Zbornica računovodskih servisov

Plavanje – osvežujoča aktivnost za celotno telo


Poletje je tu in vsi smo vsaj v mislih že zelo blizu vode, ki je nepogrešljiva spremljevalka poletja. Osvežitev in plavanje sta dva resnično dobra razloga, da preživimo dopust ob vodi. Plavanje pa je tudi dober vzdržljivostni trening, ki krepi srce in dihalni sistem, pa tudi mišice trupa, rok in nog. Po plavanju nikakor ne moremo biti prepoteni ali pregreti, odpadejo bolečine zaradi preobremenjenosti sklepov, ob plavanju pa tudi odvečni kilogrami samodejno plahnijo. Kako, kje in kdaj plavati za boljše počutje?


  

 

Plavanje izboljšuje zdravje

Voda prevzame dobršen del teže človeka, ko drsimo skoznjo. Prav zato je plavanje v prvi vrsti primerna aktivnost za vse, ki imajo težave s hrbtenico ali sklepi. Plavanje omogoča velik razpon obremenitve, zato se lahko tega športa lotevamo tudi, ko smo najbolj šibki – takrat pač zmanjšamo jakost obremenitve. Po drugi strani pa plavanje lahko utrudi tudi najbolj kondicijsko pripravljene športnike.

Plavanje predvsem krepi mišice celega telesa, posledično pa

  • izboljšuje delovanje srca, ožilja in dihal,
  • lajša težave z dihali,
  • izboljšuje imunski sistem,
  • razbremenjuje kosti in sklepe,
  • blaži bolečine v križu, vratu in sklepih,
  • izboljšuje splošno vzdržljivost in moč,
  • povečuje gibljivost ter izboljšuje telesno držo,
  • razvija ravnotežje in koordinacijo,
  • sprošča stresne odzive,
  • kuri maščobe.

Plavanje pa ob vseh dobrobitih zdravju in telesu tudi vzpodbuja odgovoren odnos do telesa, krepi voljo ter ohranja vitalnost telesa in duha ter pozitivno samopodobo.

Koliko in kje vaditi?

Poletje je sicer idealen čas za vadbo plavanja, sploh na dopustu. Ni pa to edina možnost. S tem športom se lahko ukvarjamo čez vse leto, če imamo le kje v dosegu našega bivanja dostop do plavalnega bazena. Poleti je to priročno izvajati na odprtih kopališčih in s tem mimogrede v svoj vsakdan dopustimo tudi stik s soncem, ki bo našemu telesu v vseh pogledih dobro del. Na morje pa bomo tako prišli tudi bolj pripravljeni – tako na sonce kot na vodo.

Če imamo možnost, je plavanje odlična glavna poletna športna aktivnost. Najboljša je, če je redna, vsak drugi dan ali celo vsak dan. Ni potrebno pretiravati – če smo kakšen dan zelo športno naravnani, si privoščimo naslednji dan počitek ali vsaj manj naporen trening. Plavanje naj bo v vsakem primeru najprej sprostitev in prijetno opravilo, nikakor ne utrujajoče ali celo dolgočasno nujno početje.

Pri plavanju v morju je potrebno paziti na meje varnega plavanja, kar pomeni, da se oddaljujemo od obale v predpisanem območju, znotraj označenih plavalnih poti in smo pozorni na čolne, ki poleti zelo pogosto drvijo blizu obale.

Vredno je upoštevati tudi moč vetra in morskih tokov, ki nas lahko odnesejo povsem v drugo smer, kot smo si sprva začrtali. Pri daljših plavanjih je koristno plavati v družbi. Ob dolgotrajnejšem plavanju so (predvsem, kadar je voda hladnejša) lahko pogosti krči v mišicah, kar utegne v globoki vodi in predaleč od obale povzročiti težave ali paniko.

Preden začnemo

Pred začetkom plavalnega treninga si priskrbimo ustrezno opremo: kopalke, plavalna očala, v bazenu tudi plavalno kapo, razen če so naši lasje popolnoma kratki.

Za plavanje je priporočljivo obleči kopalke, ki se čim bolj tesno prilegajo telesu, nimajo vrvic, trakov ali celo hlamudrajočih hlačk. V vodi vsi ti modni dodatki pomenijo zaviranje. Če nas rado zebe, je za daljše plavalne podvige priporočljiva plavalna neoprenska obleka.

Plavalna očala so primerna, če se dobro prilegajo obrazu in glavi. Pri tem visoka cena še ne pomeni kakovosti ali obratno. Očala pomerimo tako, da si jih pritisnemo na obraz. Pravilno izbrana očala se bodo prisesala in ne bodo odpadla z obraza. Paziti moramo, da niso premajhna ali prevelika. Nikoli ne izbirajmo velikih očal, v katerih se počutimo odlično na suhem, v vodi namreč ustvarjajo upor, ki nas bo oviral pri plavanju.

Pravilna tehnika plavanja

Osnovni smisel plavanja je čim bolj zmanjšati upor vode in čim lažje drseti skoznjo. Telo mora med plavanjem čim bolj neovirano drseti skozi vodo. S primernim treningom lahko dobimo dobro plavalsko kondicijo, kar pa seveda ne pomeni hitrosti plavanja. Pri rekreativnem plavanju to ni glavni namen.

Tudi če znamo plavati in smo uradno dobri plavalci, pa za resnejši trening plavanja ni odveč, če poznamo pravo tehniko. Tudi v odrasli dobi se je mogoče tehnik naučiti. Vadb plavanja je na voljo precej, ponujamo vam eno za primer, kako enostavno je priti do učenja: http://www.plavanje.net/plavanje.html


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: BOSI IN ZDRAVI

Hrana zdravi: AVOKADO – ZDRAVJE V SOLATI, KOT NAMAZ ALI SLADICA

Zdrava pisarna: 5 UKREPOV ZA ZDRAVO UPORABO KLIME

Sprostitev: Z ZVOKOM NAD POSLEDICE STRESA

Razstrupimo se!: JE NAŠA SKRB ZA KOŽA ZDRAVA?

 

 

 Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov