Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  GZS: #PKP1 – rešilni obroč s pomanjkljivostmi

  Na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo včerajšnji sprejem prvega paketa interventne zakonodaje, ki je bil težko pričakovan in prinaša nekatere nujne rešitve. To bo v določeni meri olajšalo skoraj nevzdržno situacijo, v kateri se je znašla večina mikro, malih, srednjih in velikih podjetij ter samostojnih podjetnikov. Obžalujemo, da #PKP1 ni bil dopolnjen s predlogi iz gospodarstva, saj bodo nekatere odločitve gospodarstvu po nepotrebnem povzročile nove probleme. Pričakujemo, da bo Vlada RS, kot je potrdil premier na zadnjem srečanju s predstavniki gospodarskih organizacij, te predloge gospodarstva upoštevala v naslednjem koraku v drugem velikem zakonodajnem paketu.

  Zavod za zaposlovanje: Povračilo nadomestila plače zaposlenim na začasnem čakanju na delo in zaradi odsotnosti iz razloga višje sile

  Državni zbor je včeraj, v četrtek, 2. aprila, sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Zakon bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.

  Ukrepi MDDSZ za ublažitev in zajezitev posledic pandemije

  Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo v okviru širšega Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo pripravili številne ukrepe, s katerimi bomo zajezili oziroma omilili posledice pandemije. Zajeti smo poskušali različne skupine prebivalstva, med njimi tudi starejše, velike družine, socialno ogrožene, prav tako tudi zaposlene, samozaposlene in študente. Ukrepi so bili v Državnem zboru RS že sprejeti, vendar še ne veljajo saj še nisi bili objavljeni v Uradnem listu.

  Pomembno obvestilo v zvezi z zahtevki po ZUIPPP

  Na podlagi 108. člena MEGA zakona se zahtevki, vloženi po ZUIPPP, obravnavajo in odobrijo po MEGA corona zakonu.

  STA: Državni zbor potrdil protikoronski zakon

  DZ je sinoči s 53 glasovi podpore brez amandmajev opozicije potrdil interventni zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije COVID-19.

  FURS: Izjava za oprostitev prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka

  Izjava za oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka bo zgolj prek eDavkov na voljo 14. aprila 2020.

  Zveza RFR: Posebna izdaja IKS COVID-19

  Posebna, brezplačna digitalna izdaja IKS COVID-19.

  Avtomatsko podaljšanje veljavnosti certifikata Excellent SME

  Upoštevaje zahtevne gospodarske razmere, v katerih se je znašlo celotno slovensko gospodarstvo, smo se odločili, da vsem imetnikom, ki jim enoletna veljavnost certifikata zapade v prihajajočem obdobju, avtomatsko podaljšamo veljavnost do 30. junija 2020. Iskreno upamo, da se bodo pogoji poslovanja do takrat vsaj delno izboljšali.

  MGRT: Spremembe Odloka o ponujanju in prodaji blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

  Spremembe in dopolnitve Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki med izjeme, za katere prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne velja, dodaja vrtnarije, drevesnice in cvetličarne ter gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

  STA: Interventni ukrepi bodo veljali od 13. marca

  Odbor DZ za finance je sinoči odločil, da bodo tri milijarde evrov vredni ukrepi za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa veljali že od 13. marca, ko je bila epidemija razglašena.

  Arhivi