Zbornica računovodskih servisov

V novem letu bom zdrav!


Začelo se je novo koledarsko leto. Nove začetke navadno povezujemo s svežimi načrti. Na poti do velikih ciljev pa so včasih zelo pomembni majhni koraki. Včasih je to zgolj priložnost, da že postavljene cilje pogledamo znova, z druge strani, jih osvetlimo z novo priložnostjo. Pa si postavimo vprašanja: Kako zdravi smo? Kaj nam pomeni zdravje? Je to zgolj odsotnost bolezni, je to naša osnovna vrednota, je to pogoj za dobro življenje? Kdaj zbolimo in zakaj? Kako bi lahko izboljšali svoje zdravje?


Kaj je zdravje?

Vsak človek ima pravico, da pojem »zdravje« tolmači in vrednoti po svoje, vse prevečkrat pa menimo, da je zdravje zgolj odsotnost bolezni. Zdravje je mnogo več od tega. Bolezen predstavlja stanje trenutne krize, medtem ko zdravje pomeni trajno ravnovesje, stanje popolne telesne, duševne in socialne blaginje.

Zdravje je tudi stanje optimalne zmožnosti za izvajanje pomembnih opravil. Kolikokrat smo v zadnjem mesecu pomislili na to, kako hvaležni smo lahko, da nam organizem dobro deluje – in to kljub temu, da občasno pozabljamo nanj?

Zdravje pomeni sposobnost prilagajanja spreminjajočim se situacijam in je vir vsakdanjega življenja, ne končni cilj. Seveda si želimo na cilj življenja priti zdravi, prav to zavedanje bi si morali privzgojiti dovolj globoko, da nas ne bi več zanašalo v iskanje bližnjic in poseganje po hipnih blažilcih. Zdravje duha in telesa smo vsi dobili v dar – prav bi bilo, da pokažemo skrb zanj v vsakem trenutku svojega življenja.


Kaj je bolezen?

Morda najprej pomislimo na viruse in bakterije? Ti so v nas ves čas in sami po sebi ne sprožajo bolezni. Kadar je delovanje našega organizma uravnoteženo, so prav vse bakterije in virusi povsem pod kontrolo. Zdrave celice namreč niso prava hrana zanje.

Bolezen ni nekaj, kar bi nas napadalo od zunaj, gre za proces, ki ga sproži naš organizem, kadar je njegovo ravnovesje in delovanje ogroženo zaradi nakopičenih strupov. Gre za temeljito čiščenje v telesu, proces pospešenega izločanja vsega, kar se je nakopičilo in ni v skladu z naravo telesa. Telo zaradi padca ravnovesja samo sproži čiščenje, kar je odgovor na preveč nakopičenih strupov. To imenujemo bolezen. Tudi »škodljive bakterije« postanejo zares škodljive šele, ko se v danih razmerah premočne zastrupitve telesa razrastejo. Poleg tega imajo tudi pomnožene bakterije svoje strupene odpadke, ki lahko bolezensko stanje dodatno otežijo.

Vidne oblike tega čiščenja poznamo kot simptome bolezni. Bolezen pa nikoli ne prizadene samo enega dela telesa ali samo določenega organa, čeprav se simptomi kažejo predvsem na enem mestu. Vedno je pri tem prizadet celoten organizem. Tudi če se bolezen pokaže na ledvicah, to ne pomeni, da so prizadete zgolj ledvice, to je le izrazna točka, kjer organizem izloča nakopičene strupe iz telesa. Pri tem se moramo zavedati, da je v stanju bolezni celotno telo!


Bolezen opozarja

Bolezen je torej eno samo stanje, ki pa se prikazuje na različne načine in ima vedno enak vzrok: zastrupljenost organizma. Zastrupljamo se z načinom našega celotnega delovanja in življenja: z vsem, kar užijemo v svoj prebavni proces, z nenaravno obremenjenostjo telesa, z doživetji stresa, ki ga ne zmoremo obvladovati, z negativnim mišljenjem, … Naše nepravilno delovanj pušča sled v naših odzivih, ki se spreminja v fizični strup - ta obremeni naš organizem in se kaže v obliki fizičnih ali duševnih obolenj.

Bolezen seveda ne pride čez noč. Razlikujemo več razvojnih faz bolezni, ki sledijo ena drugi – zato je zelo pomembno, da zaznamo opozorilo takoj na začetku, saj imamo več možnosti, da hitro in brez dolgotrajnih procesov pomagamo organizmu do ravnovesja – do zdravja.

Prva faza tega procesa je upad energije. Kaže se v obliki telesne ali duševne izčrpanosti . Naš organizem nima več dovolj energije za naloge, ki jih mora opravljati. To se lahko kaže v oblikah utrujenosti ali komaj zaznavnih bolečin. Ta faza se lahko pokaže tudi v obliki razdražljivosti in živčnosti. Gre za obremenjenost telesa, zato se telo začne ustavljati in zahteva premor. Če zaznamo klic telesa na pomoč, si lahko pomagamo s sproščanjem, razstrupljanjem in primerno aktivnostjo oz. počitkom in lahko v zelo kratkem času dosežemo ponovno ravnovesje.

Če tega ne storimo in nadaljujemo s prejšnjim delovanjem, se organizem začne zastrupljati in kmalu kazati močnejše znake očiščevalnega procesa – bolezni. To je lahko jasno nelagodje, nabiranje sluzi, pokašljevanje in podobno.

Najbolj prepoznavna faza bolezni se začne, ko začutimo neposredno in jasno bolečino. Če pravočasno in pravilno zaznamo potrebe organizma, organizmu lahko pomagamo, da znova vzpostavi svoje ravnovesje. Če pa se (morda v prepričanju, da nimamo časa za celostno zdravljenje) ne odzivamo na klice telesa in poskušamo za vsako ceno utišati simptome, lahko pride do hujših posledic.

Ko je določena količina celic ali tkiv že vneta, očiščenja pa ni, sledi naslednja faza bolezni – to so razjede, ki jih telo uporabi kot izhod, skozi katerega izloča nakopičene strupe. Gre za zelo bolečo fazo in jo je nemogoče spregledati. Običajno takrat vsak človek poseže po zdravljenju – predvsem je potrebno odpraviti vzroke za zastrupljenost organizma. Telo je sposobno zaceliti razjede. Če pa se nezdravo delovanje nadaljuje, telo poišče novo pot – bolno tkivo obda s tkivom, ki otrdi. Tako telo omeji strupe, ki jih ne zmore izločiti, da ne vplivajo na preostali del organizma.

Če pri vseh opozorilnih znakih še vedno vztrajamo pri nespremenjenem načinu življenja, to privede do faze, ko celice začnejo izgubljati svojo medsebojno povezanost – celice podivjajo in jih ni več mogoče obvladovati. Govorimo o zadnjem stadiju bolezni. V našem jeziku imamo kup imen za bolezni, ki smo jim dali oznako neozdravljive – ker njihovih simptomov ni več mogoče utišati.


Privilegij skrbi za zdravje

Ko govorimo o zdravju in zdravljenju, imamo vsi na voljo enaka sredstva in poti. Najboljša pot do zdravja, ki si jo lahko izberemo, je preventiva. To enostavno pomeni skrb za lastno zdravje. Bodimo pozorni do svojega telesa, opazujmo se, imejmo radi svoje telo in sebe v celoti, obdajmo se s pozitivnimi ljudmi in predvsem, mislimo, govorimo in delujmo pozitivno. Srečen človek ne zboli prav pogosto. Sramežljivost, zaprtost vase in potlačena čustva lahko zamenjamo s sprejemanjem, svobodnim izražanjem in odločenostjo, da si zaslužimo vse najboljše.

Vsak med nami ima svojo možnost izbire. Ko se odločimo za svoje zdravje in počutje napraviti nekaj konkretnega, lahko svoj imunski sistem okrepimo na povsem naraven način.

Smo pripravljeni na zdravo novo leto?

 

V tej številki preberite še:

Hrana zdravi: JABOLKO IN CIMET

Zdrava pisarna: BOLJ ZDRAVI Z RAČUNALNIKOM 2. DEL

Razgibajmo se!: TEČEMO TUDI POZIMI

Sprostitev: PREBUDIMO STOPALA

Razstrupimo se!: SAVNA

 

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov