Zbornica računovodskih servisov

5 ukrepov za zdravo uporabo klime


Tako na učinkovitost našega dela kot na naše zdravje pomembno vpliva tudi temperatura zraka v našem delovnem okolju. Prenizka ali previsoka temperatura na delovnem mestu je pomemben dejavnik stresa. Zakonodaja zahteva, da delodajalec poskrbi za ustrezno toplotno udobje na delovnem mestu. Toplotno udobje pa si ustvarjamo tudi sami in pri tem včasih delamo napake. Katerim najpogostejšim napakam pri uravnavanju toplotnega udobja se je v vročih poletnih mesecih dobro izogniti?


 

Toplotno udobje v skladu z zakonom

Slovenska zakonodaja zahteva, da mora delodajalec upoštevati določila slovenskih standardov za toplotno udobje na delovnem mestu, kar pomeni, da mora delodajalec zagotoviti temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, ki ustreza biološkim potrebam zaposlenih glede na naravo dela in fizične obremenitve.

Standardov za toplotno udobje je kar nekaj, najosnovnejši, ki ga je potrebno upoštevati, je standard SIST EN ISO 7730: 2006. V skladu s tem standardom je najnižja še sprejemljiva temperatura v prostoru, ki bi zagotavljala ustrezno toplotno udobje za pretežno sedeče pisarniško delo 20 °C, priporočljiva oz. optimalna pa 22 °C. Najvišja dovoljena temperatura pa naj ne bi presegla 28°C.

Ko se zunaj ogreje nad 35 °C

Če v delovnem prostoru uporaba klime ni mogoča in ni mogoče zagotoviti največ 28 °C, je dobro upoštevati naslednja priporočila:

 • potrebno je veliko piti, najbolje vodo (brez okusa in dodanih sladil!) in tako nadomeščati izgubljeno tekočino iz telesa,
 • najbolje je obleči lahka in zračna oblačila,
 • izogibati se je potrebno kavi, alkoholu, slani hrani in začimbam,
 • najbolj učinkoviti so kratki in pogosti premori v prostorih, ki jih je moč ohladiti, a ne na prenizko temperaturo, ki bi utegnila ogrožati zdravje (temperaturni šok),
 • najbolj zahtevna dela naj se opravijo zgodaj zjutraj, ko je zunanja temperatura še nizka,
 • če ne gre drugače, je v ekstremnih primerih potrebno ukrepati tudi z reorganizacijo dela (več odmorov, deljen delovni čas ali celo ustavljen delovni proces za določen čas).

Temperaturni šok je stres

Ko iz razgretega in običajno vlažnega zunanjega okolja vstopimo v preveč ohlajen prostor, naše telo doživi pravi temperaturni šok, kar povzroča stres, ki se ga niti ne zavedamo. Stres zniža našo odpornost in tako pogosto izzove zdravstvene težave, kot so prehlad, vnetja žrela, sinusov, glavobol, pljučnica, poslabšanje revmatičnih bolezni, vnetja mišic, alergije ipd.

Pravilna uporaba klime v pisarni

Za dobro počutje in lastno zdravje se moramo pri uporabi klime držati naslednjih priporočil:

 • Zgodaj zjutraj, pred uporabo klime, ko je zunanja temperatura še nizka, delovni prostor dobro prezračimo.
 • Temperatura zraka v delovnem prostoru naj ne bo nikoli nižja od zunanje za več kot 5-7 °C.
 • Ohlajen zrak iz klime naj nikoli ne piha direktno v ljudi.
 • Klima ne le ohladi, temveč tudi izsuši zrak. Potrebno je zagotoviti 40-60 % vlažnost zraka v prostoru.
 • Klimatske naprave je potrebno redno čistiti in vzdrževati (najmanj 1x letno), sicer iz klime zaudarja zaradi bakterij, plesni in virusov, ki so se razvili v njenem idealnem okolju, ti pa izzovejo različne dihalne, pa tudi druge bolezni. Tudi, če ne čutimo vonja, je zrak iz klime lahko poln škodljivih primesi.

Da je potreben pogled klime nam lahko poleg vonja nakazuje tudi njena glasnost, saj so sicer klimatske naprave tihe. Seveda pa s pravilno uporabo in rednim vzdrževanjem klimatskih naprav poskrbimo tudi za nižjo porabo energije in s tem nižje stroške.

Klima v avtu

Če se je naš avto pregrel na soncu, je nujno, da ga najprej prezračimo (odpremo vrata, okna) in tako vroč zrak iz avtomobila zamenjamo s svežim zunanjim. Potem avto zapremo in prižgemo klimo. Klimo nastavimo najprej na notranje kroženje zraka, da se izključi dotok vročega zraka od zunaj. Tako se bo zrak v avtomobilu hitreje ohladil. Ko je zrak v avtomobilu ohlajen na želeno temperaturo, sprostimo notranje kroženje zraka, tako da ponovno vzpostavimo dotok zunanjega zraka v avto.

Temperatura zraka v avtuje optimalna med 21-23°C, a tudi tu velja, da se moramo izogniti temperaturnemu šoku in zagotoviti, da v izjemno vročih poletnih dnevih temperatura zraka v avtu ne bo nižja od zunanje za več kot 5-7 °C.


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: BOSI IN ZDRAVI

Hrana zdravi: AVOKADO – ZDRAVJE V SOLATI, KOT NAMAZ ALI SLADICA

 

Razgibajmo se!: PLAVANJE – OSVEŽUJOČA AKTIVNOST ZA CELOTNO TELO

Sprostitev: Z ZVOKOM NAD POSLEDICE STRESA

Razstrupimo se!: JE NAŠA SKRB ZA KOŽO ZDRAVA?

 

 

 Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovoskih servisov