefanac, predsednik upravnega odbora Zbornice računovodskih servisov pri GZS.

EFAA je članica European Union of Crafts Small and Medium-sized Enterprises (UEAPME) in ustanovna članica European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG). Predstavlja glas malega gospodarstva pri oblikovanju računovodskih in revizorskih pravil na evropski in nacionalni ravni, ki danes še vedno odražajo predvsem potrebe velikih podjetij. Kot pričakujejo v ZRS, bodo s članstvom v EFAA zaradi posebnosti poslovanja in potreb majhnih in srednjih podjetij lažje zastopali interese svojih članov in njihovih strank.

»Zbornica računovodskih servisov je lansko leto sicer izdala Standard izvajalcev računovodskih storitev, ki so ga podprle vse pomembne državne in finančne inštitucije, vendar je v Sloveniji še vedno možno občutiti velike probleme zaradi zakonske neurejenosti izvajanja računovodskih storitev,« je poudaril Štefanac. 

Zaradi deregulacije tržišča računovodskih storitev se njihovi uporabniki v Sloveniji, predvsem majhna in srednja podjetja, srečujejo z nekakovostnimi storitvami, ki jim povzročajo neposredno poslovno škodo in jih potiskajo v poslovna tveganja. Zaradi zakonske neurejenosti imajo težave tudi vsi resni izvajalci računovodskih storitev, saj dumpinške cene, ki jih ponujajo nekakovostni ponudniki, onemogočajo vlaganje v znanje in stalno usposabljanje zaposlenih, kakovostno individualno obravnavo strank ter razvoj novih, tehnološko podprtih storitev.

Ker v Sloveniji v preteklosti ni bilo pripravljenosti za zakonsko ureditev storitev računovodskih servisov, so se na ZRS zatekli k t.i. skandinavskemu modelu, ki temelji na de-facto standardu, ki ga podpirajo uradne ustanove. Tako so vzpostavili Standard izvajalcev računovodskih storitev ter razvili sistem certificiranja izvajalcev računovodskih storitev po tem standardu. Na ZRS poleg kataloga članov, kjer je več kot 492 računovodskih servisov vseh velikosti, vodijo tudi Katalog certificiranih računovodskih servisov Slovenije, ki danes šteje 88 izvajalcev računovodskih storitev.

Kontakt za medije:
Zbornica računovodskih servisov
tel.: 01 5898 316
e-pošta: zrs@gzs.si