Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Z dogodka Napotitev gradbenih delavcev na delo v tujino in socialni panožni dialog v EU in Sloveniji

Evropska socialna partnerja na področju gradbeništva, FIEC (Evropsko združenje gradbene dejavnosti) in EFBWW (Evropske federacije delavcev v gradbeništvu in lesarstvu), nadaljujeta skupni evropski projekt, katerega cilj je posodabljanje in promocija njunega skupnega večjezičnega spletišča o „napotitvi gradbenih delavcev na delo v tujino“ (www.posting-workers.eu). Namen spletišča, ki je začelo delovati leta 2009, prenovljeno z novimi aktualnimi informacijami pa je bilo decembra 2014, je delavcem in podjetjem zagotavljati informacije o njihovih pravicah in obveznostih, če se odločijo za začasno delo v drugi državi članici EU.

V okviru tega projekta 4. decembra 2014 v Ljubljani je GZS ZGIGM v Ljubljani organizirala skupaj z evropskima združenjema, FIEC in EFBWW, delavnico Napotitev gradbenih delavcev na delo v tujino in socialni panožni dialog v EU in Sloveniji, ki so se je udeležili predstavniki gradbenih podjetij, gradbeni delavci, predstavniki panožnega sindikata in delodajalcev, Ministrstva za delo, Inšpektorata za delo in FURS. Na dogodku sta Domenico Campogrande (FIEC) in Werner Buhlen (EFBWW) predstavila projekt, "posting workers", definicijo napotitve, pomembnejša določila DIREKTIVE 96/71/ES O NAPOTITVI DELAVCEV NA DELO V OKVIRU OPRAVLJANJA STORITEV, o implementaciji Direktive o izvrševanju pravil o napotitvi delavcev in izkušnjah pri delu na terenu pa so navzoči deležniki tudi obširno razpravljali in iskali rešitve za bolj učinkovito delo, boljšo prakso in čim boljši prenos direktive v slovenski pravni red.

Drugi del dogodka se je nanašal na evropski panožni socialni dialog, zgodovino le-tega, pomen in vlogo v evropskem prostoru, ter dobre prakse, ki jih le za prinaša za delodajalsko in delojemalsko stran v Evropi (socialna ID kartica, paritetni skladi za dejavnost, ...). Nadaljevala sta predstavnika slovenskih delodajalcev in delojemalcev, Ožbej Marc (za GZS) in Oskar Komac (SDGD Slovenije), člana pogajalskih skupin za novo kolektivno pogodbo gradbene dejavnosti-KPGD. Predstavila sta vsebino 21. krogov pogajanj in se dotaknila tudi aktualnih odprtih vprašanj v bipartitnem socialnem dialogu v dejavnosti gradbeništva zaradi katerih trenutno nova kolektivna panožna pogodba še ni sprejeta. Dogodek smo sklenili s pomembnim sporočilom, da se bo proces pogajanj za novo kolektivno pogodbo nadaljeval, da socialni panožni dialog ni zastal ter da so rešitve, sprejem nove KPGD, mogoče že do poletja naslednjega leta.

Na dogodku so bili prisotni tudi predstavniki medijev. Delavska enotnost je v zadnji letošnji tiskani številki objavila članek z dogodka.






 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.