Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: V obravnavi je predlog novele SZ-1E

    Državni zbor je 3. marca v okviru prve obravnave predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona (SZ-1E) opravil splošno razpravo, ki jo bodo poslanci nadaljevali v petek 5. marca. Na povezavi pa si lahko ogledate tudi posnetek tega dela seje.

    Arhiv: GZS-ZPN podpira kampanjo za boljši zrak

    Arhiv: GZS-ZPN podpira kampanjo za boljši zrak

    Arhiv: Uporaba litij-ionskih baterij v bivalnem okolju in nevarnost požara v večstanovanjski stavbi, spletni izobraževalni seminar

    Arhiv: Uporaba litij-ionskih baterij v bivalnem okolju in nevarnost požara v večstanovanjski stavbi, spletni izobraževalni seminar

    V sodelovanju s Slovenskim združenjem za požarno varstvo smo pripravili spletni izobraževalni semiar s poudarkom na varni uporabi litij-ionskih baterij, ki nudijo visoko energijsko zmogljivost, majhno težo in dolgo življenjsko dobo. Množično se uporabljajo v skoraj vseh vrstah prenosnih elektronskih naprav, vključno s prenosniki, predvajalniki glasbe, kamerami, tabličnimi računalniki in mobilnimi telefoni, pa tudi v električnih avtomobilih, kolesih, skirojih ter baterijskih orodjih. Kljub temu večina ljudi ne pozna možnih nevarnosti, ki jih predstavlja njihova uporaba. Baterije lahko doživijo napako, zaradi katere se pregrejejo do te točke, da pride do temperaturnega pobega in nastanka požara. Podobno se lahko zgodi tudi zaradi prenapolnjene baterije ali kratkega stika.

    Arhiv: ZPPDFT-1 v praksi, spletni izobraževalni seminar za nepremičninske posrednike

    Arhiv: ZPPDFT-1 v praksi, spletni izobraževalni seminar za nepremičninske posrednike

    Na izobraževalnem seminarju se boste seznanili z izvajanjem Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma – ZPPDFT-1 praksi. Udeležba na seminarju velja tudi kot redno letno usposabljanje oziroma izobraževanje, ki se zahteva z določbo 80. člena Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (Uradni list RS, št. 68/16, 81/19, 91/20 in 2/21 – popr.)

    Arhiv: Spletni seminar: Ocenjevanje hotela v kriznih razmerah (COVID-19)

    Arhiv: Spletni seminar: Ocenjevanje hotela v kriznih razmerah (COVID-19)

    Podani bodo ključni indikatorji merjenja uspešnosti hotela. Predstavljena bo temeljna "ekonomska celica" hotela, to je hotelska soba. Prikazani bodo ključni poslovni in finančni kazalniki uspešnosti poslovanja hotela, ki jih v praksi srečamo: ADR, RevPar, NOI, EBITDA,... itd. Prav tako vrednost hotela v pogojih krize, napovedi poslovanja. V svoji zasnovi je celoten program sestavljen iz vsebinskih delov: splošno o hotelih, logika vrednosti hotela, hotel nepremičnina in/ali podjetje, ustvarjanje vrednosti hotela, krizne razmere, klasične in preliminarne metode merjenja vrednosti hotelov, problemi in težave v praksi v vezi ocene vrednosti,dileme prevrednotovanja, dva praktična primera izračuna vrednosti hotelov (preliminarni in klasični izračuni), obmorski in gorski hotel.

    Arhiv: Upravni odbor Združenja stanovanjskih skladov podpira predlog SZ-1E

    Arhiv: Upravni odbor Združenja stanovanjskih skladov podpira predlog SZ-1E

    Upravni odbor Združenja stanovanjskih skladov pri GZS je na 19. seji, dne 13.01.2021, med drugim obravnaval predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona (SZ-1E), ki ga je Vlada RS potrdila na 47. seji dne 7.1.2021. Združenje stanovanjskih skladov predlog zakona podpira in pričakuje njegov čim hitrejši sprejem in uveljavitev. Predlog zakona namreč vsebuje nekatere najnujnejše spremembe, ki so za normalno izvajanje stanovanjske politike v bodoče ključnega pomena. Hkrati so člani upravnega odbora ponovno ugotovili, da predlog ne naslavlja nekaterih pomembnih vprašanj, ki izhajajo že iz Resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025, zato pričakujejo, da bodo ta vprašanja urejena v najkrajšem možnem času. Kot posebej pomembna vprašanja, ki še vedno ostajajo odprta so izpostavili predvsem zagotovitev sistemskega vira financiranja stanovanjskega področja, uvedbo stroškovne najemnine in stanovanjskega dodatka, ureditev stanovanjskih skupnosti in stanovanjskih zadrug pa tudi ureditev statusa nekaterih izvajalcev stanovanjske politike, ki niso stanovanjski skladi (neprofitne stanovanjske organizacije in gospodarske družbe v lasti oziroma solasti države oziroma lokalnih skupnosti ustanovljene za zagotavljanje javnih najemnih stanovanj).

    Arhiv: Nepremičninsko posredovanje in inšpekcijski nadzor

    Na ZPN smo želeli zaradi nekaterih zaskrbljujočih informacij v medijih in na socialnih omrežjih preveriti, če ste nepremičninski posredniki pri opravljanju dejavnosti v času omejitev, pod drobnogledom zdravstvenih inšpektorjev, kakor namigujejo nekatere objave o domnevno izvedenih nadzorih in izrečenih globah.

    Arhivi