Zbornica računovodskih servisov

Z zvokom nad posledice stresa


Vsi mi in vse okoli nas vibrira, to že davno ni več revolucionarno odkritje. Vibrira vesolje, enako naš planet, živa in neživa narava, vibrirajo naše misli, čustva, besede in naše telo. Znanstveno je dokazano, da vibrira prav vsaka naša celica. Vibracije ustvarjajo zvok, merimo jih s herci (število nihajev na sekundo). Zvok vibracij, ki nihajo med 15.000 in 20.000 herci, lahko tudi slišimo. Vibracije vplivajo na naše energijsko, psihično in fizično počutje, zato ni nenavadno, da so zvočne masaže zelo učinkovite pri odpravljanju stresa in z njim povezanih zdravstvenih težav.


 

Zvok zaznavamo s celim telesom

Ker je vsak zvok vibracija, ki se dotakne čisto vsake celice našega telesa, je logično, da zvoka ne zaznamo zgolj s pomočjo ušes, temveč skozi sleherno celico v telesu.

Vse več raziskav potrjuje blagodejni in zdravilni učinek zvoka starodavnih inštrumentov kot so bobni, didžiriduji (glasbila avstralskih domorodcev Aboridžinov), planetarni gongi ali tibetanske sklede. Vse več naprednih zdravstveno-izobraževalnih ustanov po svetu, kot npr. kalifornijski center Deepaka Chopre, se zaveda zdravilnega vpliva zvoka in ga uporablja v procesu zdravljenja rakavih bolezni.

Masaža z zvokom tibetanskih skled

Eden najbolj raziskanih učinkov na počutje in zdravje je masaža z zvokom tibetanskih skled, ki temelji na starodavnih modrostih, starih več kot 5000 let. Vsaka skleda ima svoj specifičen ton in bogat spekter nadtonov. Ob igranju nanje zvoki harmonizirajo levo in desno možgansko polovico, odplavljajo napetosti in zapise travm.

Pri zvočni masaži s tibetanskimi skledami terapevt drsi po telesu, oblečenem v lahka oblačila, po njih pa igra s posebnim tolkalom, ki je na koncu oblečeno v mehak filc. Od mesta, kjer je posoda na telesu položena, se širijo vibracije zvoka po telesu, ki jih slišimo in fizično doživljamo. Zvok potuje po energijskih poteh, ki jih imenujemo nadiji in meridijani, ter po krvnih in limfnih žilah. Vsako celico, vsak atom telesa zvok napolni s svojo vibracijo, zato imenujemo zvočno masažo tudi celična masaža.

Zvočna masaža s tibetanskimi skledami je

  • mentalna masaža: možgansko valovanje se upočasni in spustimo se v stanje globoke sproščenosti
  • energijska masaža: sprostijo se energijske blokade in vzpostavi se energijsko ravnovesje v telesu
  • fizična masaža: vibracije lahko občutimo kot klasično masažo, spodbudi se tudi delovanje limfnega sistema

Naša občutenja po enourni zvočni masaži s tibetanskimi skledami so dolgotrajna globoka sprostitev, jasne misli, brezskrbnost in lahkotnost. Zvočna masaža sočasno sprošča in regenerira naše telo, čustva in um.

Z zvokom nad posledice stresa

Zvočna masaža je še posebej učinkovita pri odpravljanju stresa in njegovih posledic: nespečnosti, nervoze ali pomanjkanja zbranosti.

Lajša fizične bolečine v sklepih in mišicah, pomaga pri prebavnih motnjah, glavobolih in migrenah.

Učinkovita je tudi pri uravnavanju krvnega pritiska, odpravljanju menstrualnih težav, pripomore k izločanju toksinov in s tem k razkisanju telesa.

Vendar pa ima zdravilni učinek le vibracija tistega zvoka, ki vibrira z vibracijo naših celic. Takrat naše celice resonirajo z določenim zvokom.

Zato je potrebno, da zvočne terapije izvaja izkušen terapevt. Lahko jih izvajamo tudi sami, a je predhodno potrebno pridobiti celostno znanje v zvezi s tem. V nasprotnem lahko izzovemo disharmonično energijsko, psihično in fizično počutje.


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: BOSI IN ZDRAVI

Hrana zdravi: AVOKADO – ZDRAVJE V SOLATI, KOT NAMAZ ALI SLADICA

Zdrava pisarna: 5 UKREPOV ZA ZDRAVO UPORABO KLIME

Razgibajmo se!: PLAVANJE – OSVEŽUJOČA AKTIVNOST ZA CELOTNO TELO

Razstrupimo se!: JE NAŠA SKRB ZA KOŽO ZDRAVA?

 

 

    Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov