Zbornica računovodskih servisov

Tečemo tudi pozimi 

Nizke temperature, mokro vreme in krajši dan so lahko krivci, na katere se izgovarjamo, ko gre za gibanje pozimi. Res je udobneje na toplem, s knjigo v roki ali pred kaminom (ali pred televizijo), pa vendar ne smemo dovoliti, da v letnem času, ko narava počiva, preveč počivamo tudi sami. Vremena seveda ne moremo spremeniti, tudi dneva si ne moremo podaljšati, lahko pa se prilagodimo stanju in poiščemo način, da se bomo razgibali na svežem zraku. Zdravim ljudem namreč aktivnosti na prostem v še tako hladnih razmerah nikakor ne morejo škodovati, medtem ko pomanjkanje gibanja na zraku škoduje vsakomur!

Pozimi lahko zunaj izvajamo kup prijetnih športnih vragolij. Med telesno vadbo telo izloča hormone, ki nas sproščajo in nas spravijo v boljšo voljo. Vadba tako učinkuje tudi kot odličen antidepresiv takrat, ko nas tudi psihično najbolj manjka sonca. Tek, pohodništvo in kolesarjenje si, primerno opremljeni, lahko privoščimo, kadar le ni preveč zamrznjeno in ledeno. Ko pa zimo pobeli sneg, so na vrsti klasične zimske radosti.
 

Primerno oblečeni

Če želimo uživati na snegu in ledu tudi pri zelo nizkih temperaturah, se moramo ustrezno obleči. Oblačila za zimske športe so v zadnjih letih močno napredovala, zahvaljujoč moderni tehnologiji, novim materialom in postopkom izdelave. Raje kot v debelo bundo, pulover in majico se lahko oblečemo v več plasti tanjših oblačil, ki ne bodo omogočila le dobrega ohranjanja in uravnovešanja toplote ter odvajanja znoja, pač pa tudi lažje gibanje. Dobro športno spodnje perilo poskrbi, da ostanemo suhi in da nas ne začne zebsti, ko prenehamo z gibanjem. Več plastna oblačila skrbijo za dobro ohranjanje telesne toplote, zrak je namreč najboljša izolacija. Za vrhnje oblačilo je pomembno, da ohranja suhost, sploh, če gre za športe, pri katerih smo v neposrednem stiku s snegom.

Tudi obutev, s katero lahko sproščeno uživamo na hladu in snegu, mora biti neprepustna za vodo in dovolj topla. Če se podajamo na pohod v višje lege, je priporočljiva oprema z derezami, s katerimi premagamo zaledenele pohodne površine.

Zaradi skrbi, da bi nas zeblo, se mnogokrat pretoplo oblečemo, to pa lahko povzroči prekomerno potenje in posledično mokra oblačila, ki izgubijo lastnosti izolatorja, zato se začnemo prehitro ohlajati. Če nam je prvih nekaj minut rahlo hladno, smo se oblekli ravno prav. Če med športno aktivnostjo ugotovimo, da smo preveč oblečeni, poskusimo sleči odvečno plast in jo spraviti v nahrbtnik ali kako drugače odložiti.
 

Super šport: tek na smučeh

Poleg smučanja, deskanja, sankanja in drugih spustov s hribov, obstaja tudi zimski šport, ki je od nekdaj znan kot ena najbolj zdravih oblik rekreacije in postaja čedalje bolj priljubljen tudi pri nas - tek na smučeh.

Primeren je za ljudi vseh starosti, ne glede na stanje kondicije. To, da pri teku na smučeh poleg enakomernega gibanja nog uporabljamo tudi mišice zgornjega dela telesa, ga uvršča med najpopolnejše oblike rekreacije. Prav zaradi sočasnega delovanja več mišičnih skupin lahko aktivnost izvajamo dlje časa. Tako tudi dlje časa vzdržujemo visok srčni utrip in krepimo srčno mišico. Ker učinkovitejše bitje srca spremlja višja frekvenca dihanja, tako večamo pljučno kapaciteto in izboljšujemo pretok kisika v kri. S tem pa krepimo tudi žile.

Ob teku na smučeh sočasno razvijamo koordinacijo in ravnotežje, obenem pa z izmeničnim gibanjem treniramo tako levo kot desno možgansko polovico. Tek na smučeh je ob vsem tem tudi vrsta rekreacije, pri kateri je možnost poškodbe sklepov in ligamentov zelo majhna. Stopala, kolena in boki so malo obremenjena,pa tudi poškodb je precej manj kot pri drugih zimskih športih.

Tek na smučeh je cenovno dostopen šport – nakup ali izposoja opreme sta v primerjavi z drugimi športi ugodna, smučarskih kart ne potrebujemo, razen ko gre za urejene tekaške proge v smučarskih središčih. Kadar je tudi v nižinah dovolj snega, so tekaške proge pogosto urejene in dostopne v bližini bivalnih naselij, kjer je dovolj prostora in interesa prebivalcev.

Zaradi dejavnosti celotnega telesa pri tem športu zadošča ura vadbe dnevno. Poleg vsega zdravega tek na smučeh pomeni tudi prijetno druženje in zimsko doživljanje narave, saj je zelo primeren kot družinski šport. Teči na smučeh (na primer na Pokljuki) je zelo podobno aktivnemu sprehodu po gozdu. Izkoristimo torej vsak snežni, zimski dan in se naužijmo zraka tudi pozimi.


Ideja za podjetja

Vse več tečajev za tek na smučeh je že organiziranih – če ugotovite, da v vašem podjetju obstaja interes več sodelavcev, se lahko dogovorite, da tečaj izvedejo tisti, ki eno od tehnik teka na smučeh že dobro poznajo. Obstajata namreč dva načina: klasična tehnika in drsalna tehnika. Smučke se pri obeh razlikujejo, čevlji pa so lahko posebni za vsako tehniko ali univerzalni za obe.

 

V tej številki preberite še:

 

Zdravje meseca: ZDRAVJE IN BOLEZEN

Hrana zdravi: JABOLKO IN CIMET

Zdrava pisarna: BOLJ ZDRAVI Z RAČUNALNIKOM 2. DEL

Sprostitev: PREBUDIMO STOPALA

Razstrupimo se!: SAVNA

 


 

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov