Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Vabljeni na 20. Okoljski dan gospodarstva: Gospodarske verige vrednosti v luči zelenega prehoda

Ob svetovnem dnevu varstva okolja vas vljudno vabimo na strokovno konferenco "Gospodarske verige vrednosti v luči zelenega prehoda", ki bo potekala v petek, 4. junija 2021, z začetkom ob 9.30 preko spletnega orodja Zoom.

Arhiv: Noro leto gradenj v Sloveniji: Zmanjkuje materiala, cene surovin v nebo

Cene bakra so se v enem letu zvišale za 84 odstotkov, aluminija za 60 odstotkov in železove rude za 112 odstotkov. "Višje cene teh surovin pa vplivajo na dražje naložbene projekte, stroje in naprave, vozila," pove vodja analitike na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Arhiv: Vse dražji gradbeni materiali bi lahko zvišali tudi ceno gradbenih del pri drugem tiru

Po obligacijskem zakoniku so podražitve gradbenih del zaradi višjih cen materialov možne, čeprav pogodba med gradbenim podjetjem in javnim investitorjem določa, da so vrednosti končne.

Arhiv: Nova številka revije Mineral @ Gradnja prinaša poglede direktorjev ZGIGM mag. Gregorja Ficka in ZSI mag. Slovenka Henigmana na razvojne potenciale gradbeništva in gradbene industrije v letošnjem letu

Prispevki o slovenski zbirokratiziranosti, pripravi gradbene zakonodaje, sporu med gradbinci in arhitekti ter pomanjkanju kvalitetnih kadrov v gradbeništvu ter pomanjkanju interesa za vpise v izobraževalne sisteme na področju gradbeništva pa odpirajo poglede na najbolj pereče probleme, ki ta trenutek tarejo slovensko gradbeništvo.

Arhiv: Obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za povračilo izplačanega nadomestila prek sistema SPOT ali vmesnika eNDM od 1.1.2023

Novela vsebuje določbo o obveznem elektronskem vlaganju zahtev za povračilo izplačanega nadomestila prek sistema SPOT za delodajalce, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS). Zahtevke za refundacijo v papirni obliki bodo lahko vlagali le delodajalci, ki so fizične osebe, in sicer za delavce, ki so zavarovani z zavarovalno podlago 016 (za gospodinjske pomočnice, osebne tajnice, delavce na kmetiji in podobno). Soglasje za obvezno uvedbo elektronskega vlaganja zahtevkov smo podale vse delodajalske organizacije. Elektronsko vlaganje zahtevkov bo delodajalcem zagotovilo večje prihranke pri času in sredstvih, hkrati pa bo pozitivno vplivalo na roke za obdelavo in nakazilo zahtevkov za refundacije nadomestil na Zavodu.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.