Zbornica računovodskih servisov

Prebudimo stopala


Svojemu telesu ljudje namenjamo zelo različno količino pozornosti. Nekaterim se zdi nega telesa zelo pomembna, drugim manj. Eni prisegajo na fitnes, drugi na kozmetično nego, tretji na postopke v domači kopalnici. Kljub raznoliki skrbi za telo pa se mnogokrat ne zavedamo pomena stopal. Zdi se, kot da smo na ta del telesa pozabili. Skrili smo jih v nogavice iz najrazličnejših umetnih materialov, v bolj ali manj udobne čevlje (včasih okronane z vrtoglavo peto), v katerih včasih tičimo ves dan. Pravzaprav stopala nadvse radi mučimo. Pa bi to storili tudi, če bi vedeli, kako zelo pomembni nosilci zdravih informacij so?

 

Stopala predstavljajo temelj telesa in so zelo pomembno orodje naše okretnosti. Stabilna povezava z zemeljsko energijo, ki jo doživljamo preko stopal, nam pomaga uravnovešati naše celotno telo. Pogosto se ne zavedamo, da imamo težave s stopali, ki jih povzročajo težave s koleni, kolki, križem, rameni, vratom ali pa so posledica glavobolov ali težav z želodcem. Nezdrava stopala lahko povzročijo tudi čustvene strese in fizične spremembe v telesu, na primer povišan krvni sladkor, utrujenost in še mnoge druge. Mišice stopal so, na primer, povezane z nadledvičnimi žlezami in mehurjem.


Skrivnosti stopal

Kljub temu, da je kot pozabljen, pa je ta del hkrati tudi zelo intimen del telesa. Mnogi ljudje imajo težavo razgaliti svoja stopala. Morda tudi zato, ker se za nogavicami in obutvijo mnogokrat skrivajo kurja očesa, žulji in otiščanci, nepravilno raščene kosti, skrivenčeni in omrtvičeni prsti, oroženeli deli kože, vnetja, glivice

Stopalo sestavlja 26 kosti, ki so med seboj dobro povezane z vezmi in mišicami. Poleg struktur, ki spadajo v vsak anatomski leksikon, pa so stopala izjemno pomembna tudi kot stičišče vseh energetskih poti telesa - meridianov. Kadar je pretok energije v posameznem meridianu oviran, se pojavijo težave pri delovanju organov, ki so povezani s tem meridianom. Pravzaprav stanje stopal odslikava stanje celega organizma in obratno, stanje stopal vpliva na celoten organizem.

Naša koža je resda tu najdebelejša, je pa tudi najbolj občutljiva. Prav ta občutljivost posameznih predelov vsakega stopala predstavlja kanal komunikacije s posameznimi organi in predeli telesa. Vsak organ ima na spodnjem ali na zgornjem delu stopala (nartu) svojo odzivno točko.
 

Negujemo

Za nego stopal lahko dnevno poskrbimo sami – najbolj prijetne so tople kopeli, ki sproščajo utrujenost v nogah in pospešijo prekrvavitev ter s tem izboljšajo splošno počutje. Občasno pa je za poživitev potrebna hladna kopel, ki pospešuje tudi presnovo. Malo masažno kad za stopala lahko spremenimo v mini zdravilišče in si dodajamo zeliščne pripravke: lipovo listje ali rožmarinovo oz. žajbljevo kopel za pomiritev in okrepitev, posušeno poljsko cvetje za revmatične bolečine sklepov, smrekove iglice za razmastitev kože, sol, šoto ali glino za splošno izboljšanje počutja in stanja stopal, … Prav tako je pomembno, da redno negujemo nohte na nožnih prstih.

Čimveč hodimo bosi. Bosa hoja prebuja vse točke na stopalih, obenem pa ponuja povsem drugačno delovanje mišic nog, kot smo jih vajeni obuti.


Masaža stopal

 

Najboljši instrument pri sproščanju in prebujanju stopal in energije skozi stopala, je masažni dotik.

Z masažo posameznih točk stopala in narta, s čemer se ukvarja refleksoterapija, lahko na nek poseben način komuniciramo z različnimi deli telesa. Z masažo odpiramo energijske poti, ki so zaradi obolenj ali bolezni postale manj prehodne. Izurjen in izkušen refleksoterapevt bo ob masaži posameznih točk in našem odzivu nanje hitro zaznal zdravstvene težave ali celo čustvene stiske, ki nas pestijo. Masaža stopal lahko ponudi možnost za izboljšanje stanja organizma pri mnogih težavah, lahko pa pomeni samo učinkovito sredstvo za sprostitev in lajšanje bolečin.

Pri refleksni masaži (ki se je lahko preko kvalitetnih tečajev ali knjig naučimo tudi sami) se uporabljajo različne tehnike: krožne poteze različnih jakosti, pritiskanje s prstnimi blazinicami, ščipanje, nategovanje ter upogibanje prstov, tleskanje z dlanmi in lahno udarjanje s pestmi, …

Masaža pomeni postopno pritiskanje na preko 60 točk, ki so neposredno povezane z organi v telesu. Posamezno točko terapevt pritiska manj kot minuto. Za odziv telesa je to dovolj. Pritiski se izvajajo postopoma in v skladu s počutjem, vse dokler bolečina ne izzveni.

Masažo stopal lahko izvajamo redno, za preventivo je dovolj enkrat tedensko, približno pol ure. Dolžina masaže, pogostnost in ponavljanja so povsem odvisna od posameznikovega počutja. Kot pri vseh masažah, tudi tukaj ni priporočljivo izvajati masaže takoj po obroku hrane. Odsvetujejo se masaže pri kakršnihkoli obolenjih ali poškodbah stopal.

Ob obisku refleksoterapevta si poskusimo ne ustvarjati pričakovanj, da je jasnoviden ali da je dolžan sam ugotoviti, kaj nas tare. Večinoma je mogoče povezati stanje stopal z dejanskim stanjem telesa, vendar pa je prav, da pri tem sodelujemo.

 

V tej številki preberite še:

 

Zdravje meseca: ZDRAVJE IN BOLEZEN

Hrana zdravi: JABOLKO IN CIMET

Zdrava pisarna: BOLJ ZDRAVI Z RAČUNALNIKOM 2. DEL

Razgibajmo se!: TEČEMO TUDI POZIMI

Razstrupimo se!: SAVNA

 


 Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov